DR. JÓZSA ISTVÁN

Full text search

DR. JÓZSA ISTVÁN
DR. JÓZSA ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Ön nagyon gyorsan ledarálta a bevezetőt, ehhez képest a vita szépen kigömbölyödött, úgyhogy javaslom, hogy majd a zárszót is kellő tagoltsággal mondja el. Különösen, hogyha érez tudásbázist arra vonatkozóan, ami alapvetően itt az utolsó negyedórás mondandómnak az első szakasza.
Önök, ahogy említettem az első hozzászólásomban, 13 jogszabályi helyet módosítanak és a kigyűjtésünk szerint 40 lényegesen ponton. Ez egy nagyon nagy léptékű módosítása az engedélyezési rendszernek, az egész útépítést szabályozó keretrendszernek. Ugyanakkor van egy nagyon apró kis elrejtett tartalmi része is ennek a törvénynek, ami akár zsákbamacska is lehet, ami úgy szól, hogy felhatalmazást ad a törvény a kormány számára a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházásokhoz kapcsolódó ügyek és intézésük részletszabályozásainak rendeletben történő meghatározására. Kedves Államtitkár Úr! Ez a törvény a kormány, az ön minisztere által lett benyújtva, ennek alapján én feltételezem, hogy eleget tesz a jogalkotási törvényben szereplő követelményeknek. Ennek az egyik része a tárcaközi egyeztetés, kohe-rencia-vizsgálat, ugyanakkor akkor lehetne idehozni, amikor ezeket a bizonyos rendeleteket is, legalábbis koncepciószinten, de még tisztább és az Országgyűlés munkájának megtisztelése, hogyha ezeket mellékelni is tudja. Tehát itt, ahogy említettem, 13 jogszabály módosítása és egy ilyen felhatalmazás, hogy gyakorlatilag bármi, ami ehhez a témához kapcsolódik, azt a részletszabályként a kormány rendeletben meghatározza, ez valami elképesztően nagy felhatalmazás, nagy puvoár, ezzel lehet élni is meg visszaélni is. Én nagyon remélem, hogy önök ezzel alapvetően élni fognak, és mondjuk, legalább a parlamentnek a szakbizottságait tájékoztatni fogják ezekről az elképzelésekről. De ez az optimizmusom az önök elmúlt ötéves működését illetően nem túlzottan megalapozott. Én érzékelek egyfajta korszakváltást, stílusváltást a kormányzó többség munkájában, én remélem, hogy ez arra is ki fog terjedni, hogy ilyen nagy jelentőségű részletszabályozást azért a parlament szakbizottságával legalább meg fognak osztani, és egy ilyen korszakos jelentőségű törvény, mint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások megvalósításának gyorsítása, amellyel kapcsolatban ön is említette, hogy a miniszterelnök bejárja az országot, minden megyeszékhelyre, minden célállomásra elmegy, és tájékoztatja az ott élőket, hogy ott mire számítsanak, hogy ennek megfelelően, a stílusváltás jegyében önök a parlamentet is - a jogalkotási törvénynek megfelelő módon - azért megfelelő tájékoztatással ellátják.
A másik ilyen érdekes rész, ami nem tudom, mennyire van kifejtve az önök fejében, ami az önkormányzatokkal kapcsolatos, hogy általános kötelezettséget állapít meg a törvény a településrendezési eszköz - ami akár fejlesztési terv, tehát a helyben használatos elnevezés - módosítására, melyre négy hónap áll az önkormányzat rendelkezésére. Az időtartamot rögzítik, de rendelkezésére fog-e állni ennek az önkormányzatnak az a pénz, amivel egy-egy ilyen rendezési tervet szakszerűen el lehet készíteni? Ugyanis nagyon sok olyan, főleg kisebb települési önkormányzat van, amelyik nem a fantáziájának meg a terveinek a híján nem készített még el ilyen rendeleteket, területrendezési terveket, hanem egyszerűen az anyagi okok miatt, mert azért szakszerűen elkészíteni ilyen terveket azért alsó hangon is több millió forintot vesz igénybe. Tehát én nagyon remélem, hogy egy ilyen kötelezettség mellé az anyagi lehetőséget is oda fogják rendelni.
