KISS LÁSZLÓ

Full text search

KISS LÁSZLÓ
KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igazából én is ezt a fonalat venném föl egy kicsit, ami arról szól, hogy a tudatformálás mennyire fontos. Hajlok arra, hogy egyetértsek azokkal, akik azt mondják, hogy ebben az előterjesztésben azért számos hiányérzet megmutatkozik akkor, amikor akár az energiatudatos életre való nevelésről, akár az ezzel kapcsolatos tudatformálásról beszélünk. Hiszen, amikor arról beszélünk, hogy megfelelő pénzügyi és jogi keretekről tájékoztatni kell egy honlapon a lakosságot, az érintetteket, akkor azért érezzük, hogy ez azért nem a non plus ultrája annak a fajta tájékoztató tevékenységnek és annak a fajta tudatformálásnak, ami az energiahatékonyság kapcsán elvárható lenne.
Engedjék meg, hogy megosszak egy személyes történetet. Amikor tanítottam, osztályfőnök voltam, és szerettünk volna egy olyan tematikus programot csinálni, ami konkrétan az energiafogyasztás mérséklése és az energiatudatos életre nevelés kapcsán lett volna fontos a gyerekeknek, akkor mi a kormányzati segítség vagy a tantervi segítség helyett egy közműcéghez tudtunk fordulni, amelynek van ilyen programja, amelyik végez ilyen tevékenységet. Ebben nem az a baj természetesen, hogy egy közműcég végez ilyen tevékenységet, hanem az a nagyobb probléma, hogy az állami lába ennek a történetnek kevésbé van meg.
Tehát szívesen látnám azt, ha komoly előterjesztés az, ami előttünk van, és tényleg fontos célul tűzi ki például a fogyasztók tájékoztatását és az energiatudatos életre való nevelést, hogy valóban, az el nem fogyasztott energia az, ami a legkörnyezetbarátabb és legolcsóbb energia. De ha ezt célul tűzzük ki, akkor viszont fontos lenne egy olyan láb is ennek a törvénynek, ami arról szól, hogy miként formáljuk az emberek és leginkább a jövő generációi lelkét, álláspontját, miként neveljük arra a gyerekeket, hogy energiatudatos felnőtté váljanak.
Azt gondolom, ebben van tennivaló, és szívesen látnék ilyen kormányzati javaslatokat. Sőt, szívesen látnék ebben az előterjesztésben is ilyen kormányzati javaslatokat. Kevésbé érzem a szolgáltató cégek részéről úgymond a sarat, vagyis hogy nekik ilyenfajta tevékenységet végezniük kell, és az sok mindent megold, mert tapasztalatom szerint nagyon sok cég ezt a tevékenységet, a tőle elvárható módon egyébként, végzi. Ettől függetlenül helyesnek tartom ezt az előírást, nagyon helyes, hogy ez szerepel ebben a törvényjavaslatban is, hiszen fontos, hogy ezek a cégek ilyen tevékenységet folytassanak.
Ám javaslom, gondolják át, hogy akár a nevelésben, akár a közoktatásban milyen olyan programokat lehet folytatni, amelyekkel a gyermekek, a közoktatásban tanulók nevelésében, tudatformálásában részt vesznek, akár a tananyagfejlesztésben, akár versenyek hirdetésében, akár pedig támogatott szabadidős tevékenységekben, mert ez nagyon sokat jelenthetne a jövő generáció tudatának egészségesebb irányba való tolásában. Nem beszélek arról, hogy persze az is sokat segítene, ha maguk a tankönyvek is környezetbarát módon készülnének el, ami nem így van, de ne legyünk maximalisták. Azt gondolom, ennek az előterjesztésnek egyik gyengéje, hogy erről nem szól.
Engedjék meg, hogy a III. kerület képviselőjeként kitérjek egy másik szempontra is, hiszen választókörzetemben rengeteg panelépület van, amelyek közül vannak olyanok, ahol megtörtént a Panel Plusz és az Öko Plusz felújítás. Ezek jó része még 2010 előtt történt, de 2010 és 2014 között is voltak ilyen felújítások. A közvetlen lakókörnyezetemben a faluház néven emlegetett hosszú panelépület egy mintaberuházás azóta is. Tehát azt lehet mondani, vannak sikeres energiatudatos, energiatakarékos beruházások. Ám azt lehet mondani, hogy van még számos épület, ami ebből kimaradt. Ha az előterjesztés kapcsán látnánk azokat a kormányzati terveket, amiről Turi-Kovács Béla képviselőtársam beszélt, hogy egyébként vannak ilyenek - én magam ezeket nem láttam -, amelyek ezekre a folytatásokra garanciát jelentenének, az például sokat jelentene, nekem is sokat jelentene, mert tudom azt, hogy az ott élők mennyi pénzt fizetnek ki elpocsékolt energiára.
Azonban azt is javaslom, amiről Józsa képviselőtársam beszélt, hogy nagyon sok embernek a jelenlegi pályázati konstrukció megfizethetetlen. Hiszen arra gondolunk, hogy egy teljes Öko Plusz beruházás, amely egy teljes épület becsomagolását jelenti, egy teljes energetikai korszerűsítést jelent, több százezer forintos beruházást igényel a lakosság részéről, az ott lakó részéről. Ez a panelekben lakó, Békásmegyeren, Káposztásmegyeren, Újpesten, vagy akár a többi budapesti vagy vidéki panelban lakó lakosság számára nehezen megfizethető. Abban az esetben viszont, ha adott esetben szétszedik ezt a beruházást, és elsőként a fűtésszabályozás önálló pályázatként is meghirdetésre kerül, akkor egy jóval alacsonyabb költséggel is lehet már segíteni nagyon sok lakoson.
Ezt csak azért javaslom megfontolásra, tudom, hogy nem ennek az előterjesztésnek a kapcsán kell erről beszélni, de ha valóban látnánk azokat, ami a törvényben jelenleg nem látszik, hogy bármilyen garanciális elem lenne arra, hogy itt ezeket önök komolyan is gondolják, akkor ez segítene ennek az elfogadhatóságában.
Azt gondolom, összességében elmondható, hogy azok az irányok, amiket önökre az Unió irányelvei rákényszerítenek, nyilvánvalóan támogathatóak, azonban az MSZP többi képviselőjével együtt úgy látom, hogy az a lába ennek a törvénynek, ami arról szól, hogy ezt miként is csinálják meg önök, illetve ennek eszközrendszere, amit a törvényben hozzárendeltek, mondjuk úgy, nem látszik, hogy elérné azt a célt, amit önök megfogalmaztak. Éppen ezért szeretném, ha olyan módosító javaslatok, amelyek az ellenzék oldaláról, de akár kormányoldalról is születnek, ezt a javaslatot jobbá tudnák tenni, és ezt a fajta garanciális elemet a törvényben megteremtenék. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Szórványos taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me