BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Örülök, hogy államtitkár úr itt van, mivelhogy Hajdú-Bihar megyei ő is, mint ahogy én.
Én egyetlenegy témáról szeretnék beszélni, ez az M4-es leállított, Abony és Fegyvernek közötti szakasza. Bár múlt héten én kérdéseket tettem fel Lázár János miniszter úrnak, az ott elhangzott válaszaiból néhány dolgot szeretnék újra felemlíteni és újabb kérdéseket megfogalmazni államtitkár úrnak is.
Itt, amikor az M4-esről beszélünk, elfelejtkezünk arról, hogy itt nemcsak Szolnokról van szó, hanem az M4-es további szakaszának megépítéséről is, és hadd beszéljek már egy kicsit haza, ugyebár a Hajdú-Bihar megyei szakaszáról is. Ha a 4-es útról beszélünk, akkor itt ki kell emelni, hogy Magyarország egyik legforgalmasabb útjáról van szó, és talán mondhatjuk azt, hogy a legsűrűbben fordul elő ezeken a szakaszokon baleset, sérüléssel járó baleset, vagy sokszor halált kiváltó balesetekről is beszélünk.
Én akkor rákérdeztem miniszter úrnál, mikor szereztek arról tudomást, hogy az Európai Bizottság kifogásolja ennek a szakasznak a megépítését, hogyan gondolják, hogy ha leállították most már ennek a szakasznak a megépítését, hogyan fog ez folytatódni, mikor kerül rá sor, és egyáltalán mi fog ezzel a beruházással történni. Idéznék, hogy Lázár János akkor mit mondott az egyik kérdésemre: „másrészről fontosnak tartotta az Európai Bizottság, mint ezt a múlt héten írásban is dokumentálta, mintegy 100 milliárd forintért ennek az útépítésnek a megvalósítását, harmadrészről pedig 2013. október 31-e és 2014 áprilisa között az Európai Bizottság regionális főigazgatósága több alkalommal is jelezte a kartellgyanút”.
Több kérdés felvetődik Lázár János szavaira. Ha az Európai Bizottság folyamatosan kifogásolta ennek az útszakasznak a költségvetését, akkor hogyan fordulhatott az elő, államtitkár úr, hogy 2014-ben ennek az útszakasznak a költségvetését Orbán Viktor kérésére még megfejelték 60 milliárd forinttal, ha tudtak arról, hogy az eredeti költséget is már kifogásolta az Európai Unió?
(15.30)
Ezek után azt feltételezzük, hogy a kormány tisztában volt azzal, hogy ehhez az útszakaszhoz soha nem fog EU-s forrást megnyerni, és mégis folyamatosan kommunikálták az emberek felé, sőt ki volt téve táblával megerősítve, hogy az EU finanszírozásával jön létre. Lényegében évek hosszú során keresztül folyamatosan emelték ennek a szakasznak a beruházási költségét. Felvetődik a kérdés, hogy kinek a felelőssége, kinek a tényleges felelőssége ennek a szakasznak a leállítása.
A másik hír, ami a napokban látott napvilágot, az, hogy több százmillió forintba kerülhet ennek a szakasznak az őrzése és a megépített úgymond beruházási szakasznak az állagmegóvása. Felteszem a kérdést, hogy miből fogják ezt finanszírozni, államtitkár úr, mivel az idei költségvetésben erre a szakaszra - ugyebár ezt a választ is kaptam - nem terveztek be forrásokat, ezért kellett hogy felbontsák a szerződést a kivitelezővel. Miből fogják finanszírozni az állagmegóvást, az őrzését meg az ezzel kapcsolatban felmerülő költségeket?