Szerepel a törvényben, hogy egyszerűsíti a nyomvonalban érintett területsáv és a védettségi időtartam meghatározásának módját. Jó, egyszerűsíti, de hogyan? Itt, ahogy már szintén említettem, nagyon komoly garanciális kérdések merülnek fel, mert egy egyszerűsített módon szerencsés esetben lehet jó megoldást találni. Hogy mondjam? Bizonyos tapasztalatok alapján lehet, hogy ez az egyszerűsítés valakinek jobban szolgálja az érdekét, mint másvalakinek. Tehát én kihangsúlyoznám az átláthatóságnak az érvényesítését is a gyorsítás elfogadásának a keretében, a védettségi időtartamról nem is beszélve.
A nyomvonalak kiválasztásának elősegítése érdekében a környezetvédelmi hatóság, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, a katasztrófavédelmi hatóság, a kormányzat koordinációért felelős képviselője, a régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos feladatok tekintetében hatáskörrel rendelkező hatóság, valamint a környezeti hatásvizsgálati eljárásban közreműködő szakhatóságok vesznek részt, valamint az útügyi építési engedélyt kiadó hatóság, valamint az eljárásban közlekedésbiztonsági és honvédelmi szakhatóságként közreműködő szervek. Ez eddig is így volt, enélkül nem lehetett nyomvonalat kiválasztani. Most ebben az lenne az új, hogy ezeket most önök az idő rövidítésére való tekintettel egy asztalhoz leültetik, valami közös munkára próbálják inspirálni? Vagy ennek a szabályait azokban a bizonyos rendeletekben rögzítik, hogy ez a számos szakhatóság, közreműködő szervezet együttesen gyorsabban dolgozzon a nyomvonal optimális kiválasztásának elősegítése érdekében? Mondom, vannak jó elemek vagy lehetnek jó elemek ebben a törvényben, de azért, ahogy mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik, és a részletekre vonatkozóan önök csak egy felhatalmazást raktak be, hogy a kormány erre felhatalmazást kap, hogy meghatározza.
Tehát úgy tűnik, mintha a kocsi egy kicsit megelőzné a lovat; a miniszterelnök már járja az országot, már volt Zalaegerszegen, Egerben, Pécsen, lehet, hogy két héten belül még három-négy helyre elmegy, mindenfélét, ami a helyieknek valószínűleg tetszik, megígér, és ugyanakkor, ami ennek az eleje kellene hogy legyen, hogy hogyan is gondolják ezt megcsinálni, arról még csak ilyen felhatalmazásig eljutó törvényjavaslat szerepel a parlament előtt. Tehát én úgy gondolom, hogy ha önök ezt komolyan gondolták volna, akkor kicsit hamarabb elkezdik, és mondjuk, megkérik a miniszterelnöküket, hogy ne akarjon olyan lehetetlen helyzetbe kerülni, hogy esetleg a parlamenti vitát, ha valaki hallgatja, akkor rákérdez, hogy de mégis, miniszterelnök úr, az ön államtitkára azt mondta itt a parlamentben, hogy hat és fél év ezt előkészíteni, most hoznak egy gyorsítási törvényt, aminek eredményeként nem lehet tudni, hogy ez mennyivel fog gyorsulni, mondjuk, a felére gyorsul, vagy még optimálisabban három év alatt megcsinálják, akkor mikor fogják megépíteni? Most megígérik, aztán 2015 meg 3, az 18, addigra lehet, hogy már nem is önök lesznek kormányon. Vagy ez a mézesmadzag, hogy majd jó választási eredmény legyen, és akkor megépítjük?
