DR. SZÉL BERNADETT,

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT,
DR. SZÉL BERNADETT, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hogyha egy XXI. századi politikus egy erős Magyarországot szeretne építeni, akkor az egyik első tennivalója az kell hogy legyen, hogy béreket emel, és folytatnia kell azzal, hogy pénzt tesz az oktatásba, az egészségügybe és az energiahatékonyságba. Ehhez képest én meglehetősen örültem neki, amikor végre megláthattam a dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter által beterjesztett (Halász János közbeszól.) T/4285. számú törvényjavaslatot az energiahatékonyságról. Üdvözlöm, Halász képviselőtársam, kérem, nyomjon gombot, hogyha hozzá szeretne szólni. Viszont látni kell, hogy ez amolyan fügefalevélnek sikerült, méghozzá a Fidesz fügefalevelének. (Németh Szilárd István: Az is valami!)
(15.50)
Ugyanis látni kell, hogy ez a jogszabály valójában nem teljesíti azokat a követelményeket, amelyek arról szólnak, hogy ebben az országban az energiahatékonyság ügye előre tudjon mozdulni. Az LMP most már hónapok óta ismételten és folyamatosan követeli a magyar kormánytól, hogy végre viselkedjen úgy, mint egy tisztességes európai uniós kormány, fontolja meg azokat az előírásokat, amelyek arról szólnak, hogy Magyarországnak fel kell tudni zárkózni az olyan országok közösségéhez, ahol nem az a divat, hogy orosz gázzal fűtik az utcákat, hanem segíteni kell a magyar családoknak abban, hogy le tudják szigetelni a házaikat, lakjanak bár panellakásban, vagy lakjanak akár családi házakban is.
Itt egy kicsit visszautalok az előttem felszólalókra, mert szóba kerültek itt a panellakások, és valóban igaz, folyamatosan segíteni kell azokat az állampolgárokat, akik ott laknak, segíteni kell a szigetelési programot, de a magyar lakóingatlanok csaknem háromnegyede családi ház, ami nem most épült és nem is tegnap, hanem jóval korábban, és ezek a családi házak jellemzően a vidéki Magyarországon vannak, és akik itt laknak családok, magyar emberek, rendszeresen arra használják a gázt, hogy ez kimenjen az utcára, mert rosszul szigeteltek a házak, régiek a nyílászárók. Támogatni kellene ezeket a családokat abban, hogy ne hűljenek ki, ne fagyjanak meg a saját otthonukban.
Ehhez képest 2010-ben, amikor a Fidesz az előző ciklusban kormányra került, nagyon jól tudta azt, hogy merre van előre. Azt mondta, hogy ő bizony neki fog állni a szigetelésnek, ezzel munkahelyeket fog teremteni, ezt ki is számolta, le is írta a kormányprogramjában. Azóta viszont azt látjuk, hogy amit lehetett, azt önök leállítottak, és ami kevéske pénzt adnak, az két perc alatt elfogy, ha éppen a rendszer nem omlik össze. Látható, hogy hatalmas igény van a magyar háztartásokban, magyar családokban arra, hogy előremozduljanak ebben a tekintetben, önök viszont, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim és tisztelt államtitkár úr, az önök minisztériuma nem segíti a magyar embereket ebben.
Itt van ez a T/4285. számú törvény az energiahatékonyságról. Amikor megjelentek az első hírek arról, hogy a kötelezettségszegési eljárás, amit azért kapott Magyarország, mert önök nem voltak hajlandóak a magyar jogszabályokat harmonizálni az uniós törekvésekkel, a következő fokozatba lépett, rögtön lehetett tudni, hogy önök valamit tenni fognak, mert azért napi 4,5 millió forint büntetésnek talán egy kicsit sok, talán önök is sokallják ezt a pénzt. És valóban így történt, gyorsan összedobtak egy ilyen tákolmányt, amit én fügefalevél-törvénynek neveztem el, mert ezzel a törvénnyel pontosan az lenne a probléma, nem az, ami benne van, hanem az, ami kimaradt belőle. Ami benne van, azzal is vannak gondok, de akkor nézzük végig.
