DR. VEJKEY IMRE,

Full text search

DR. VEJKEY IMRE,
DR. VEJKEY IMRE, a KDNP képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Fidesz-KDNP a közigazgatási informatika átalakításával 2014. július 1-jétől, vagyis már közel egy éve kötelező jelleggel megvalósította Magyarországon az elektronikus anyakönyvvezetést. Fentiek következtében napjainkra elértük azt, hogy a korábbi négyféle - születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti - anyakönyv helyett csak egyetlenegy létezik, amely független attól, hogy a magyar állampolgár hol született, hol házasodott, hol létesített bejegyzett élettársi kapcsolatot, illetőleg hol halt meg.
Maga az anyakönyv pedig Magyarország bármely anyakönyvvezetőjénél közvetlenül elérhető, mely egyrészt annak köszönhető, hogy az adatok nyilvántartása nem papír alapon, hanem az anyakönyvi események alapján történik, elektronikusan és személyhez kötötten, másrészt pedig annak, hogy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala dr. Ignácz István elnök úr vezetésével az elektronikus anyakönyvi nyilvántartási rendszert kiválóan alakította ki és stabilan működteti.
Ez az új anyakönyvi rendszer gyökeresen változtatta meg az anyakönyvi eljárás addigi szabályait a polgárbarát és szolgáltató közigazgatás kiterjesztése érdekében. Az új szabályok bevezetése óta azonban lassan egy év eltelt, amely időszak alatt keletkezett gyakorlati tapasztalatok szükségessé tették az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény vonatkozó rendelkezéseinek pontosítását, illetve kiegészítését.
A törvényjavaslat az elektronikus anyakönyv bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatainak megfelelően az értelmező rendelkezések között bővíti az anyakönyvi igazgatásban használt fogalmak körét. A működés törvényessége érdekében részletesen rendelkezik az anyakönyvből törlésre jogosultak köréről, valamint az eljárás rendjéről.
A törvényjavaslat pontosítja és kiegészíti az anyakönyvi igazgatásban közreműködő szervek és személyek hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályokat. A törvényjavaslat által az 1953. január 1-jét megelőzően született és kötőjel nélkül vagy kötőjellel összekapcsolt családi néven anyakönyvezett személyek és leszármazóik lehetőséget kapnak arra, hogy a családi nevük korrekcióját kérelmezhessék.
A törvényjavaslat kibővíti továbbá a közfoglalkoztatási feladatellátás területét, rendezi a szabadság kiadásának jogszabályi feltételeit, a fizetés nélküli szabadság maximális időtartamát 90 napról 120 napra növeli, valamint a rövid időtartamú munka fogalmát módosítja, és egyéb pontosító rendelkezéseket is tartalmaz.
Kérem, támogassák a T/4451. számú törvényjavaslatot. A KDNP támogatja. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me