SZABÓ ZSOLT

Full text search

SZABÓ ZSOLT
SZABÓ ZSOLT nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A megújuló energiaforrások nagyobb arányú elterjedésével kapcsolatosan és annak ösztönzésére, éppen az Európai Unió 2020-as előirányzatainak és célkitűzéseinek megfelelően a vidéki lakosság életkörülményeinek javítását a kormány is kitűzte a céljai közé. A megújuló energiaforrások vidékfejlesztésben betöltött szerepét Magyarország megújulóenergia-hasznosítási cselekvési tervében szerepelteti és tüntette fel, és majd a későbbiekben konkrét számot is mondok önnek.
A megújuló energiaforrások nagy szerepet játszanak a vidéki Magyarországon, a klímavédelmi hasznosság mellett a gazdasági fellendülés és fejlődés elősegítése szempontjából. A stratégiai dokumentumokba foglalt 2020-as célkitűzések, a beruházások támogatását, a lakossági támogatást épp a 2014-2020 között megvalósításra kerülő operatív programokban, így a KEHOP-ban, a VEKOP-ban, a GINOP-ban és a TOP forrásaiban együttesen biztosítjuk, ez 730 milliárd forintot jelent.
És hogy mekkora érték ez az elmúlt időszakban, a kötelező átvételi rendszer, a KÁT megújuló energiaforrásokat finanszírozó összegét szeretném önnek elmondani. 2011-ben 25,5 milliárd forint támogatást adott a magyar kormány, 2012-ben 28 milliárd forintot, 2013-ban pedig 36,5 milliárd forintot, ez azt jelenti, hogy több mint 50 százalékkal növekedett az energiatermelés megújuló forrásból. Csak az elmúlt hat hónapban egyébként általánosságban több mint 30 milliárd forintos, napelemmel kapcsolatos pályázatot írtunk ki.
(Mirkóczki Ádámot a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
A kormány a nemzeti épületenergetikai stratégiai felmérésekre alapozva „Otthon melege” programot hozott létre, ennek része a társasházak energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése és a felújítás támogatása, és ennek része a napelem és a megújuló energiaforrás is. Ezen pályázat (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) április 30-ától elérhető mindenki számára.
Kérem a kérdésre adott válaszom elfogadását. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me