DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az LMP korábban a vidék ügyeiről beszélt, most egy másik kulcsterületről szeretnénk önökkel értekezni, egy olyan területről, ahol a kormány folyamatosan átveri a magyar embereket. Ha megfigyeljük, hogy az energia terén mi zajlik ebben az országban, az egy botrány. (Balla György: Rezsicsökkentés.) Önök, amikor politizálnak és szóban kommunikálnak, akkor azt mondják, hogy nonprofit jellegű lesz a szektor, köztulajdont szeretnének, és a külföldi tőkét kiebrudalják a közműszektorból.
Ezzel szemben nézzük meg, hogy mi a valós kormányzati gyakorlat! Egyik példának tudnám mondani, hogy az állami tulajdonú MVM mellett létrejött egy új fideszes kádersüllyesztő, amit önök felállítottak, ez az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. De ott van rögtön a másik példa is, a részben orosz, részben pedig offshore hátterű üzleti kör felemelkedése, a MET Zrt. tündöklése ebben az országban, ami nagyon sok pénzébe kerül a magyar adófizetőknek. Ugyanis erről a MET-ről látni kell, hogy sorra veszi meg egy kiszorított multi, a GDF Suez üzletágait. Azt látjuk, hogy ilyen 10 milliárd forintos profitja van minden évben, de volt, hogy 50 milliárdja volt. Összességében azt látjuk, hogy amióta ez a cég garázdálkodik ebben az országban, 100 milliárd forintot összeszedett, és minden egyes forint, ami náluk landolt és nem a magyar adófizetőknél, az mind a magyar adófizetők kára. Hiszen pontosan látjuk, hogy ez a cég gyakorlatilag egy alternatív MVM, és ez a pénz mind Magyarországon, a magyar adófizetőknél maradhatott volna. Százmilliárd forintról beszélek.
Ugyanis olyan tevékenységekben tud ez a cég nyomulni, amelyeket az MVM enged át neki nagy előzékenyen, és ezt önök kormányoldalról segítik rendeletekkel, segítik törvényekkel. Teljesen vállalhatatlan, amit önök ezzel kapcsolatban művelnek. Amikor az EU is megelégelte itt ezt a bizniszt, akkor egy kötelezettségszegési eljárás indult többek között a MET-ügy miatt. Ekkor pedig a gáztározókban lévő gázzal kezdtek el üzletelni, és ebben aktív segítséget kaptak önöktől. Ez azért felháborító, mert a stratégiai gáztározóknak az a legfontosabb szerepe, hogy Magyarország gázfüggését csökkentse. Ehhez képest azt látjuk, hogy már ezzel a gázzal is szabadon sáfárkodhatnak. De ott van például az árampiac is, az a világítás, amit itt élvezhetünk, a Magyar Országgyűlésben, perceken belül már a MET közreműködésével fog ide eljutni.
Úgyhogy, tisztelt államtitkár úr, valljanak végre színt! Miért van az, hogy van olyan multi, ami önöknek megfelelő, mondjuk, ha orosz érdekeltsége van, de ott a másik multi, ami, mondjuk, nyugati érdekeltségű, akkor nem megfelelő? Hogy van ez? Vannak a jó multik és vannak a rossz multik? És ott vannak az offshore-kötelékek. Most tesznek is végre valamit, hogy ne offshore-cégekbe menjen a magyar adófizetők pénze, vagy maradhatnak ezek az offshore-cégek, ha adnak némi pénzt a kormány közeli zsebekbe?
De ott a profit helyzete is, amivel kapcsolatban nagyon ellentmondásosan beszélnek. Ott mi a helyzet? Egyáltalán nem szeretnének profitot látni az energiaszektorban, vagy jöhet a profit, csak az kerüljön Orbán Viktor baráti köréhez? Mi az önök álláspontja ilyen kérdésekkel kapcsolatban? (Szórványos taps az LMP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me