DR. JÓZSA ISTVÁN,

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN,
DR. JÓZSA ISTVÁN, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Biztos, hogy nagy szüksége van az országnak útépítésre, utakra meg még inkább. Abszolút ismert válságkezelési tünet, hogy gazdasági válság esetén állami infrastrukturális beruházásokat célszerű szorgalmazni, hogy mind a foglalkoztatás, mind az építőipar működése, egyáltalán a gazdaság mozgásban tartható legyen. Nagyon sajnáljuk, hogy az elmúlt négy évben önök ezt nem ismerték fel, mert akkor abból a hat és fél év előkészítési időből, amit államtitkár úr, azt hiszem, helyesen tapasztalati oldalról mondott az expozéjában, akkor már négyet meg lehetett volna spórolni, és akkor most nem lenne szükség erre a most előterjesztett, nem is akarom egyetlen jelzővel illetni ezt a törvényjavaslatot, mondjuk, gyorsítási törvényre, hogy belátható időn belül tényleg útépítésre, vasútépítésre kerülhessen sor. Tehát amit önök elmondtak a Széchenyi István-féle idézetben, hogy mi az emberi nem hivatása, nem a rontás, a megsemmisítés, hanem az építés, ez nagyon helyénvaló. Erre is csak azt tudom mondani, hogy jó lett volna, ha az elmúlt négy évben is kitűzik ide maguk elé a falra, és nem rombolnak össze olyan rendszereket, ami például az építésügy területén az engedélyezést lehetővé tette, most pedig ez az előterjesztés végül is azt ismeri be, hogy nem működik normális rendben, normál rendben az engedélyeztetési eljárás, kivételes, különleges törvényt kell önöknek alkotni arra, hogy belátható időn belül a miniszterelnök úr, mint jó király, aki meglátogatja a vármegyéket, ígéretet tudjon tenni útkapcsolati rendszerekre, kiépítésre.
Erre aztán apró finomságok helyett elővették a nagy fejszét, és rögtön nekiálltak az engedélyezési, előkészítési eljárás megfaragásának. Az előterjesztés rögtön 13 jogszabályt érint. Ezek között jó néhány kétharmados is van. Ilyesmi, hogy a termőföld védelméről szóló törvény, az erdőről, az erdő védelméről, az erdőgazdálkodásról szóló törvény, a Nemzeti Földalapról szóló törvény; ami a kisajátításról itt pontosításként elhangzott, azt hiszem, az helyénvaló, és lehetnek olyan bugyrai egy kisajátítási eljárásnak, amit tényleg egy ilyen gyorsított útépítési célkitűzés érdekében le kell egyszerűsíteni. Tehát én nem mondom azt, hogy nincsenek ebben az előterjesztésben a metodikát tekintve is olyan részek, amelyek támogathatók, maga a cél természetesen helyes, de ez az önök elmulasztott négyévi munkájának a mentéséről szól.
Ugyanakkor a metodika, ez az egész, hogy egybetolnak eljárásokat, olyan eljárásokat is, amelyek egyik kimenetelének az eredménye hatással bírna a másikra, ez már azért erősen kétségbe vonható.
Az, amit mondanak, hogy végül is ha a helyi önkormányzatnak nincs megfelelő fejlesztési terve, azaz nem alkotott még rendeletet, akkor is ezen maguk túl tudnak gyalogolni, hát azért egy önkormányzati rendelet a mai - hogy mondjam - jogi struktúrában mégiscsak egy jogforrás, az egy helyi rendelet. Mindent összekuszálni, felborítani egy egyébként elfogadható cél érdekében, hogy gyorsan épüljenek utak, alapvetően mondom, az elmúlt négy év mulasztásainak a kompenzálására, ez erősen kérdéses.
