ORBÁN GÁBOR

Full text search

ORBÁN GÁBOR
ORBÁN GÁBOR nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm, hogy ilyen pontosan összefoglalta a 2016-os terveinket. A jövő év költségvetése valóban az adócsökkentés büdzséje lesz, a tervezett lépések tovább növelik a munka adórendszeren keresztüli megbecsülését és csökkentik a családok adóterheit.
Sajnos, 2010-ig Magyarországon olyan adórendszer működött, amely jövedelmek eltitkolására és a segélyekből való megélhetésre ösztönzött. 2010-től folyamatosan átalakítottuk és érdemben csökkentettük a munka adóterhelését, bevezettük továbbá a 16 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót és a gyermekek után járó családi kedvezményt. Ezeken a területeken elsősorban tudunk még egy lépést tenni 2016-ban, köszönhetően a gazdasági növekedés beindulásának és a feketegazdaság elleni sikeres küzdelemnek, ami megteremti a költségvetés számára azt a mozgásteret, hogy a családok számára ezt a tehercsökkentést végrehajtsa.
A növekedés beindulása nem magától történt, a devizahitelek kivezetése, a banki elszámoltatás, a rezsicsökkentés, a többi gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő intézkedés az államháztartás stabilitásának megőrzése mellett tette lehetővé azt, hogy a növekedési számaink tavaly már a második legmagasabbak voltak az Európai Unióban 3,6 százalékkal. A gazdaság kifehérítésében nemcsak az említett egykulcsos személyi jövedelemadó, illetve az adójóváírás kivezetése, hanem az online-pénztárgépek rendszere, valamint az EKÁER bevezetése is óriási előrelépés volt. A tavalyi áfabevételekben már jól tükröződnek ennek eredményei, és többek között ez is volt az alapja annak, hogy a jövő évtől jellemzően összesen 170 milliárddal a családok adóterhei csökkenni tudnak.
Az intézkedéseknek köszönhetően egy kétkeresős, átlagos keresettel rendelkező, kétgyermekes családnál havonta közel tízezer forinttal marad több jövedelem. Megjegyezném, hogy ez összesen - az idei évet is beleszámítva - már 2700 milliárdos tehercsökkenést jelent a családok adóterheiben 2010 óta. A sertésáfa csökkentése 25 milliárddal csökkenti az erre a termékkörre rakódó adóterhet.
(14.40)
Az illetékek, díjak csökkentésével, egyes díjak eltörlésével 10 milliárddal mérsékeljük az adóterheket.
Tisztelt Képviselő Úr! Engedjen meg még néhány adatot, amely a kérdésére adott válaszban a helyzet jobb megértésében segíthet. 2019-ig fokozatosan a jelenlegi duplájára szeretnénk emelni a kétgyermekesek családok kedvezményét, ami 380-390 ezer adózó jövedelmi helyzetét fogja érdemben javítani.
Még hozzátenném azt, hogy a kormány ahhoz is hozzá próbál járulni, hogy a hitelezés beinduljon Magyarországon, ezzel a munkahelyteremtés egy újabb lendületet vehessen. Ennek érdekében kötöttük meg a megállapodást az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal, és ennek a hitelezési aktivitásnak a növelését szolgálja a bankadó fokozatos csökkentése is.
Képviselő úr, az eddigi intézkedések már bizonyították az eredményességüket, hiszen megteremtették a feltételeket a gazdaság növekedéséhez és ahhoz is, hogy ezekben az eredményekben még egy lépéssel tovább menjünk anélkül, hogy a túlzott-deficit-eljárásba visszakerülnénk.
Köszönöm szépen a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me