FÖLDI LÁSZLÓ,

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ,
FÖLDI LÁSZLÓ, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! Amiért bevállaltam ezt a mai hozzászólást, az egyedül az M4-es autópálya ügye. 2006-ban, az akkori nagy kampányban a legfőbb kampánytéma volt a mi térségünkben, Cegléd-Nagykőrös-Abony térségében az M4-es autópálya megépítése. Az akkori szocialista képviselőjelölt úgy kampányolt, hogy 2010-ben már legalább Szolnoktól Budapestig autópályán közlekedhetünk, az is elképzelhető, hogy esetleg már a határig, tehát majdnem Nagyváradig el tudunk menni autópályán. És ez az autópálya-építés egy környezetvédelmi hatástanulmányon megbukott, amit elküldtek az EU-nak, és az nem fogadta el ezt a hatástanulmányt, és emiatt - állítólag emiatt - nem épülhetett meg az M4-es autópálya 2010-ig.
Én azt gondolom, hogy a mi térségünknek, Cegléd-Abony-Nagykőrös térségének kiemelkedő szükséglete az M4-es autópálya megépítése, mert ez akkor összhangban van azzal a kormányzati elképzeléssel is, ami a megyeszékhelyek bekapcsolását teszi lehetővé a gyorsforgalmi hálózatba, és így például Szolnok bekapcsolása ebbe a rendszerbe már azt is jelentheti, hogy ez az autópálya Szolnok-Abony-Ceglédet érintve jut el a többi csomóponthoz.
Ebben a törvényjavaslatban én azt tartom többek között nagyon fontosnak, hogy bizonyos határidők leszűkülnek, bizonyos határidők pedig kibővülnek, lásd például környezetvédelmi hatástanulmány kérdése öt évről tíz évre, addig lehet felhasználni, és egyéb ügyek pedig lerövidülnek.
Ez a törvénytervezet kiemelten fókuszál a kivitelezést megelőző tervezési, még egyszer mondom, tervezési és engedélyezési folyamatokra. Mivel ez az időszak - ahogy államtitkár úr is említette - elvesz hat, hat és fél évet, a kivitelezés pedig lényegesen kevesebb ennél, tehát valamilyen módon - én azt elfogadom, amit Józsa képviselőtársunk mondott - a digitális rendszereket felhasználni, a mai technikát felhasználni ebben a tervezésben, előkészítésben. Nyilván meg is fogják tenni a maguk területén, de akkor is gyorsítani kell mindenféleképpen.
Tisztelt Ház! A közútfejlesztés nemcsak harmadik személyek tulajdonát képező ingatlanokat érinthet, hanem olyan állami tulajdonban álló ingatlanokat is… - tessenek visszaemlékezni arra, amikor az M0-s autópálya épült a Duna felé úgymond az 5-ös úttól fölfelé, és körülbelül egy ilyen két- vagy háromezer négyzetméteres terület egy településé volt, és évekig húzódott a per, hogy akkor mennyiért, hogy vesszük meg, ki veszi meg, miért veszi meg, s a többi, s a többi. Nem arról van szó, meggyőződésem, hogy az önkormányzatokat ez a törvény át akarja rázni úgymond, el akarja venni a tulajdonukat vagy az önkormányzatok által meghozott rendeleteket akarjuk ezzel tönkretenni, hanem egy normális partneri viszonyt kialakítani a kivitelezés, a tervezés és a megvalósulás között az önkormányzatokkal, hiszen meggyőződésem, hogy az önkormányzatoknak is fontos érdeke az, hogy akár vasúti fejlesztésről beszélünk, akár közúti fejlesztésről beszélünk, ezek mind-mind megvalósuljanak.
Még egyszer hadd térjek vissza egy pillanatra az M4-es útig: miért fontos ez nekünk, Pest megye délkeleti csücskének? Az Eurostat adatait tekintve Közép-Magyarország a vásárlóerő-paritáson mért egy főre jutó GDP-t tekintve az EU-átlag 110 százalékát érte el 2011-ben. Megbontva a régiót, látható, hogy 2010-ről ’11-re Budapest ezt az értéket 145-ről 148 százalékra növelte, míg a Pest megyei 58 százalékról 57 százalékra csökkent. Érdekességként említem meg, hogy négy konvergenciamegye jobb mutatókkal bír, mint Pest megye vagy Pest megyének ez a része. A munkanélküliség aránya is rosszabb a közép-magyarországi régióhoz viszonyítva a mi vidékünkön. Ezért is mondjuk és szajkózzuk mindenhol, hogy ennek a térségnek a fejlesztése az M4-es autópálya megépítése nélkül elképzelhetetlen.
Nagyon jól tudjuk, hogy az úthálózatok minősége sok mindent befolyásol egy térségben, a munkahelyek számát, a vállalkozások fejlődését is, ahhoz, hogy mi megyénk, a mi kis régiónk is fejlődni tudjon, hogy a kistérségek településeit vonzóbbá tudjuk tenni a cégek, a beruházók számára, és ezáltal új munkahelyeket teremtsünk, a családok életminőségét javítsuk, biztosítanunk kell a megfelelő közúti, vasúti közlekedést. A KDNP frakciója a beterjesztett törvénytervezetet támogatja, és erre buzdítja kedves képviselőtársait.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
(15.00)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me