Amikor olyan nemes kifejezéseket használ az előterjesztő, hogy „a mai kor kihívásainak megfelelően”, hát a mai kor kihívásainak meg lehet felelni, ha a digitális technológiát magasabb szinten használják, az informatikát magasabb szinten használják, a számítógépes beruházástervezést magasabb szinten használják, a korszerűbb útépítési technológiát magasabb szinten használják, de ami itt - hogy mondjam - törvényesítve van, az maga a kapkodás. Tehát nem a kor kihívásainak és lehetőségeinek megfelelő szintű megoldásokra utal, ami itt le van fektetve, hanem ez a „biznisz like Attila”, hogy jönnek a tatárok, aztán átvágnak, amerre meghatározták, hogy itt lesz az út, kivéve, ha meg nem gondolják magukat menet közben, mint most itt az M4-es fegyverneki szakaszán, aztán ott marad félkészen. Van egy régi magyar közmondás, hogy hamar munka ritkán jó. Ez persze nem azt jelenti, hogy a lassú munka feltétlenül jó, de a „hamar munka ritkán jó” népi mondás arra utal, hogy ha valaki kapkodva, a szükséges előkészítési meneteket átugorva, egybetolva akar megoldani összetett feladatot, márpedig egy környezetbe illeszkedő, a környezeti értékeket védő, figyelembe vevő (Megszólal egy mobiltelefon.) - valaki nagyon jól zenél, ki az? (Derültség.) - megoldást akar foganatosítani akár a gyorsforgalmi utak építésénél (Volner János kikapcsolja mobiltelefonját.), akár a vasútépítésnél, akkor bizony hagyni kell időt a műszakiaknak, a mérnököknek, hogy megfelelő, megnyugtató megoldásokat találjanak egyrészt. Ez régen bizonyított tény, hogy egy óra a tervezőasztalon ezer kiviteli órát tud megtakarítani vagy elrontani. Tehát eszméletlen aránytalanságok vannak abban, ha az előkészítési időt, a tervezőket beszorítjuk, nincs idő kiérlelni a terveket, nincs idő, hogy előkerüljenek azok a későbbi kivitelezési problémák, az sokszor ezerszeres költségbe fog kerülni a megvalósítás szakaszában.
(14.50)
Hasonlóképpen az engedélyezés is, hogyha ilyen mértékben tolják egymásra az eljárásokat, hogy nincs mód kiértékelni az egyik eljárás tapasztalatát a másik eljárás lefolytatása megkezdéséig, tehát mindent párhuzamosan csinálnak, és nem látom azt a biztosítékot, hogy például egyeztetési kötelezettség legyen a különböző eljárást folytató hatóságok között, hogy legalább tudjanak egymásról, hogy ki hova jutott, milyen megállapítást tett, és körülbelül milyen megállapodásra fog jutni az engedélyezővel, szóval, amikor ezek a garanciák nincsenek benne az előterjesztésben, csak ez a hihetetlenül nagy akarás meg a dolgoknak a megengedése, hogy akkor szaladjon ez az engedélyezés is, az az engedélyezés is, környezetvédelmi, vízügyi, minden, akkor azért aggodalom fog el bennünket, hogy nem tartalmaz kellő biztosítékot ez az eljárás arra, hogy a végén - a legkülönbözőbb szempontokat is figyelembe véve - megfelelő engedélyek, megfelelő megoldások szülessenek.
Úgyhogy összefoglalva: azzal, hogy üdvözöljük a kormánynak az irányú megmozdulását, hogy az eddigi bénult állapotából kimozdult, és közlekedési infrastruktúrát akar építeni Magyarországon, azon túl, hogy ezeket jó ütemben, szakmailag magas színvonalon kívánja-e tenni, ez, amit ide elénk tett, meglátásunk szerint a támogatandó célok mellé olyan kockázatokat hordoz, amelyek alapján mi ezt további egyeztetéssel és a folyamatok átgondolásával, illetve olyan műszaki egyeztetési garanciák beépítésével együtt tartjuk csak lehetségesnek elfogadni, ami a mostani kérdéseket - aminek csak egy részére utaltam, mert a parlamenti vita nem azonos egy tárcaközi egyeztetéssel -, tehát ami nagyobb garanciát ad arra, hogy a jelenlegi engedélyezési eljárásban garantáltan kezelt és az egyes eljárások eredményeit érvényesítő folyamat garanciáit át tudja vinni ebbe a felgyorsított menetrendbe. Jelenleg ez egy olyan előterjesztés, amiben a célok meg vannak fogalmazva, bizonyos eszközök meg vannak fogalmazva, viszont azok a garanciák, amelyek a tapasztalatok szerint a szükséges minőséget biztosítanák, azok nincsenek benne.
Mindezek alapján vagy átdolgozás, vagy komoly kiegészítések mellett tudjuk csak támogatni. Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me