NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,

Full text search

NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN,
NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslat több ponton kapcsolódik a rezsicsökkentéshez. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy támogatólag szóljunk e törvényjavaslat mellett. Két pontot emelnék ki a rezsicsökkentés tekintetében. Az egyik, hogy ennek az irányelvnek az átültetésével, törvénybe foglalásával nyilvánvalóan azt az éles brüsszeli támadást, ami a hazai rezsicsökkentést, a rezsicsökkentési folyamatot érinti, valamelyest kivédhetjük, valamelyest csökkenthetjük. Másrészről ennek az európai uniós irányelvnek az elfogadásával egyértelművé válik előttünk az irányelv egyik célja, sok más egyéb célja mellett, természetesen a gazdaság élénkítése vagy környezetvédelmi szempontok mellett, hogy a magyar családok, a végfogyasztók, illetve a hazai vállalkozások, befektetők olcsóbban juthatnak energiához, vagy ha úgy tetszik, csökkenthetik energiaszámláikat.
Nos, a kormány által benyújtott és előttünk fekvő törvényjavaslat célja - elsődleges célja természetesen, ami az energiahatékonyságról szól -, az európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetéséhez szükséges törvényi szintű jogszabály megalkotása, valamint az ehhez kapcsolódó szükséges törvénymódosítások elvégzése. Az irányelvet a tagállamoknak 2014. június 5-ig kellett átültetniük. Az irányelv átültetéséhez szükséges koncepcionális, nemzetgazdasági kockázatot is magukban foglaló kérdésekben a kormány 2014. december 10-én, mint már erről egyébként vitatkoztunk itt az Országgyűlésben, hozott egy döntést, és ezt követően történhetett meg az átültetést biztosító jogszabályok véglegesítése.
A fentiek alapján Magyarország 2014. június 5-ig nem jelentette be az irányelv átültetését biztosító nemzeti szabályokat, ezért a Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított ellenünk, amelynek keretében ez év március 25-én arról döntött, hogy az Európai Unió Bírósága elé utalja ezt az ügyet. Itt egy nagyon komoly pénzbüntetés, napi bírság kiszabása, több mint 15 ezer euró naponta, lebegett az ország feje fölött. Azonban a Bizottsággal folytatott egyeztetések eredményeként a Bizottság úgy döntött, hogy bevárja a kormány által ígért, az átültető jogszabályok elfogadására vonatkozó, előrehozott módosítási ütemtervet, és egyelőre eltekint a bírósági eljárás megindításától, mint ahogy ezt a ma reggeli sajtóban is hallhatták, illetve olvashatták.
Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer szeretném rögzíteni, hogy ennek az irányelvnek a magyarországi jogszabályba való foglalása olyan energiahatékonysági intézkedésekből álló közösségi keretrendszert hoz létre, ami biztosítja az energiahatékonyságnak az Európai Unió egészében történő előmozdítását, ezen keresztül pedig az Európai Unió 2020-ig elérendő 20 százalékos energiahatékonysági célkitűzésének teljesülését, mint ahogy erre államtitkár úr is utalt a beszédében. Az irányelv alapján minden tagállamnak, így hazánknak is meg kell állapítania egy nemzeti indikatív energiahatékonysági célkitűzést, amely célkitűzéseknek összességében kell biztosítaniuk az Európai Unió egységes 20 százalékos mértékű célkitűzésének megvalósulását.
A törvényjavaslatba foglalt intézkedések a nemzeti célérték teljesülését biztosítják, azokkal a feltételekkel, illetve azokkal a pontokkal, amelyeket államtitkár úr részletesen említett, úgyhogy én ezekre nem térnék ki. Viszont azt szerintem érdemes leszögeznünk, hogy az irányelv átültetését szolgáló jogszabálycsomag elfogadásával Magyarország közvetett módon, közösségi szinten is hozzájárul a primer energiafogyasztás és az energiaimport csökkentéséhez, az energiaellátásbiztonság javulásához, az üvegházhatású gázok kibocsátásának költséghatékony csökkentésével pedig az éghajlatváltozás hatásainak enyhítéséhez.
Az energiahatékonyabb gazdaságra való áttérés segíti a végfogyasztók, ha úgy tetszik, a magyar családok és a hazai vállalkozások energiaköltségeinek csökkentését, felgyorsítja az innovatív technológiai megoldások elterjedését, és javítja az ipar versenyképességét.
Tisztelt Országgyűlés! A Fidesz-frakció mindezek tekintetében támogatja, és igennel fog a törvényjavaslat mellett szavazni. Azt kérem az itt helyet foglaló frakciók tagjaitól, képviselőtársaimtól, hogy ők is hasonló módon cselekedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me