Tehát én azt látom, hogy önök most gyorsan túl akarnak lenni a kötelezőn, ki akarják pipálni az uniós elvárást, az érdemi teendőket pedig el akarják bliccelni, holott végre értsék meg, hogy alapvetően szemléletváltásra van szükség, és ilyen szempontból körülbelül azok az örömteli pillanatok itt a magyar parlamentben, amikor egy LMP-s képviselő föláll és elkezd arról beszélni, hogy a XXI. század alapvetően egy harcról fog szólni, amelyben olyan energiára van szükség, amely az országot erőssé teszi. Ehhez képest önöknél ott az atom, most már mindjárt itt lesz a palagáz, ez lesz a következő törvény, és amikor itt a lehetőség, hogy az uniós kötelezettségekkel összhangban modernizáljuk, fejlesszük az országunkat és segítsük a családokat, akkor egy ilyen tákolmányt tesznek le az asztalra, amely világosan megmutatja, hogy önök egyáltalán, egyáltalán nem akarnak segíteni a magyar családoknak abban, hogy leszigeteljék a házaikat. Ugyanis látniuk kell, hogy az uniós törekvés ebből a szempontból pontosan a családokat segíti, és akire terhet ró, az az állam maga, a költségvetés egyrészt, a szándék, hogy megértsék a szemléletet és az energiaszolgáltatók. Ehhez képest nekem úgy tűnik, hogy valahogy ez a szemlélet önöknek nem szimpatikus.
Én önöket már régóta úgy hívom, hogy önök az energiapazarlás kormánya, ugyanis amióta itt vannak ebben az országban - most már ötödik éve vannak kormányon egyhuzamban -, semmi másról nem beszélnek, mint arról, hogy mennyire nő itthon, Magyarországon az energiafogyasztás és ezt az energiaéhséget ki kell elégíteni, holott a Századvég is kimutatta, a gazdasági kutató, hogy Magyarországon felére lehetne csökkenteni az energiafogyasztásunkat cakompakk, ha végre nekiállnánk szigetelni. Ezt önök soha nem cáfolták meg, de lehet, hogy el se olvasták, de akkor én most mondom önöknek, hogy végre ébredjenek föl Csipkerózsika-álmukból, és vegyék észre, hogy 2015-öt írunk. Nincsen már szükség itt maradt őskövületekre, nincsen szükség egy csomó olyan dologra, ami a múlt században divat volt, viszont van rengeteg lehetőség, amivel élni kell tudni és ügyesen kell tudni sáfárkodni, és végül ne kiáltsanak ördögöt állandóan, amikor ott nincsen.
Az Európai Uniónak ez egy nagyon hatékony irányelve, jó a magyar családoknak, és együttműködést ajánl, sőt követel az energiaszolgáltatókkal, azokkal a cégekkel, amelyekkel önök folyamatosan harcolnak, de hogy ki a harc vesztese meg nyertese, azt igazából a jövőben látni fogjuk. Most pillanatnyilag úgy áll a meccs, hogy leginkább a magyar állampolgárok lesznek ennek az önök által szított harcnak a vesztesei.
Ami benne van ebben az irányelvben, az persze a közintézmények 3 százalékának energetikai felújítása. Ez fontos és jó, ez ebben is benne van, de menjünk tovább. Ott van egy olyan konstrukció, amit idegen szóval ESCO-finanszírozásnak neveznek. Én anno önöknek be is adtam 2012-13 tájékán egy országgyűlési határozati javaslatot, amelyben arra hívtam fel az önök figyelmét, hogy végre vegyék észre, hogy hol van a lehetőség. Kössenek együttműködési megállapodást a szolgáltatókkal, és segítsék a magyar családokat azzal, hogy fogja magát a szolgáltató, odamegy a magyar családhoz, megnézi, hogy milyen rekonstrukcióra, milyen javításra van szükség a házban ahhoz, hogy korszerűbb legyen az energiafelhasználása, ezt a szolgáltató meg is csinálja, egy darabig a magyar háztartás ugyanannyi rezsit fizet mint korábban, de miután a felújítás költségét rezsiben kifizette, utána tartósan és hosszú távon alacsony rezsit tud fizetni. Ez egy olyan modell, ami működik számos európai országban, és bármit mondjanak önök, utánanéztem, nagyon is jól működik, ott van például a francia példa.