(17.50)
Az egész javaslatnak a teljes magyar közúthálózatra gyakorolt hatásáról is érdemes beszélni, ugyanis önök buzgón érveltek amellett - amit korábban persze támadtak -, hogy miért ennyiért meg miért ekkora ráfordítással készülnek a gyorsforgalmi utak. Azért azt is látni kell, hogy ezeken a gyorsforgalmi úthálózatokon túlmenően - amelyekből az önök által sokat kritizált elmúlt nyolc évben azért több mint 700 kilométer kiépült - van még az országnak egy jelentős közúthálózati része, amire nagyon ráférne a felújítás, legalább a minimális szintű felújítás.
Önök beszéltek itt nagyon helyesen a gazdaságfejlesztésről, vidéki iparfejlesztésről, de ha csak a gyorsforgalmi utakban gondolkoznak, és nem kerül sor az alacsonyabb rendű utak felújítására, minimálisan a kátyúzására, akkor az a sok helyen optimizmussal tekintett cél, amit falusi turizmusnak neveznek, hogyan válik lehetségessé? Elhiszem, hogy koncentrálnak önök az ilyen stratégiai megállapodásokra, amelyekben azt hiszik a Magyarországon dolgozó nagy cégek, hogy valamiféle előnyt kaphatnak a kormánytól - ez is érdekes lenne, hogy milyen előnyt kapnak -, de legalább ilyen elánnal hangsúlyozzák, általunk is helyesnek tartott módon, hogy a hazai kis- és középvállalkozásokat, alapvetően a kisvállalkozásokat, a vidéki gazdaságot kellene segíteni.
Ha az alacsonyabb rendű utakra nem fordítanak hasonló figyelmet - remélem, nem ezt fogja mondani az államtitkár úr, hanem azt, hogy ilyen ütemben és hogyan fogják felújítani az alacsonyabb rendű utakat is -, akkor ez torzó tud maradni. Na, nem annyira torzó, mint az M4-es, ami most valameddig megépült, az oszlopok ott vannak, az nagyon torzó, de ha még meg is épül egy-egy megyeszékhelyig vagy országhatárig a gyorsforgalmi út, nem tudnak eljutni a látogatók az országnak azokra a fő természeti adottsággal megáldott részeire, ahol érdemes a falusi turizmusban gondolkodni. Vagy sok esetben már ki is van épülve, lehet, hogy már a helyiek meg is építették, várják a vendéget, de az út 50 kilométerrel hamarabb véget ér, és az utolsó szakasz olyan, hogy tengelytörés kockázatával nem biztos, hogy neki mer akárki vágni.
Tehát nagyon fontos lenne, hogy ezeken a nagyralátó terveken túlmenően, amiről ez az előterjesztés is tanúbizonyságot tesz, legyen olyan folyamatos útkarbantartás, útfelújítás, amelyik ennek az egésznek a konzisztenciáját, komplexitását megteremti.
Szóval, önök elég rendesen elbántak a saját polgármestereikkel - most nem akarom itt az útépítés keretében részletezni, hogy milyen helyzetbe hozták a kistelepülési polgármestereket, azt se akarom mondani, hogy ön, államtitkár úr, elmenekült a saját településéről, de biztos, jó kezekben hagyta ott, mert megvan ott a folyamatosság -, de legalább a saját polgármestereik hangját hallják meg a közlekedésfejlesztés tekintetében. Ugyanis ez nagy terv, lehet, hogy néhány éven belül néhány megyeszékhely ezáltal elérhető lesz, utakat tudnak építeni, le tudnak dolgozni abból a mulasztásból, amit öt év alatt itt összegyűjtöttek az útépítés területén, de fél érték marad, ha nem tud eljutni megfelelő minőségű úton a látogató vagy az ott lakó emberek sokasága is, vagy nem tudnak bejárni a kisebb településekről a nagyobb ipari központokba vagy gazdasági központokba az emberek, csak azért, mert a tárcának, a szakmának a figyelmét, a költségvetés figyelmét, a pénzt elviszi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra.
Tehát szeretném azt mondani, hogy nemzetgazdasági szempontból a teljes közlekedési infrastruktúra kiemelt, én javaslom, hogy kezeljék súlyának megfelelően, és ne csak a gyorsforgalmi, hanem a teljes magyar úthálózat, vasúthálózat korszerűsítésében gondolkozzanak.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me