KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. Mindnyájunk számára nyilvánvaló, hogy az azbeszt az az anyag, amely súlyosan káros az emberi egészségre. Sehol az épületekben, ahol emberekkel érintkezik, nem maradhat Magyarországon. Napjainkban nagyon helyesen már bárminemű felhasználása tiltott, azonban az ’50-es évektől a ’80-as évekig rendkívül sok, rendkívül nagy mennyiségben, több ezer tonna mennyiségben lett felhasználva az építészetben. A fajtáit jól ismerjük, a fehér, a kék és a barna azbesztet, amely különböző szigetelőanyagként használatos. Élettani hatásai köztudottak, de szót érdemel, hogy a különböző azbeszttartalmú szigetelések elöregedésével a levegőbe jutva azbesztózist, illetve különböző daganatos megbetegedéseket okoznak, okozhatnak.
A lakossági azbesztmentesítésben sikereket ért el Magyarország, ám a problémára, amelyről szeretnék beszélni, sajnos nem fordítottak elég figyelmet. A fent említett időszakban épült középületekben ugyanis a mai napig megtalálható az azbeszt különböző formákban. Bár elvileg készült felmérés az ország egész területén, de sajnos a teljes mentesítés még messze van. Legtöbbször az tapasztalható, hogy akik kapcsolatba kerülnek egy-egy régebbi épülettel, fogalmuk sincs, milyen veszély leselkedik rájuk, lásd a közelmúltban a sajtóban is napvilágot látott híreket. Nincs felvilágosítás, sem elérhető információ, mely alapján egy közalkalmazott el tudná dönteni, hogy vállalja-e a kockázatot egy ilyen épületben való tevékenységnél.
Ezek után kérdezem tehát, létezik-e pontos adat arról, hogy hány középület tartalmaz még azbesztet, és hogy pontosan mi az azbesztmentesítés időzítése. Pontosan hány dolgozót vagy lakost érint ez a probléma, hol tart a középületek azbesztmentesítési programja hazánkban? És nyilvános-e az ezekben az épületekben dolgozó emberek előtt, hogy milyen veszélyes anyag jelenlétében végzik a munkájukat? Van-e az uniós ciklusban az azbesztmentesítési programra keretösszeg, amelyből esetleg az azbesztmentesítés a középületekre vonatkozóan teljes egészében megvalósulhat?
Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me