V. NÉMETH ZSOLT

Full text search

V. NÉMETH ZSOLT
V. NÉMETH ZSOLT földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A környezet védelméről szóló törvényben rögzített „a szennyező fizet” elv alapján a Budapesti Vegyiművek Zrt. és annak jogutódja tartozik felelősséggel a környezeti vészhelyzet kialakulásáért, illetve a hátrahagyott környezeti károkért. Jelenleg a cég felszámolás alatt áll, a bíróság az eljárást 2007 óta nem zárta le, a felszámoló a mai napig nem teljesítette a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására kiadott hatósági határozatban előírt feladatokat. Az ügy előmozdítása érdekében a hatóság minden lehetséges jogi eszközt felhasznált, a bírság kiszabása mellett büntetőjogi feljelentést kezdeményezett a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettének megalapozott gyanúja miatt.
Tisztelt Képviselő Úr! Kérdésére válaszolva: nem, a kormány nem vállalja a felelősséget az elmaradt intézkedésekért, mert ilyen nem volt. Kormányzati hatáskörben azonban megvizsgáljuk, hogy az elhúzódó felszámolási eljárást milyen módon lehetne mielőbb befejezni és lezárni, valamint hogy „a szennyező fizet” elv figyelembevételével milyen módon lehet a problémát kezelni a környezeti károk felszámolása érdekében. Ezen túlmenően a 2014-2020-as uniós források felhasználásának lehetőségét is felmérjük.
Szeretném tájékoztatni a képviselő urat, hogy az országos környezeti kármentesítési program keretében a kormány 2010 óta évente közel 20 milliárd forintot fordított az állami felelősségi körben végzett kármentesítési feladatokra. Amennyire a költségvetés engedi, szeretnénk ezt a munkát folytatni. A 2016-os költségvetés tervezése folyamán a kormány elé fogjuk terjeszteni ennek a keretnek az újbóli feltöltését. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban. - Szilágyi György: Veszélyhelyzet van! Cselekedni kell, nem vizsgálni!)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me