IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az egészségügy tragikus (Zaj. - Az elnök csenget.), már-már - kimondhatjuk - veszélyes helyzetére a Lehet Más a Politika több alkalommal is felhívta a figyelmet, felszólítva a kormányt az azonnali intézkedésekre. Árulkodónak tartjuk a kormány reakcióit az egészségügy helyzetére, hiszen amikor nemrégiben a kórházi fertőzésekre vonatkozó statisztikákat igyekeztünk megismerni, a minisztérium még a közérdekűadat-igénylésünk után is csak jelentős késéssel volt hajlandó nyilvánosságra hozni az információkat. Megjegyzem, továbbra sem hozták nyilvánosságra az adatbázist, csak a főbb számokat tartalmazó szöveges tájékoztatókat tették nyilvánossá. Már az sem teljesen világos, hogy miért kell egy politikai pártnak azért küzdeni, hogy elérhetők legyenek az egészségügy helyzetére vonatkozó adatok, miért kell külön kérvényeket benyújtani ahhoz, hogy a kormány a nyilvánosság elé tárja azt, ami mindannyiunkra tartozik.
A végül csak hozzáférhetővé tett információk persze adnak egyfajta választ ezekre a kérdésekre, a kórházi fertőzések száma ugyanis egyértelmű növekedést mutat az elmúlt időszakban. Ha átolvassuk a most már valóban elérhető tájékoztatókat, akkor láthatjuk, hogy a 2012. évben 132 nozokomiális járványról esik szó, 2013-ban már 148 járványról számol be. Növekedett ezen belül a specifikus, azaz kizárólag egészségügyi intézményi körülmények között kialakuló járványok száma: 44 helyett 2013-ban már 50 ilyenről érkezett bejelentés. Ami talán érzékletesebb, hogy 2012-ben 2039 ember betegedett meg, és a helyzet tovább romlott, hiszen 2013-ban már 2146 fő vált érintetté.
Engedjék meg, hogy teljesen egyértelművé tegyem a helyzetet, amit megpróbálnak eltitkolni. Az egészségügyi intézményeinkben növekszik a fertőzésveszély. Most nem arról van szó, hogy milyen az ellátás általános színvonala, milyen az orvosok, ápolók felkészültsége, hanem arról, hogy olyan mértékben romlik a hazai kórházak állapota, hogy egyre veszélyesebb, ha az ember kórházba kerül, mert nemcsak azzal a betegséggel kell megküzdenie, ami miatt az orvoshoz fordult, hanem újabb betegségeknek is kiteszi magát, pusztán azzal, hogy befekszik a kórházba. Ha Semmelweis Ignác országában valami pontosan mutatja, hogy mekkora a baj az egészségügyben, akkor ez a folyamat az, ami több mint aggasztó. A kórházi fertőzések számának alakulása kicsiben már az egész rendszer helyzetére rávilágít.
Nem gondolom, hogy itt emberi hibák lennének az elsődlegesek, aligha valószínű, hogy az orvosok és az ápolók tehetnek erről a helyzetről. Ha egy kórházban hónapokig kell kihúzni a fertőtlenítővel, amennyi amúgy csak napokig lenne elegendő, akkor aligha az egészségügyi dolgozókban van a hiba.
Ezek után azt szeretném kérdezni, hogy mi volt a valós oka az adatok visszatartásának, miért próbálták titkolni a kórházi fertőzések számának növekedését, és mikor teszik közzé a teljes adatbázist.
Várom az érdemi válaszát államtitkár úrnak. (Taps az LMP soraiból. - Szórványos taps a Jobbik padsoraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me