SALLAI R. BENEDEK

Full text search

SALLAI R. BENEDEK
SALLAI R. BENEDEK (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kérdésemet egy viszonylag aktuális környezetvédelmi kérdésként kívántam feltenni, aminek a múltja, az, hogy ez hosszú időre visszanyúlik, nem jelenti azt, hogy ma nem kellene ezzel foglalkozni, és ne lenne a mostani környezetvédelmi szakigazgatásnak elsődleges feladata napjainkban.
Budapest közepén, Kispest, Ferencváros és Pesterzsébet találkozásánál az Illatos úti Vegyiművek területén 2 ezer tonna veszélyes hulladék mérgezi a talajt, a vizet, a levegőt, súlyosan veszélyeztetve a Duna élővilágát, és legfőképpen a környék lakosságát. Több száz széthasadt, kiborult hordó, rengeteg méreg-, tűz-, robbanás- és mérgezésveszély 11 hektáron. A sajtóbeszámolók szerint a korábban telepített tisztítórendszer leállt, a szivattyúk eltűntek, a veszélyes anyagok ellenőrizetlenül jutnak ki a környezetbe. Mindez nem egy afrikai banánköztársaságban történik, hanem Közép-Európában, Magyarországon, Magyarország fővárosában, a főváros közepén legalább egy évtizede folyamatosan és folytatólagosan, miközben az illetékes hatóságok tudtak is erről az ügyről.
Hirtelenjében összeszámolni is nehéz lenne, hogy hányféle európai uniós, hazai környezetjogi jogszabályt, a Btk.-nak a környezetkárosítással kapcsolatos szakaszait, európai uniós környezetvédelmi programot, környezetjogi alapelvet sért meg ez az eset, és nyilvánvalóan itt felmerül az egészben a környezetvédelmi szakigazgatás felelőssége. Azt kérdezném államtitkár úrtól, hogy mit tesz jelen pillanatban a kormányzat a súlyos környezet- és egészségügyi kockázatot jelentő vészhelyzet haladéktalan felszámolására. Vállalja-e az illetékes miniszter vagy bárki a kormányban annak a felelősségét, hogy ezt az elmúlt öt évben is ismert ügyet nem kezelték, és nem hárították el ennek a veszélyeit?
(12.10)
Van-e elegendő forrás egyáltalán a környezeti kármentesítési alapban vagy más elkülönített számlán ennek az ügynek a kezelésére?
Arra lennék kíváncsi, hogy bárki a kormányban érez-e felelősséget azért, hogy a különböző környezetvédelmi díjakból beszedett pénzek sokasága nem arra a célra fordítódik, amire befizetésre kerülnek, és nincs környezetvédelmi kárelhárítás az ügyben.
Erre várnám az államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me