DR. TURI-KOVÁCS BÉLA

Full text search

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA
DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az a különös helyzet állt elő, hogy a kormány egy olyan irányba tett lépést ennek a törvénynek az előterjesztésével, amelyet mind a baloldal, mind pedig az ellenzék további része erőteljesen igényelt és követelt már korábban.
A rezsicsökkentéssel kapcsolatban az volt mindvégig az észrevétel, és azt is mondhatnám talán, hogy a vád, hogy a rezsicsökkentés nem eredményezi egyben az energiahatékonyság növelését, ennélfogva oktalanul növeli az energiafelhasználást, és ilyenformán tulajdonképpen pillanatnyi eredményeken túlmenő eredményt nem képes produkálni. Ez teljes tévedés, és a hazai valóság félreismerése. A rezsicsökkentést én a magam részéről valami olyasminek ítélem, amelynek a szociális jellegű intézkedése elkerülhetetlen és szükségszerű volt. Ezt nem lehetett kipótolni, és nem lehetett kiváltani egy azonnali olyan programmal, amely egy hatékony energiaspórolást jelent, de amely átmeneti és akár hosszabb átmeneti időszakban is nem képes segítséget nyújtani, közvetlen segítséget nyújtani azoknak, akik erre egyébként erőteljesen rászorultak.
(16.10)
Itt mindjárt el kell mondani azt az észrevételemet is, amelyet kisgazdaként nem hallgathatok el, nekem is az volt az álláspontom és ma sem változott, hogy a rezsicsökkentés felhasználása során nem ártott volna vagy nem ártana egyfajta szociális jellegű különbségeket is figyelembe venni. Meggyőződésem ugyanis, hogy való igaz az, hogy az elképzelhető, hogy bizonyos háztartásokban a pazarlás erőteljesen megjelenik, éppen az olcsóbb és csökkent ár miatt, míg máshol ez az árcsökkentés tényleg a mindennapi életet képes legalább fenntartani, legalább segíteni abban, hogy talpon tudjanak a családok maradni.
Miért mondom én azt, hogy egy azonnali közbeavatkozás és az erők és energiák csoportosítása közvetlenül arra, ami egyébként elkerülhetetlen szükséges, azaz a hatékonyabb energiamegóvásra, azért nem vezethetett sikerre, tisztelt Ház - és azt hiszem, hogy ezt valamennyien tudjuk -, mert Magyarország jelenlegi lakásállománya pontosan olyan, amilyen a felmérésekből jól ismerhető. Magyarországon ez a lakásállomány döntő mértékben a 80-as évektől kezdődően épült, a vidék jelentős részén ma is B30-as téglából épült lakóházak vannak, amelyeknek a lakói nem képesek még állami segítséggel sem arra, hogy ott hatékony szigetelést tudjanak végrehajtani, még kevésbé képesek arra, hogy mondjuk, egy olyan kazáncserét tudjanak végrehajtani, aminek a megtérülése hosszú-hosszú évek múlva következne be. Ebből az következik, hogy itt csak úgy lehet haladni, hogyha fokozatosan és minden időben figyelembe véve az adott és aktuális helyzetet, tesszük meg a következő lépést. Az adott helyzetben, úgy hiszem, a kormány most egy lépést tesz abba az irányba, amely azt jelenti, hogy az energiafelhasználás csökkentése bekövetkezzék.
Valamire szeretném felhívni a figyelmet, hiszen ezért is kértem szót. A kormánynak megvannak azok a tervei, amelyek, úgy gondolom, rövidesen talán teljeskörűen ismertek is lesznek, amelyek a panelprogramnak egy olyanfajta folytatását jelentik, ami elég nagy léptékben és jelentős mértékben képes ezen a területen segítséget nyújtani, és minden bizonnyal ugyanilyen programnak kell megvalósulni a családi házak tekintetében is. Ami miatt én ezt szóvá teszem, én azt tapasztalom - és azokban a körökben különösen, ahol én forgok -, hogy nagyon nehezen jutnak el ezek a pályázati lehetőségek éppen azokra a helyekre, ahol pedig a legnagyobb szükség lenne a segítségre. Sokkal könnyebben érik el különös módon azokban a körökben a pályázatokat, ahol egyébként talán a rászorultság sokkal kisebb, ahol egyébként az anyagi lehetőségek is sokkal inkább megvannak. Ezért egy nagyon hatékony - és erre kérném a kormányt - tájékoztatási megoldást kell találni, hogy kellő időben, kellő súllyal és a lehető legszélesebb körben legyen ismert, hogy milyen segítséget tud és kíván adni ezen a területen a kormány.
A magam részéről úgy gondolom, hogy a törvény egy olyan első lehetőség, amelynek a támogatása megnyitja az utat a következők előtt. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me