VOLNER JÁNOS

Full text search

VOLNER JÁNOS
VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Először is szeretném megnyugtatni Boldog István képviselő urat, aki nagyon ékesen ecsetelte azt, hogy milyen egyéni képviselőnek lenni: én ugyan nem egyéni képviselő vagyok, de higgye el, képviselő úr, hogy el tudom képzelni. Ha képviselő úr arra gondol, hogy a legtöbb fogadóórát, a legtöbb lakossági fórumot a különböző újságok beszámolói alapján a Jobbik képviselői tartották, akkor higgye el, hogy nagyon intenzíven tartják a Jobbik képviselői a kapcsolatot a választókerületükben élő lakosokkal is.
Azt is szeretném elmondani, hogy amikor az M4-es autópályát a képviselő úr szóba hozza, valóban halálútként ismerik ezt az autóutat, valóban szükség lenne az M4-es autópálya megépítésére, de arra semmilyen racionális magyarázat nincs, miért pont ott kezdik el építeni, és miért nem a legforgalmasabb szakaszokon. S hozzáteszem azt, amit Tasó László államtitkár úr mondott, hogy ha átlagosan hat és fél évig tart egy beruházást előkészíteni, akkor ebből öt év az önök kormányzása alatt telt el. Sokkal értelmesebb lett volna, ha Budapesthez közel, Cegléd és Budapest vonatkozásában épül meg az első szakasz. Ezt minden autópálya-építő mérnök, minden közgazdász, bárki, aki ehhez a dologhoz ért, teljesen egyértelműnek és racionálisnak tartja, de az Orbán-kormány sajnos mégsem így tett.
Kiss László képviselő úr elmondta, hogy nem arról szólnak az uniós anyagok, mint amiről én beszéltem, hogy miért is ad nekünk pénzt az Európai Unió. Hát persze, hogy nem erről szólnak. Képviselőtársaim, azt mondtam, amit ilyen szempontból lényegesnek tartottam. Az Európai Unió gazdag államai nyilván nem azt fogják mondani, hogy kedves magyarok, azért építünk nektek vasúti körgyűrűt, vagy azért szeretnénk, ha felvennétek ezeket a támogatásokat, adott esetben hiteleket a vasúti körgyűrű esetén, hogy nektek jobb legyen, mert annyira nagyok a magyar iparvállalatok, hogy másképp nem fogjátok tudni a termékeket elszállítani. Ezt nyilván nem írja az Európai Unió, mert ő is tudja, hogy nincs magyar ipar. Ő azt szeretné, hogy az itt megtelepedett külföldi cégek számára a szükséges infrastrukturális fejlesztések jöjjenek létre, és nyilván ezt támogatja. Azt nem fogja leírni, hogy kedves magyarok, azért adjuk nektek az európai uniós pénzeket, hogy a mi cégeinket, amelyek hozzátok telepedtek, szolgáljátok ki infrastrukturális beruházásokkal. Ez teljesen nyilvánvaló.
Hadd mondjak egy példát, amire ez az előterjesztés megint csak nem adott választ, pedig nagyon fontos lenne. Volt egy aszfaltügy néven ismert kötelezettségszegési eljárás, amit az Európai Unió folytatott Magyarországgal szemben. Ennek az volt a lényege, hogy ötven kilométeren belül kellett aszfaltkeverő teleppel rendelkeznie annak a cégnek, amely utat szeretett volna építeni, miközben technológiai akadálya még a száz kilométerről történő szállításnak sem volt régen, a mai technológiák mellett pedig akár még messzebbről is oda lehet szállítani az aszfaltot. Miért is fontos ez? Azért, mert pont ezekkel a versenykorlátozó lépésekkel lehetett azt elérni, hogy csak a legnagyobb cégek, a külföldi nagyvállalatok és a kormány közeli nagy cégek közösen, konzorciumi partnerekként tudják fővállalkozóként elvégezni ezt a munkát. Egy optimális állami működés esetén azonban lett volna egy állami lebonyolító szervezet, amely olyan mértékben felaprózza a munkát, hogy a helyi magyar tulajdonú vállalkozások között osszák szét ezeket a megrendeléseket, ők azok, akiket ezekkel kedvezményezni lehetett volna, és akkor a helyben történő foglalkoztatás értelemszerűen fellendülhetett volna, valamint azt is el lehetett volna érni, hogy a pénz is helyben maradjon. Mert ha adott esetben egy térségen belül elköltenek út- vagy vasútépítésre 100 milliárd forintos nagyságú összeget, akkor azt ne a Swietelskynek adjuk, meg most éppen a legújabb Fidesz közeli vállalkozások vigyék el, mondjuk, Felcsútra - most csak idézem a tegnapi sajtót, hogy milyen beruházásokra gondolunk: most éppen Mészáros Lőrinc cége 10 milliárd forintos csatornaberuházást nyert el valahol; teljesen véletlenül Felcsút polgármesteréről van szó -, hát ezek azok az ügyek, képviselőtársaim, amire azt mondom, hogy helyben kellene hagyni a pénzt minél nagyobb arányban, és akkor nem azt eredményezné az autópálya-építés, hogy lemaradnak a vállalkozások ezekről a megrendelésekről, hanem éppen ellenkezőleg, ha elköltenek egy térségen belül több milliárd forintot, akkor a helyi vállalkozások kapjanak abból minél nagyobb részt, és ilyen módon helyben marad a jövedelem. Ilyen módon is el lehet érni azt, hogy foglalkoztassák az embereket, és ne szegényedjenek el ezen a területen.
Ezekben a lépésekben szerintem még mindig adós a kormány. Ez az előterjesztés, ami - még egyszer mondom - nagy terjedelmű, meglehetősen sok mindent szabályoz a nagy infrastrukturális beruházásoknál, erre azonban nem ad választ, pedig fontos lenne. Köszönöm, elnök úr. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me