De folytassuk! Ebben az uniós irányelvben is benne van, hogy az energiaszolgáltatóknak olyan hatékonysági kötelezettséget kell vállalni, amelyek alapján a szolgáltatóknak minden évben az általuk eladott energia 1,5 százalékának megfelelő új megtakarítást kell elérniük évente a végső fogyasztóknál. Hol? Hol? Tehát nagyrészt a magyar lakosságnál. Nagy-Britanniában is működik ez a rendszer, gyakorlatilag arról van szó, hogy a szolgáltatók anyagilag támogatnak lakossági energiahatékonysági beruházásokat.
Ne menjenek túl messze, nézzék meg azokat az anyagokat, amik Magyarországon rendelkezésre állnak. Nyilván önöknek is vannak számításaik, de én fel szeretném hívni a figyelmüket a Magyar Energiahatékonysági Intézet számításaira. Ez az intézet, szakemberek azt számolták ki, hogy évente 100 ezer lakás energetikai korszerűsítését lehetne a szolgáltatók közreműködésével, együttműködésével megoldani. Egyébként ez valami olyasmi lenne, ami az önök eredeti irányvonalától sem állt nagyon távol, csak ugye, én azt már többször elmondtam önöknek, hogy én világosan látom, hogy a Fidesz-kormánynak az egy pénzlelőhelye, ahogyan önök az energiaszektorral bánnak, amilyen cégeknek önök pénzeket juttatnak, ahogy a magyar emberek kárára a MET és társai megszedik magukat ebben az országban.
Hát, persze, hogy eszük ágában sincsen ezeket a kutatásokat használni és a magyar emberek javára fordítani! És hogyha hozzáteszem, az intézet azt is kiszámolta, hogy ezzel az egyetlen eszközzel, tehát a szolgáltatókkal való együttműködéssel 2020-ig, vagyis öt év alatt egyetlenegy paksi blokk energiatermelését ki lehetne váltani, akkor máris megtaláltuk, hogy hol van itt a probléma. Önök atomot akarnak ebben az országban, most már palagázt is akarnak, és amikor van egy használható és jó európai irányelv, akkor pedig fogják magukat, és gyakorlatilag el akarják bliccelni ezt az egészet, kipipálják olyan dolgokkal, csak hogy a napi 4,5 millió közpénzből való büntetést megússzák, merthogy önök egy évet késtek ezzel az egész projekttel.
Én azt gondolom, az, hogy az energiaszolgáltatók hatékonysági kötelezettsége nem szerepel ebben a törvényjavaslatban… - pontosabban benne van, de úgy kilúgozva és elferdítve, hogy csak a kormányt említik meg. Ez egy érdekes dolog. Én nem tudom, önök egy nemzeti energiaboltot akarnak itt nyitni és azon keresztül ezeket végrehajtani, vagy magyarázzák akkor meg, tisztelt államtitkár úr, itt van körünkben, hogy ez mégis miért így van. Miért nem nyúlnak ehhez az eszközhöz? Miért keresnek ott konfliktust, ahol az együttműködés gyümölcsözőbb lenne a magyar emberek és a magyar családok számára? Én értem, hogy önök szlogenekben gondolkodnak és szükségük van a propagandára, de a magyar embereknek ez nem érdeke. A magyar emberek békét akarnak, kiszámíthatóságot és legfőképpen megélhetést ebben az országban. Sokat beszélek önöknek arról, hogy ehhez béremelés kell, de az is célszerű lenne, hogyha ezt a teljesen korszerű, ésszerű és logikus eszközt végre elkezdenék használni.
Ráadásul tovább kell mennem, mert itt a múlt hónapban is történtek olyan dolgok, amik szintén arra utalnak, hogy önök mindenképpen elkötelezték magukat az energiapazarlás hazai szponzorálása mellett. Gyakorlatilag a nemzeti energiastratégiából a múlt hónapban törölték az összes olyan intézkedést, amely a fogyasztás mérséklésében segítene. Nyilván azért, mert a kormány közeli gazdasági holdudvar atomerőművet akar, orosz gázt akar, palagázt akar, egy csomó olyan dolgot akar, amire a magyar embereknek nincsen szüksége, és ilyen, mint például az okos mérés vagy az okos hálózatok fejlesztése, az az önök szellemi homlokterében egyáltalán nincs jelen, holott itt vagyunk a XXI. században, ez a jövő, és már ez lehetne a jelen Magyarországon.
