GELENCSÉR ATTILA

Full text search

GELENCSÉR ATTILA
GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyiunk számára ismert tény, hogy Magyarország számára évtizedek, sőt évszázadok óta Németország a legfontosabb gazdasági partner. Magyarországon 6 ezer német vállalkozás működik, és mintegy 300 ezer embert foglalkoztatnak. Ezért is örömteli, amikor olyan szakképzési együttműködési megállapodásról adhatunk számot, mint amit a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a legutóbb kötött.
Az aláíráskor elhangzott, hogy a német-magyar kamara már a húsz évvel ezelőtti megalapításakor célul tűzte ki a szakképzés korszerűsítését, és e téren a világszerte elismert németországi duális szakképzési rendszer tapasztalataira támaszkodhat. Magyarországon a duális szakképzési rendszer 2012-ben indult 37 ezer tanuló részvételével. Mára a számuk meghaladja az 50 ezret. Reményeim szerint ez az együttműködési megállapodás segíteni fogja a kormánynak azt a célját, hogy a gazdaság számára megfelelő számú és minőségű munkaerő álljon rendelkezésre, továbbá olyan szakemberek végezzenek az iskolákban, akik el is tudnak helyezkedni a szakmájukban. Az is fontos szempont, hogy a vállalatok ne érezzék tehernek a tanulók foglalkoztatását, hiszen ezáltal a saját vállalkozásuk jövőjét is építik.
A kormány a tanulást követő elhelyezkedés segítése érdekében indította el ezt a programot, amelynek keretében legfeljebb egy évig átvállalja a volt tanuló bruttó bérének és járulékainak 70-80-90 százalékát, amennyiben a vállalat tovább foglalkoztatja. Erre a programra összesen 7,5 milliárd forint összegű keretet különített el a kormány. Ezért kérdezem az államtitkár urat: milyen hatással lesz a megkötött kamarai megállapodás a foglalkoztatásra? (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me