HERINGES ANITA

Full text search

HERINGES ANITA
HERINGES ANITA (MSZP): Köszönöm szépen. Mint ahogy már előttem is többen elmondták, erőteljesen látszik, hogy ez a javaslat kidolgozatlan és pontatlan. A kormányban tényleg - az az érzése van ma már az embernek -, nemcsak a kormányban, hanem a minisztériumokban is hiányoznak azok az emberek, akik ezt pontosan meg tudják fogalmazni időre.
Az, hogy megint sikerült elkésnünk egy európai uniós irányelv benyújtásával, és próbáltuk előadni először a gondolatainkat elég homályosan, a többi tagállamnak egészen sikerült megadnia, hogy mit kíván megtenni az irányelv teljesítése érdekében. Mi pedig, mint a rossz diák, próbáltuk magyarázni a megmagyarázhatatlant. És amikor már nagyon szorít a cipő, és már nagyon érezzük, hogy nincs más megoldás, be kell nyújtani, mert különben tényleg pénzbüntetést fogunk kapni, akkor teszünk lépéseket. Ez teljesen nonszensz. Tényleg olyan, mint az utolsó diák, aki lusta is, trehány is és mindig csak slendrián módon, az utolsó pillanatban összekapkod egy anyagot, és azt nyújtja be. Ma ezt láthatjuk magunk előtt.
Ha önöknek tényleg fontos lenne az energiahatékonyság, akkor 2010 óta nem egy negyedstadionnyi pénzt költöttek volna el az állam részéről a családi otthonok energiahatékonyság-korszerűsítésére. Talán komolyabban vették volna, hogy tényleg az a pénz a legnagyobb megtakarítás, amit az embereknek nem kell befizetni. Az MSZP-kormány anno ezt komolyan vette, és mi legalább komolyan elindítottuk a panelprogramot, és önök utána jó sok rosszat mondtak rá, mégis valahogy ugyanazt a pályázati konstrukciót megtartották az Új Széchenyi-terv energetikai pályázatainál is, mert talán rájöttek, hogy nem volt az olyan rossz.
Lehet, hogy még mindig előrébb lenne a magyar kisember és a magyar családi otthonok energiahatékonysági programja, ha a régi panelprogramot leporolnák, és folytatnák, amit mi elkezdtünk. Ugye, 2008 és 2010 között, a gazdasági válság legnehezebb éveiben is 292 723 lakóegységet sikerült felújítani a baloldali kormányoknak, ez átlagban évente majdnem 100 ezer ilyen ingatlan volt. Ehhez képest önöknek ez az egynegyednyi stadionnyi pénz, amit sikerült erre elkölteni, tényleg nevetséges, bárhogy is nézzük.
És akkor lássuk, hogy mi igazán fontos önöknek, vagy igazából mi az, ami nem fontos, mi nem valósult meg, pedig ígérték. Önök azt ígérték, mikor elkezdtük ezt az ülésszakaszt, hogy 2015. januárig benyújtják. Ehhez képest április 7-én sikerült benyújtaniuk. Az irányelv-átültetést sem sikerült időben megtenniük, és ezért van most kötelezettségszegési eljárás most ellenünk, és ezért kéne fizetnünk, hogyha most ezt önök nem nyújtották volna be. Ahogy elmondtam, tényleg az az érdekes, hogy a többi tagállamnak valahogy legalább az alapvető irányokat sikerült vázolnia, nekünk, ugye még ez sem sikerült.
Az Új Széchenyi-terv energetikai pályázatait önök egy évre felfüggesztették, majd utána, ahogy elmondtam, amikor végre egy kicsit is beindult a dolog, a régi baloldali kormányok pályázati konstrukcióját kezdték el újra használni, ugye, a forrásigénye legalább 750 milliárd forint lenne, ehhez képest 140 milliárd áll rendelkezésre. Hát ebből sok minden nem fog megvalósulni, bárhogy nézzük. Önök nagyon sokáig ígérgették mindenkinek, hogy lesz majd a zöldbank a rossz energiahatékonyságú épületek beruházásaira, hát ez is csak ígéret lett, és a végén nem lett belőle semmi, de lassan már megszoktuk a Fidesz-kormánytól, hogy amit ígér, abból úgysem lesz semmi komoly. Vagy legalábbis az emberek észre sem fogják venni, hogy bármi megtörtént. Érdemi lépést a zöldbankkal kapcsolatban sem tettek, de hasonló ötletet azóta sem vázoltak, ami érdemben megvalósult volna.
Ugye, önök 2011-ben a panelprogramot leállították majdnem teljesen, az emberek várták volna, hogy legalább azon pályázatokat, amik elnyert pályázatok, vagy már legalább elindítottak, azokat sikerüljön megvalósítani. De hát ezt sem sikerült önöknek megtenni. Igazából értjük, hogy szorított a cipő, értjük, hogy be kellett önöknek nyújtani ezt a javaslatot. Talán időben kéne, mert tudják, aki gyorsan ad, az kétszer ad, és ezt vidéken jól tudják az emberek. Most fizethetik a magas számlákat, energiahatékonysági programot nem látnak, nem tudják lassan a csekkjeiket kifizetni, pedig lehet, hogy ki tudnák, ha önök folytatták volna a baloldali kormányok programját ebben a kérdésben is.
Kicsit több szakmaiságot, kicsit több felelősséget várunk el önöktől, ha már többségük van. Reméljük, nem sokáig tart.
Köszönjük. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me