SZABÓ SÁNDOR

Full text search

SZABÓ SÁNDOR
SZABÓ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Pótolhatatlan kora középkori szakrális régészeti maradványokat romboltak le a szegedi Dóm tér, illetve a dóm átépítése során. Az építésügyi hatóság műszaki okokra hivatkozva, a régészek javaslatát negligálva adott engedélyt a bontásra. A közel 2,5 milliárdos építési beruházás, amelynek gazdája a Szeged-Csanádi Egyházmegye, épp a város legkorábbi egyházi maradványainak a megsemmisítéséhez járult hozzá.
A hivatalosan megküldött ásatási jelentésből kiderül, olyan maradványok bukkantak elő, amelyek eddig még nem ismertek. Annyi idejük volt a régészeknek, hogy a falmaradványokból mintát vegyenek. Egyébként a maradványok XII. századiak vagy annál korábbiak lehetnek. A Dóm tér Szeged egyik legfrekventáltabb régészeti lelőhelye, és itt, az egykori Templom téren kulminálódik a város múltja, igaz, a föld alatt.
Az első Orbán-kormány megalakulása után röviddel rögtön módosította az örökségvédelmi törvényt. 2010-ben megszüntették az országos ásatások lebonyolítását végző Kulturális és Örökségvédelmi Szolgálatot, a rendszert decentralizálták, a feladatot a megyei múzeumok vették át, a koordinációt pedig a Magyar Nemzeti Múzeum. 2013-ban ismét hozzányúltak az örökségvédelmi törvényhez, mely módosítással teljes mértékben felborították a nemzeti örökség, a nemzeti kulturális örökség védelme, a kulturális érdek és a beruházói érdek közötti egyensúlyt. A régészeti feltárás harminc rövid engedélyezett napja egyszerűen lehetetlenné teszi az alapos munkát. A megyei örökségvédelmi hivatalok a kormányhivatalokba kerültek, így tehát tulajdonképpen ugyanaz a hivatal dönt örökségvédelmi szakhatóságként, amely egyébként építésügyi hatóságként is eljár. Világosan látszik, hogy a Fidesz által felállított rendszer ezer sebből vérzik, és ebből Szegednek már jól láthatóan felbecsülhetetlen kára is keletkezett.
Éppen ezért kérdezem államtitkár urat, bár egyetértve a Dóm téri beruházás fontosságával, miért nem nyilvánította a hatóság a területet legalább időszakosan védetté. Kik nem hozták meg a szükséges döntéseket? Kinek volt útjában a legrégebbi régészeti elem? Mennyi felbecsülhetetlen értéknek kell még elpusztulnia, hogy tegyenek valamilyen hatékony lépést? Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me