(16.00)
Ugyanis arról van szó, és ezt látni kell, hogy ilyenkor egy család el tudná dönteni, hogy mikor indítja be a mosógépet. Amikor völgyidőszak van, és alacsonyabb az áramár, akkor használná az energiát jobban, és nem akkor, amikor éppen a legdrágább. Ez az okos hálózatokban, az okos mérésben rejlő lehetőség. Egy ország tudna ezen spórolni, a magyar családok tudnának ezen spórolni. Na most, ehhez képest önök ebben a kilúgozott kis törvényben, ami elég hosszú, de csak azért, mert az auditot próbálják benne elég hosszan leírni, de így sem sikerül teljesen, azért van ott egy konkrét intézkedés, hogy új adókat akarnak az energiafogyasztásra bevezetni, ezt pedig nem pontosan értem, hogy mit szeretnének elérni. Most egy újabb pénzlenyúlás készülődik? Tisztelt államtitkár úr, legyen kedves, írja körül, hogy mit szeretnének elérni ezzel.
Úgyhogy összességében azt látom, hogy a törvény helyes célok elérésére teljesen haszontalan vagy kifejezetten káros módszereket ajánl. A végeredmény pedig lesújtó. Én azt gondolom, hogy elég sok fideszes törvényalkotási selejtet láttam már, én tudom, hogy önöknek itt gyorsan kellett cselekedni, merthogy egy évet késtek, és most már a magyar emberek zsebére ment volna az önök késlekedése, napi 4,5 millió forint azért elég sok közpénz, de azért ennél egy kicsit komolyabb mutatványt kellett volna letenni az asztalra. Én azt gondolom, ha valamibe érdemes fektetni kormányzati erőforrást, adóforintot is, az az, hogy megnézzük, hogy ezt az országot hogyan tudjuk úgy fejleszteni, hogy egy erős, korszerű országunk legyen, és ebben az energiaszektornak hatalmas szerepe kell hogy legyen.
Én önöket már rég nem akarom meggyőzni, mert pontosan ugyanezek az arcok ülnek itt általában, ismerem minden mondatukat, pontosan tudom, hogy a szemléletük rossz. Viszont nagyon fontosnak tartom, hogy azok az emberek, akik most esetleg nézik a munkánkat, megértsék azt, hogy ez egy olyan eszköz, amelyet direkt és szánt szándékkal rejt el a magyar kormány a magyar adófizető állampolgárok elől, az energiahatékonyság, mert ezzel tud egy olyan képet kialakítani ebben az országban, amelynek alapvető sarokköve az, hogy ide beruházni kell, atomenergiába, palagázba meg egy csomó olyan veszélyes dologba, ami mind megspórolható lenne, ha végre elkezdenénk leszigetelni ezt az országot.
Tisztelt Államtitkár Úr! (Manninger Jenő: Leszigetelni?!) Én nagyon sajnálom, hogy önöknek az az érdeke, hogy a magyar állampolgárok egyre több energiát fogyasszanak. Azt gondolom, hogy ez az önök kudarca, mint ahogy az a korrupció is az önök kudarca, amely tetten érhető bárhol, ahol önök tevékenykednek. Zöldpártként és egy felelős képviselőként viszont kötelességem, hogy elmondjam önöknek, hogy önmagában elfogadhatatlan az, ahogy önök az energiaszektorról gondolkodnak, és nagyon remélem, hogy a közeljövőben képesek leszünk egy olyan országot építeni, amely képes arra, hogy a XXI. század egyik legnagyobb kihívását sikerre tudja vinni, és ez az energiával kapcsolatos problémák sora lesz. Köszönöm. (Taps az LMP és az MSZP soraiból.)
(Az elnöki széket Jakab István, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me