SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Köszönöm szépen képviselőtársaimnak a nagyon értékes gondolatokat, azokat igyekszünk megfogadni. Ha megengedik, akkor azzal a gondolattal szeretném kezdeni a mostani mondanivalómat, amivel kezdtem az elején is, hogy ez a legkevesebb terhet jelenti mind a lakosság, mind a vállalkozói szféra számára, és a legnagyobb lehetőséget nyújtja arra vonatkozóan, hogy minél jobb minőségű és minél hatékonyabb energiahatékonysági beruházásokat tudjanak végrehajtani. Eleve ez volt a szándék.
Néhány kérdésre akkor hadd válaszoljak. A beadási időpont kérdése. Ugye, a nemzeti épületenergetikai stratégia, ami kapcsolódik ehhez a területhez, vagy akár az Európai Unió által megfogalmazott 20 százalékos alapirányelv, vagy ha nézzük a limai konferencia beültetésre szánt anyagait, ezek mind most tették lehetővé, hogy a kormány ezt elfogadja. Ebből, ugye tudjuk, már most tudjuk, büntetés nem fog származni. Úgy gondolom, az a fontos inkább, hogy az irányelv-átültetés a magyar érdekeknek minél nagyobb mértékben meg tudjon felelni, és mint említettem, minél kevesebb terhet rójon mind a lakosságra, mind pedig a vállalkozókra, ha egyáltalán van ilyen teher.
METÁR kérdése. Készül a törvény, társadalmi egyeztetésen van, ősszel hozzuk be, január 1-től szeretnénk életbe léptetni. Bízunk benne, hogy sikerül.
A panelprogram mindig érdekes, de szeretném, ha lezárnánk már a múltat. Annyiszor hallottunk erről, hogy milyen sikeres volt a panel a korábbi kormány idején, tehát nem az Orbán-kormány, hanem az előző kormány idején. Két tényezőt szeretnék mondani, és kérem képviselőtársaimat, hogy ez maradjon meg önökben. Az egyik, hogy a panelprogramra kifizetett idő fele az Orbán-kormány idejére esik, és a pénzek pontosan 57 százalékát most fizettük ki. A másik. Amikor átvettük a panelkasszát, 14 milliárd forintos olyan kötelezettségvállalás volt benne, aminek nem volt pénzügyi fedezete. Ezt is kifizettük, jelentem tisztelettel. Tehát ez azt jelenti, hogy mindenképpen le kellene a múltat zárni, és ezt a programot a jövőbe kellene továbbvinnünk.
Mit jelent ez lefordítva? Ugye, most is van kiírva egy társasházi program, kiszélesítettük a téglából épült épületekre is. Plusz 120 milliárd van az új KEHOP-os pályázatok között, ami lakossági, családi házas és panel jellegű felújításokra vonatkozik az energetikában. Ha ehhez hozzávesszük, hogy már teremtjük meg a forrás másik részét is, akkor ez azt jelenti, hogy az ESCO finanszírozás életbe léphet. Tehát tulajdonképpen az energiamegtakarításból le lehet fedezni ezeket a felújításokat.
Úgy gondolom, ez a jövőkép nagyon pozitív, előremutató kép. Egyébként csak jelzem, az előző időszak energetikai pályázatainak pénzügyi igényeit nem mi állítottuk össze, viszont a következő időszakét már mi.
Az okosmérés kérdésköre. Folyamatban vannak az okos mérőeszközök. Itt is csak jelezni kívánom, nemcsak áram, gáz, víz, távhő, ami nagyon fontos, sokkal szélesebb spektrum. Mi is jónak tartjuk az okosmérés formáját.
(16.50)
A szemléletformálás többször fölmerült. Mind az európai uniós pályázatok között van energetikai szemléletformálásra vonatkozó forrás, és itt a 12., a 17., a 18. cikk külön foglalkozik ezzel a témával, de utal rá a 4., a 6., a 7. cikk is, ahol szintén van szemléletformáláshoz kapcsolódó lehetőség. Nagyon fontosnak tartjuk mi is azt, hogy a jövő nemzedékét úgy segítsük felnőni, hogy már tudja, hogy mit jelent az, hogy energetikában takarékosnak kell lenni.
A hivatal működik, eddig is működött Dorkota Lajos úr vezetésével, tehát ez nem egy új hivatal, csak erősítjük a tevékenységet, hogy átláthatóbb legyen a rendszer.
A nemzeti épületenergetikai stratégiában mindenképpen találunk ehhez a területhez, ehhez a törvényhez kapcsolódó olyan elemeket, amiket képviselőtársam is említett. Úgy gondolom, hogy mód van arra, hogy aki passzívházat szeretne, az is meg tudja csinálni, és aki aktívházon belül energiamegtakarítást, az is.
Még egyszer szeretném mondani, amivel kezdtem most a záró gondolataimat, hogy széles lehetőséget tartalmaz ez a törvény. Nem szerettük volna leszabályozni, nem szerettük volna többletkiadásokba vinni sem a lakosságot, sem a vállalkozókat, hanem épp a megtakarításra ösztönzéssel meg szerettünk volna felelni az EU-irányelveknek, és egy jó és működő, működtethető törvényt szerettünk volna alkotni.
Köszönöm szépen a javaslatokat még egyszer képviselőtársaimtól, és kérem, hogy a zárószavazáskor támogassák a törvényjavaslatot. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me