BÁNKI ERIK

Full text search

BÁNKI ERIK
BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Annak az országnak van jövője, ahol a családok biztonságban, kiszámítható és a gyarapodást elősegítő körülmények között élhetnek. Ezen szempont lebegett a szemünk akkor is, amikor az adócsökkentés költségvetését megterveztük.
A mi politikai családunk eddig is nagyon sokat tett a magyar családokért, a családi adókedvezményektől kezdve a rezsicsökkentésen át a családi otthonteremtés kedvezményrendszeréig. Egy költségvetésben sok minden változhat és változott is az elmúlt évek során a gazdaság teljesítőképességének függvényében, egy dolgot azonban nem lehet megkérdőjelezni: a családok válláról minél több terhet kell folyamatosan levenni és minél több pénzt a családi kasszában hagyni.
Kérem, engedjék meg, hogy néhány mondatban utaljak a jövő évi költségvetésben tervezett változtatásokra, ezen belül többek között azokra, amelyek kifejezetten a családi adókedvezmények kereteit érintik.
Először is: 15 százalékra csökkenti a jövő év költségvetése a személyi jövedelemadó terhét, ami több mint négymillió embert érint Magyarországon.
Másodszor: olcsóbban juthatnak a családok egy újabb alapvető élelmiszerhez, a sertéshúshoz, hiszen a tőkehús áfáját 5 százalékra csökkenti a jövő évi költségvetésben a kormány. Nő továbbá a két gyermeket nevelő családok adókedvezménye, emellett többféle illeték, illetve eljárási díj is csökkenni fog 2016-ban.
Harmadszor: engedjék meg, hogy hangsúlyozzam, a 2016. év költségvetése az adócsökkentés költségvetése lesz. Folytatódik az a 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikai irány, amelynek megfelelően évről évre a gazdaság teljesítőképességének növekedésével csökkentjük a magyar állampolgárok terheit. A magyar gazdaság teljesítménye, hál’ istennek, 2014-ben is gyarapodott, 2015-ben is emelkedést várunk, éppen ezért 2016-ban is több pénz maradhat a magyar családoknál.
Ugyanakkor nem feledhetjük el, hogy az államadósságcsökkentés folyamatát is fenn kell tartanunk. A jövő évi költségvetés jóval 3 százalék alatt tervezi a hiányt, hiszen ez a fegyelmezett költségvetési politika volt az, amelynek köszönhetően felállhattunk Európa szégyenpadjáról, megszüntették Magyarországgal szemben a költségvetés hiányának túllépése miatti, még 2004-ben indított kötelezettségszegési eljárást, illetve sokkal nagyobb a magyar gazdaság és a magyar politika iránti befektetői bizalom, amit fenn szeretnénk tartani a későbbiekben is.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az a tény, hogy az Országgyűlés már ebben az évben (sic!) elfogadja a költségvetést, kiszámíthatóságot és tervezést erősít, és így a gazdaság szereplőinek köre is elégedettséggel nyugtázhatja majd a jövő évi kilátásokat.
Mindennek fényében kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen konkrét csökkentésekre számíthatnak még a családok 2016-ban. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me