SZÁSZFALVI LÁSZLÓ

Full text search

SZÁSZFALVI LÁSZLÓ
SZÁSZFALVI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Az elmúlt hónapokban kirobbant brókerbotrányok sok ezer ügyfelet károsítottak meg. A Buda-Cash esetében csaknem 100 milliárd forintot tüntettek el, köztük a Dél-dunántúli Regionális Bankcsoporthoz tartozó magánszemélyek, önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak és vállalkozások pénzét is. A települési önkormányzatok mellett a térségi, illetve önkormányzati társulások forrása is számos helyen áldozatául esett ennek a brókerbotránynak.
A két hónappal ezelőtt kirobbant Buda-Cash-ügyben összesen 84 önkormányzat pénze ragadt be, az érintett önkormányzatok közül 67 település kilátástalan helyzetbe került, mivel az önkormányzatnak minden pénzét, minden forrását a DRB-bankcsoport kezelte. Ez márciusra azonnali likviditási gondot okozott számukra.
Tisztelt Ház! A kormány a kialakult helyzetet nem nézte tétlenül. Az állam felelőssége ugyan nem állt fenn a Buda-Cash-ügyben érintett önkormányzatok esetében, a kormány mégis szolidaritást vállalt a károsultakkal. A bajba jutott települések megsegítése érdekében a kormány március 4-ei határozatával 67 önkormányzatot majd’ 250 millió forintos gyorssegélyben részesített annak érdekében, hogy a februári segélyeket, illetményeket, közfoglalkoztatotti béreket határidőre ki tudják fizetni. Ennek a gyorssegélynek hála, az érintett települések egy rövid időre fellélegezhettek.
Tekintettel a kialakult válságos helyzetre, a kormány felállított egy munkacsoportot, amely felmérte az önkormányzatok pénzügyi helyzetét, ezt követően a munkacsoport a kormány felé egy javaslattal élt, és ennek alapján készült el egy előterjesztés, amelyről a kormány az elmúlt héten döntött. További intézkedések történtek, hiszen az Országgyűlés Költségvetési bizottsága mellett megalakult az az albizottság, amelynek feladata a brókerbotrány körülményeinek kivizsgálása. Ezen túlmenően aktív törvénykezési munka indult el az igazságos és méltányos kárpótlás tekintetében.
(11.40)
Tisztelt Államtitkár Úr! A választókerületem, Dél-Somogy is nagymértékben érintett a DRB-ügyben, mivel a települések majd’ felének ragadt bent a megtakarítása. Ezen települések közül 24 önkormányzat részesült gyorssegélyben márciusban.
Az érintett települések polgármesterei bizakodnak abban, hogy a DRB banknál bent ragadt önkormányzati forrásaikat, megtakarításaikat hamarosan visszakaphatják, hiszen segítség nélkül a települések működése kerülne végveszélybe. Megnyugtató hír, hogy napokon belül a kormány múlt hét szerdai döntése alapján az önkormányzatok számláján lehet az a pénz, amelyet megítélt a kormány ezen önkormányzatok számára.
Örvendetes dolog, hogy a kártalanítás folyamata gyorsan elindult. Ez az emberek, a magánszemélyek, gazdálkodók, civil szervezetek és egyházak tekintetében már megtörtént, az önkormányzatok esetében napokon belül megtörténhet.
Tisztelt Államtitkár Úr! Választókerületemben, a barcsi székhelyű dél-somogyi térségben nagyon sokan kerestek meg választópolgárok, gazdálkodók, civil szervezetek a gyors kártalanításért köszönetükkel. Ezen túlmenően pedig számos polgármester kérte és jelezte, hogy tolmácsoljam a kormány felé köszönetüket azért, mert a kormány ilyen gyorsan és hatékonyan reagált az őket ért tragédiára.
Ezzel a hátrányos helyzetű térségben a kormány több tízezer családon, illetve az őket képviselő önkormányzaton segített gyorsan, hatékonyan és korrekt módon. Hátravan még a kistérségi társulások, illetve számos futó európai uniós pályázat kármentése. Kérem a tisztelt kormányt, hogy továbbra is segítse ezen ügyek végleges megoldását, hiszen ezzel a települések, illetve a térség fejlesztései és működése kerül megoldásra.
Köszönöm szépen még egyszer a kormánynak, a Belügyminisztériumnak a támogatását, és kérem államtitkár urat, hogy tolmácsolja a kormány felé köszönetünket, illetve kérjük, hogy a fennmaradó problémákra is találjanak megoldást. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me