DR. ZOMBOR GÁBOR,

Full text search

DR. ZOMBOR GÁBOR,
DR. ZOMBOR GÁBOR, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! (Zaj. - Az elnök csenget.) Az ön interpellációja is felhívja arra a figyelmet, hogy a mégoly jó szándékú döntések sem érik el azt a hatást, amit szeretnének, és ha félreértelmezhetők, akkor ilyen feltételezésekre adnak okot.
Önnek abban igaza van, hogy az a döntése a korábbi államtitkárnak, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra ezek az adatok, hiba volt, annak ellenére, hogy az Európai Unió illetékes járványügyi és betegségmegelőzési szervének nyilvánosan és folyamatosan jelzi és jelenti Magyarország az adatokat.
Azt is érdemes tudni, és ennek az államtitkári döntésnek az volt az oka, mint ahogy én megkérdeztem, hogy ezeket a jelentéseket hasonló célokra használták, tehát kiragadva egy-egy elemét ennek a jelentésnek, egy bizonyos tendenciára, jelenségre vagy akár politikai célra használták fel.
Érdemes azt is tudni, hogy ebben a tekintetben Magyarország Európában a legfegyelmezettebben jelentő és a legszigorúbb jelentési rendszert alkalmazó országok közé tartozik, ami azt is jelenti egyébként, hogy ha összehasonlítjuk más európai országokkal, akár nálunk fejlettebb országokkal is ezeket az adatokat, akkor kiderül, hogy bizonyos európai országok nem jelentenek nagyon sok olyan eseményt, amit egyébként a magyar jelentési rendszer tartalmaz.
Szeretném azt is megemlíteni, hogy nem késlekedtünk az adatok kiadásával, hiszen én ezt az eljárást megváltoztattam, hiszen minden adatot nyilvánosságra hoztunk; szerettük volna a 2014-es adatokat is odaadni, amit egyébként nemsokára elérhetnek, hiszen június 1-je ennek a határideje. Azért is szerettem volna, mert az ön állításával ellentétben egészen más tendenciák látszanak. És azért gondolom, hogy óvatosan kellene ezzel a kérdéssel bánni, mert az a surveillance jelentés, az a járványügyi jelentés, amit mi megküldünk az Európai Uniónak, és ami alapján minket minősítenek, az körülbelül nyolc paraméter alapján történik. Ilyenek például az antibiotikum-használat, az antibiotikum-rezisztencia, ami egyébként nem a kórházak felelőssége; a behurcolt járványok, nagy nyári hasmenésjárványok, azokat mind kívülről hozzák be egyébként a látogatók. De a lényeg a lényeg, hogy Magyarország az egyik legfegyelmezettebb bejelentő, és egyébként a mutatók szempontjából abszolút nem a rosszak között, hanem az átlagos helyen tartózkodik.
A világon mindenhol nagyon nagy probléma az egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzések jelensége, a legtöbbet ezzel küzdenek az országok. Ezért el tudom önnek mondani, hogy mi is komolyan vesszük, és egy új szakpolitikai anyag kerül társadalmi egyeztetésre, ami a teendőkről szól, illetve a megalakuló megyei egészségügyi irányító testületek rendszeres havi napirendi pontja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ezzel kapcsolatos jelentése.
Kérem válaszom szíves elfogadását, hiszen az adatok nyilvánosak, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a helyzetet javítsuk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me