BURÁNY SÁNDOR

Full text search

BURÁNY SÁNDOR
BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Már az előző kérdésből is világos, hogy önök előtt is ismert, hogy Budapest közepén Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál, a volt Budapesti Vegyiművek területén több mint 1300 tonna veszélyes hulladék szennyezi a környezetet és jelent környezetvédelmi katasztrófaveszélyt. Április 15-én Kispest, Pesterzsébet és Ferencváros polgármestereivel, köztük Szabados Ákos és Gajda Péter polgármester urakkal, alpolgármesterével, önkormányzati képviselőivel mint a térség egyik országgyűlési képviselője magam is jelen voltam azon a környezetvédelmi bejáráson, melyet az Illatos úti gyártelepen tartottunk.
Ezek a fotók, tisztelt államtitkár úr (Felmutatja.), akkor készültek, önmagukért beszélnek. Elképesztő állapotok uralkodnak, Isten szabad ege alatt ezek a hordók rozsdásodnak, rohadnak, és a bennük lévő szennyezőanyag akadálytalanul folyik a talajba. 2008-ban számolták fel a Vegyiműveket. A hatóság egyébként többször megbírságolta. Uniós támogatással elkezdődött egy kármentesítés, ez azonban 2011-ben forráshiány miatt leállt. Furcsa paradoxon, hogy a robbanásveszély elkerülése miatt locsolni kell ezeket az anyagokat, és ez a locsolás egyébként maga is mossa bele a környezetszennyező anyagokat a talajba.
Tisztelt Államtitkár Úr! Az önkormányzati képviselők és polgármesterek egy közös nyilatkozatot fogadtak el. Azóta egyébként több száz fős aláírással egy petíció is született, amelynek az a lényege, hogy haladéktalanul lépni kell, és ehhez a kormány segítségét várjuk. Azonnal el kell szállítani onnan ezt a veszélyeshulladék-mennyiséget biztonságos területre, hogy aztán egyébként a következő hónapokban elkezdődhessen az érdemi kármentesítés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Ehhez sem a felszámolónak, sem az önkormányzatoknak nincs forrása, ezért kérjük ehhez a kormány támogatását. Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me