V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ahogy a Sallai képviselő úrnak adott válaszomból is kiderül, nem ismeretlen előttem a Budapesti Vegyiművek 130 éves tevékenységéből származó környezetkárosodás ügye, de szerintem önnek sem. A kialakult helyzetről a képviselő úr 2010 előtt is tájékozódhatott volna, nem csak 2015. április 15-én, így már korábban is lehetett volna lépéseket tenni.
Nem akarom magamat ismételni, de fontosnak tartom újra elmondani, hogy „a szennyező fizet” elve alapján a Budapesti Vegyiművek Zrt. tartozik felelősséggel a kialakult környezeti veszélyhelyzetért. Az illetékes hatóság minden jogi eszközt igénybe vett az ügy rendezése érdekében. Kiadta a veszélyes hulladékok elszállítására és a környezeti károk felszámolására irányuló kötelező határozatát, a nem teljesítés miatt bírságot szabott ki, valamint a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett.
A képviselő úr által említett, uniós támogatással indított talajvíztisztítással kapcsolatban tájékoztatom, hogy 2009-ben derült ki, hogy a vállalkozó nem fizette ki az alvállalkozóit, így az uniós pénzek felhasználásáért akkor felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a Pénzügyminisztérium javaslatára a projekt kikerült az uniós támogatásból. Újra azt tudom mondani, hogy a kormány megvizsgálja, hogy milyen lehetőségek vannak az elhúzódó felszámolási eljárás mielőbbi lezárására.
(12.40)
Gondolok itt akár a cég stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodószervezetté való minősítésére. Azt is megvizsgáljuk, hogy - akár uniós forrásokat is bevonva - milyen módon tudjuk elérni a környezeti károk mielőbbi felszámolását. Folyamatban van a 2016. évi költségvetés tervezése, ami (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) tartalmazni fogja a javaslatunkat az országos környezeti kármentesítési program keretének újbóli feltöltésére. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me