POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársam! A Buda-Cash Brókerház összeomlása valóban nemcsak magánszemélyeket és nemcsak pénzügyi befektetőket érintett, hanem a tevékenységi engedélyének visszavonása azokat az önkormányzatokat is érintette, amelyek az egykori takarékszövetkezeteknél, amelyek a Buda-Cash Brókerház tulajdonosi körébe kerültek, vezették a számlájukat.
Amikor a tevékenységi engedély visszavonásra került, akkor ezek a számlák is hozzáférhetetlenné váltak, így az önkormányzatok gazdálkodása néhány napra valóban bizonytalanná vált. Ezt a helyzetet érzékeltük, érzékelte a kormány, és első lépésként a Kincstár a Kincstár által vezetett lebonyolítási számlára utalta február 25-ét követően a segélyeket, illetve azt a finanszírozást, ami 25-e után indult el, így legalább ezek a pénzek nem szorultak be a számlavezetőknél.
Nagyon fontos volt az, hogy a fizetéseket időben mindenki megkapja, ezért a Kincstár közvetlenül utalta a béreket, és azok az önkormányzatok, amelyeknél a nettó finanszírozás nem lett volna elegendő arra, hogy az aktuális bérek, segélyek kifizetésre kerüljenek, azok valóban előleget kaptak 244,7 millió forint értékben azért, hogy a kötelezettségeiket teljesíteni tudják.
Nagyon lényeges volt az, hogy a Kincstár egyfelől közvetlenül folyósított, másfelől azt is figyelni kellett, hogy a béreket a számlatulajdonosok ne a DRB-nél vezetett lakossági folyószámlájukra kapják, hanem postai úton biztosítottuk, tehát a posta segítségével juttattuk el mindenkihez a fizetését. Köszönet illeti a postát, akik az extra terhelést megszervezték: mind nyitva tartásban, mind munkatársakkal segítséget biztosítottak ahhoz, hogy ne legyen csúszás.
Az első segítséget követően, illetően a bérfizetés problémáit leküzdve nyilvánvalóan meg kellett vizsgálni azt, hogy hogyan tovább, mi lesz a további lehetőségük az önkormányzatoknak. Ezért egyfelől azt kértük, hogy mindenki új számlavezető pénzintézetet válasszon, és nyisson új folyószámlát. Erre már a Kincstár tudta az átutalásokat teljesíteni.
Másrészről pedig megvizsgáltuk azt, hogy mennyi pénz és milyen céllal elhelyezett pénz ragadt bent a DRB bankcsoport számláin. Az kiderült, hogy a működéssel kapcsolatos önkormányzati források mintegy 2,1 milliárd forintnyi összeget tettek ki, és az áprilisi kormányülés értelmében a 84 önkormányzat ezt az összeget, amely a folyószámláján rendelkezésre állt vagy kellett volna hogy álljon, ezt a 2,1 milliárd forintot a kormánydöntés értelmében megkapta.
Volt olyan önkormányzat, öt önkormányzat, akiknél az előleg már biztosította a teljes összeget, a többiek további pénzt kaptak. Összesen 1,2 milliárd forint támogatást kaptak a második körös döntéssel. Így minden önkormányzat, mind a 84 önkormányzat, amely a DRB-nél mint számlavezető banknál vezette a folyószámláját, tovább tud működni, a szükséges működési feltételei rendelkezésre állnak.
Felmérjük, felmértük azt is, hogy milyen további források ragadtak bent, például az európai uniós pályázatokhoz tartozó, illetve a különböző társulások vagy társulatok által vezetett számlákon. Ennek a vizsgálata jelenleg is folyamatban van. Valóban gyorsan kellett intézkedni, és úgy gondolom, hogy hathatós és érdemi segítséget nyújtó intézkedésekkel tudtuk az önkormányzatokat átlendíteni ezen a nehéz helyzeten.
Az megjegyzendő, hogy ez év július 3-ától már a Betétbiztosítási Alap nemcsak a magánszemélyek esetében, hanem az önkormányzatok számláira is kiterjedve 500 ezer euró összegig biztosítani fogja vagy biztosítani tudja hasonló esetben a kártalanítást, tehát nem lesz szükség a későbbiekben várhatóan arra, hogy ha egy ilyen sajnálatos esemény ismét bekövetkezik, az állam álljon jót ezekért a számlákért.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me