KEPLI LAJOS

Full text search

KEPLI LAJOS
KEPLI LAJOS (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Miközben nálunk fejlettebb országok gőzerővel azon vannak, hogy fejlesszék és növeljék a lakossági megújulóenergia-támogatá-sokat, addig Magyarországon továbbra sem látható semmilyen előrelépés ebben az ügyben. Ha szétnézünk Európában, Németország, Olaszország, Spanyolország több tíz évre szóló vállalásokat tett a megújulók fejlesztésére, és a lakossági felhasználásra szánt rendszerek támogatásába is, mondhatjuk, öntötték a pénzt, miközben nálunk utoljára 2011 augusztusában volt lakossági pályázat, amelyik két nap után lezárásra került.
(13.10)
2012-ben pedig melegvíz-termelő napkollektorokra, illetve meleg vizet hasznosító napkollektorokra írtak ki pályázatot, napelemekre nem, lakossági szélerőműre pedig soha nem írtak ki pályázatot hazánkban, pedig ezek azok a lehetőségek, amelyek igazán elhoznák a lakosság számára a rezsicsökkentést. Itt pedig nemcsak a kertvárosi, kisvárosi, falubeli emberekre kell gondolni, hanem azokra az emberekre is, akik tanyán élnek, és a mezőgazdasági művelésből veszik ki aktívan a részüket.
Hány előrelépni akaró embernek lenne óriási segítség, ha egy megfelelő támogatási rendszerrel megvalósuló megújulóenergia-programból vásárolt napelemmel vagy szélerőművel elláthatná árammal a tanyáját, esetleg nem kell aggregátort vinnie a szivattyúk beindításához! Igaz, jelen pillanatban is elérhető ez a technológia, de egy átlagos családi ház áramfogyasztására vetítve a teljes villamos energia kiváltása a mai árak mellett több mint tíz év. Ez hatalmas idő a mai emberek életében, akik sokszor hónapról hónapra vagy évről évre, akár napról napra látják csak előre a költségvetésüket vagy az életüket. Jelenlegi számítások szerint legalább 50 százalékos napelem-, illetve szélerőmű-, háztartási célú napelem-, illetve szélerőmű-ártámogatással lehetne segíteni. Ez leginkább azoknak a családoknak jelentene segítséget, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy elő tudják teremteni az önerőt ezekhez a rendszerekhez.
Kérdezem tehát, hogy hajlandó-e a kormány forrást biztosítani környezetünk állapotának megóvására ebben a ciklusban, vagy inkább (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) további adónemeken töri a fejét, amely ellehetetleníti a környezetbarát technológiák erősítését. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me