L. SIMON LÁSZLÓ,

Full text search

L. SIMON LÁSZLÓ,
L. SIMON LÁSZLÓ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Jól látszik a felkészültsége abból is, hogy nem is tudja, a 2010-es kormányalakítás óta az örökségvédelem a Miniszterelnökséghez tartozik és nem az Emberi Erőforrások Minisztériumához. (Közbeszólások.) Nem árt, ha ezt a kérdést a mai napon, a műemléki világnapon tisztázzuk, tisztelt képviselő úr, mert ha figyelemmel követi a jogszabályalkotást, figyelemmel követi azokat az eredményeket és eseményeket, amelyeket az elmúlt évben elkönyvelhettünk, akkor nem Balog Zoltán miniszter úrnak, hanem Lázár János miniszter úrnak címezte volna a kérdését.
Ma reggel, a műemléki világnapon, az ICOMOS nemzetközi konferenciáján számos külföldi résztvevő jelenlétében adtuk át a legrangosabb örökségvédelmi állami kitüntetéseket, díjakat, és ott a szakma legjelesebb képviselői előtt foglaltuk, foglaltam személyesen össze az örökségvédelem területén elért eredményeket. Azt kell mondjam, hogy hosszú évek után végre a szakma várakozásainak és igényeinek megfelelően alakulnak a dolgaink.
Tisztelt Képviselő Úr! De ne menjünk el amellett, hogy az elmúlt tíz évben melyek voltak a legnagyobb kulturális botrányok! A Balettintézet eladása. Akkor hol voltak önök? Eladták, nem voltak figyelemmel az örökségvédelem szempontjaira. A Hajógyári-szigeten a Hadrianus-palota telkének jogellenes privatizációja. Éppen az ott fenn elnöklő Hiller István - korábban miniszterként - akarta megakadályozni, de Szilvásy György ennek keresztbefeküdt, úgyhogy önök eladták ezt a területet, és később kellett visszavásárolni. Az Erkel Színház telkének eladása, a színház lebontásának kísérlete, és még sorolhatnám tovább, a hatvani honvédsírok eltüntetése. Ne is beszéljünk ezekről! Skandalum, botrány!
Ezzel szemben mi a helyzet Szegeden? Az az igazság, hogy 2014. július 31-én örökségvédelmi engedélyt adtak ki a falmaradványok ügyében, döntés született arról, hogy a középkori Szent Demeter-templom szentélyzáródásának maradványait kiemelik és az eredeti helyére visszahelyezik, majd novemberben az újabb leletek esetén szintén a megóvásról, illetve a dokumentálásról döntöttek.
Veszély nincs, a Dóm tér beruházása folytatódik, mindösszesen 2 milliárdos európai uniós forrásból. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me