V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm képviselő úrnak, hogy kérdésével felhívja a figyelmet az azbeszt környezet- és egészségvédelmi problémáira.
Az azbesztet rendkívül előnyös tulajdonságai miatt előszeretettel alkalmazták többek között az építőiparban szigeteléshez, tetőburkolatokhoz, azután az autóiparban. Sajnos, az azbeszt egészségkárosító hatását, miszerint a tüdőrák nagyon gyorsan kifejlődő formáját okozza, viszonylag későn ismerték fel és bizonyították be. Az azbeszt okozta probléma mértékének felbecsülése érdekében az 1990-es években a környezetvédelemért és az egészségügyért felelős tárcák megbízásából elkezdték felmérni az azbeszthulladékok összetételét, forrásait, mennyiségét, valamint a veszélyeztetettek körét. 1999 és 2002 között a Környezetvédelmi Minisztérium irányításával folyt a szórt azbesztet tartalmazó épületek országos felderítése és nyilvántartásba vétele. 2002 végétől az adatgyűjtés feladatát átvette az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Sajnos, a felmérések hiányosságai miatt csak megbecsülni tudjuk az épületeink teljes azbesztmentesítésének költségeit.
Az emberi egészségre nézve a legveszélyesebb azbeszttermék az úgynevezett szórt azbeszt, illetve az egyéb azbesztcement termékek, ezek ártalmatlanítása a jelenlegi adataink szerint több mint 300 milliárd forintba kerülne, ami meghaladja a magyar költségvetés lehetőségeit. Tárcánk azonban fontosnak tartja az azbeszt okozta kockázatok kezelését, éppen ezért a 2014-20-ra szóló országos hulladékgazdálkodási tervünkbe beépítettük az azbeszthulladék-ártalmat-lanítási programot. Ezen túlmenően pedig a 2014-20-as uniós finanszírozási időszak operatív programjai keretében lesz lehetőség azbesztmentesítésre. Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me