KUNHALMI ÁGNES

Full text search

KUNHALMI ÁGNES
KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Köszönöm, elnök. Remélem, nem megúszni akarták a kérdésemet. Tisztelt Államtitkár Úr! Egy klasszikust parafra-zeálva: a Fidesz, amikor csak teheti, ráront a magyar oktatási rendszerre. Így tesz a mostani Fidesz-kormány is. Csak néhány szót hadd mondjak önöknek az utóbbi napok híreiből: 15 éves informatikai tankönyv a tankönyvkínálatban. Tizenöt éves informatikai tankönyv a tankönyvkínálatban! A rendőrök és a közmunkások helyett újra a tanárok fogják végezni a tankönyv terjesztését, de marad a központosítás is. Az EMMI által törvénytelennek minősített tankönyvet ajánl a gazdasági tárca. Az egyetemeket tévhitek és babonák alapján faragják újra. A kancellárok mellé még konzisztóriumot is létrehoznak. Újabb szakokat zárnak be. Tovább lökik külföldre a magyar diákokat.
Folytathatnám napestig a sort. Ez pontosan úgy néz ki, mintha a kormányban nem figyelne senki a minisztériumi ablakokon túlra. Láthatóan az a baj, hogy fogalma sincs semelyik oktatásirányítónak az egyetemi képzések digitalizációjáról és globalizálódásáról, az ingyenes tömeges online-kurzusok világszerte való térhódításáról, a globális versenyben fejlődő felsőoktatásról. Fogalmuk sincs arról, hogyan alakul át mára az iskolások információszerzése és egyáltalán a gondolkodása. Az a véleményem, hogy a mai kormány nemhogy a jövőre, hanem sajnos a jelenre is messze alkalmatlan. Az embernek Magyarországon az a benyomása, amikor önöket figyeli, hogy a nyolcvanas évek valamifajta tervgazdaságának helyreállításával kísérleteznek, ezzel pedig módszeresen kiirtják a jövő alapjait.
Hadd mondjak valamit önöknek, ugyanis önök döntéshozók: a ma óvodásai olyan munkakörben fognak dolgozni, ami ma még talán nem is létezik. Ehhez képest önök láthatóan tényleg elhiszik, hogy az állam, az állam iskolarendszere képes az összes tudást ma megadni 40-50 év karrierjéhez egy ember életében? Önök tényleg elhiszik, hogy egy minisztériumi szobából több millió gyerek és fiatal felnőtt életét lehet sikeresen megtervezni? Ez az út, kérem, a megsemmisülés útja. Ez a tudásválság politikája, amit folyamatosan mélyítenek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Ezért kérdezem önt, és nem költőinek szánom a kérdésem: tervezi-e oktatáspolitikája felülvizsgálatát a valóság tükrében a kormányzat? Foglalkozik-e a felsőoktatás globális átalakításának megismerésével az oktatási kormányzat? Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me