A másik kérdésem az, hogy a miniszter úr a válaszában elmondta, hogy dolgoznak azon - mivel nemcsak Szolnok megyéről beszélünk, hanem a további szakaszoknak a felújításáról, ugyebár Hajdú-Bihar megyéről és Püspökladány környékéről beszélünk -, hogy egy csökkentett műszaki tartalommal valósítanák meg ezeknek a szakaszoknak a megépítését. Mit jelent ez? Mit jelent ez a csökkentett műszaki tartalom? És ami nagyon-nagyon fontos, hogy Orbán Viktor ugyebár járja a megyéket, járja a megyei jogú városokat, és mindenütt négysávos utakat, autópályákat ígér, minden megyei jogú városnak. Én úgy gondolom, hogy már 30-40 évre előre elköltötte a közútfejlesztésre szánt összegeket Orbán Viktor 2015-ben. Szeretném megkérdezni, hogy Orbán Viktor mikor fogja elmondani azt Hajdú-Bihar megyében, hogy az M4-est folytatni fogják. Nem csökkentett műszaki tartalommal, hanem eredetileg, ahogy tervezték, és úgy, hogy ez az M4-es autópálya olyan úttá váljon, ahol nem mondhatjuk majd el azokat a statisztikai adatokat, amelyeket a kérdésben is feltettem a miniszter úrnak.
A másik, amit szeretnék magának elmondani Hajdú-Bihar megyei képviselőként, hogy önt mint Hajdú-Bihar megyei származású államtitkárt szeretném kérni, hogy ne csak a saját körzetében történő útfejlesztések legyenek fontosak Hajdú-Bihar megyében, hanem legalább annyira fontos legyen a többi körzet útfejlesztése is, mint amennyire a saját térségét képviseli. Nagyon szerettem volna ezeket a problémákat felvázolni ön előtt.
Még egyetlenegy dologra térnék ki, amit szerettem volna napokkal ezelőtt elmondani: ez a vasútfejlesztés. Én több írásbeli kérdést is feltettem már ezzel kapcsolatban, hogy mi zajlik ma Magyarországon a vasútfejlesztésben, vagy milyen állapotok uralkodnak a MÁV-on belül. Én csak annyit szeretnék megkérdezni az államtitkár úrtól, hogy ugyanazért a megvásárolt összegért ugyanazt a szolgáltatást kaphatja-e mindenki Magyarországon. Megmagyarázom, hogy miért teszem fel ezt a kérdést.
Amikor a pótjegyet bevezették a vasúton, jó néhány hónappal utána én megkérdeztem, hogy mekkora összeg folyt be ebből, és mire fordítják ezt az összeget. Akkor azt a választ kaptam, hogy körülbelül egy év alatt egymilliárd forint pluszbevétele származott az államnak, a MÁV-nak a pótjegy bevezetése kapcsán, és ezeket vasútkocsi-fejlesztésre, -felújításra és új vasúti kocsik beszerzésére fordították. Akkor elküldték nekem a megvásárolt vasúti kocsik adatait, megküldték azt is, hogy hány kocsit újítottak fel, és döbbenten vettem azt tudomásul, hogy az elővárosi járatokat fejlesztették a legnagyobb mértékben. Én tudom, hogy Magyarország fővárosa Budapest, de én úgy gondolom, hogy nem ők fizetik arányában a legtöbbet a pótjegyek árából. A másik pedig, hogy nagyon örülünk, hogy nagyon szép új vasúti kocsik vannak az elővárosi járatokon, csak arra kérném az államtitkár urat, hogy legalább annyira fontos legyen a kelet-magyarországi vasútvonalnak a fejlesztése, és itt a szolgáltatásfejlesztést is mondanám, mert borzalmas állapotok vannak, ha csak a Budapest-Záhony vonalat mondom, de mondhatnám a miskolci vonalat is. Én joggal képviselem azt, hogy ugyanazt a szolgáltatást várjuk el ugyanazért a pénzért, amit az elővárosi járatokon fizetnek az emberek vagy a budapesti járatokon, mint amit Kelet-Magyarországon vagy néhány nyugat-magyarországi vasútvonalon is tapasztalunk. Remélem, hogy kapunk választ ezekre a feltett kérdésekre.
Nem azért nem várom meg a válaszadást, államtitkár úr, mert nem akarom megvárni, csak van egy programom, ahova el kell mennem, de Józsa képviselő úr át fogja nekem adni, meg ha írásban is megteszi, én nagyon szívesen várom ezekre a kérdésekre a választ, mert azt gondolom, hogy kelet-magyarországi emberként mind a kettőnknek nagyon fontos, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk. És nagyon kérném az államtitkár urat, hogy ne kelljen éveket várni, hogy az M4-esnek a problémája megoldódjon, ne kelljen olyan statisztikai adatokat még egyszer ennek a Háznak a falai között felolvasnom, mint amiket a múltkor itt felolvastam a miniszter úrnak. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me