DR. CZOMBA SÁNDOR

Full text search

DR. CZOMBA SÁNDOR
DR. CZOMBA SÁNDOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban egy nagyon fontos témát hozott ide, és megtisztelő volt számunkra, hogy a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ebben a nagy és nehéz munkában százszázalékosan partnerünk, nemcsak április 7-e óta, hanem természetesen az azelőtti időszakban is.
Meggyőződésem, meggyőződésünk, hogy a következő időszakban a magyar gazdaság fejlődésének motorja vagy gátja lehet az, hogy áll-e megfelelő számban és minőségben szakképzett munkaerő rendelkezésre. És ha jelen pillanatban egy határozott választ kellene mondani, akkor politikusi választ tudnánk mondani: igen, azon vagyunk, igyekszünk, mindent megteszünk; de egy-egy térségben, adott esetben Győr környékén, Székesfehérvár környékén, Szombathely környékén nem egészen vagyok benne bizonyos, hogy akár több száz vagy esetleg több ezer embert megfelelő képzettséggel megtalálnánk-e. Tehát nagyon-nagyon lényeges kérdés, hogy mind a felnőttképzés, mind a szakképzés területén úgy alakítsuk át a képzési struktúránkat, a képzési rendszerünket, hogy azok, akik végeznek akár nappali, akár egyéb iskolatípusban, ne csak papíron, hanem ténylegesen is alkalmasak legyenek adott szakma űzésére. Ezt pedig csak egyféleképpen lehet megtenni: ha már a tanulóévek alatt éles körülmények között, vállalati körülmények között sajátítják el, főleg másod-, harmad-, illetve negyedéven a szakmát. Erről szól a duális képzés rendszere, és a németek, osztrákok néhány évtizede csinálják, rendkívül sikeresen. Nyilván egy német, osztrák gazdaságot a magyarral összehasonlítani nem egy egyszerű feladat, hiszen olyan gazdasági növekedés mellett lényegesen egyszerűbb feladat tulajdonképpen az iskolarendszert hozzáigazítani, de meggyőződésem, hogy van olyan magyar modell, lehet olyan magyar modell, amely a német, osztrák példához hasonlóan képes nemcsak mennyiségben, hanem minőségben is a szakképzési rendszer átalakítására. Ebben szeretnénk támaszkodni a német kamarának a különböző tapasztalataira, részben amit Németországban szereztek meg, részben pedig nagyon sok, ahogy ön is említette, több mint 300 ezer embert foglalkoztatnak német vállalkozások Magyarországon - itt is kellő tapasztalat áll rendelkezésre e tekintetben. Tehát én azt gondolom, hogy egy kitűnő gyakorlati hátteret tudnak adni ezek a cégek, és nemcsak középfokon, hanem főiskolai, egyetemi szinten is, hiszen a dualitás a felsőfokban legalább annyira fontos, mint a középfokú oktatás terén.
Tehát én azt gondolom, hogy jó úton járunk e tekintetben. Rögös ez az út, mert nem egyszerű egy képzési struktúrát, egy képzési rendszert átalakítani; ez egy nagy elefánt, amit fordítani nehézkes, és képes sok mindent mozgatni, de meggyőződésünk, hogy szükség van ezekre a lépésekre. A kormány nemrégiben elfogadta azt a szakképzési koncepciót, amely ennek az alapkövét, az alappilléreit rögzíti, és ehhez képest már a kormány a múlt héten tárgyalta és ugyancsak elfogadta a szakképzési törvényt, a szakképzési hozzájárulásról szóló törvényt, a köznevelési törvényt és számos olyan jogszabályt, amely fontos majd, hogy belakjuk ezt a házat, amiről az előbb beszéltem. Ez hamarosan a parlament elé fog kerülni, ha minden igaz, a jövő hét környékén már a parlament elé kerül, és tárgyalhatjuk az ezzel kapcsolatos fontos dolgokat. Tehát reményeink szerint a következő évek, évtizedek arról fognak szólni, hogy a magyar gazdaságnak nem gátja, hanem motorja lesz a megfelelő számú és minőségű, jól képzett magyar munkaerő.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me