POGÁCSÁS TIBOR

Full text search

POGÁCSÁS TIBOR
POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvénycsomag az anyakönyvi eljárásról, a közfoglalkoztatásról és a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvények gyakorlati tapasztalatok alapján szükségessé vált módosításait tartalmazza.
Az anyakönyvi eljárásról szóló törvény módosításának a célja az elektronikus anyakönyvi rendszer bevezetése óta eltelt több mint fél év gyakorlati tapasztalataira támaszkodva a törvény néhány rendelkezésének pontosítása, illetve kiegészítése. A közfoglalkoztatási törvény módosítása kiterjeszti a közfoglalkoztatási jogviszonynak minősülő jogviszonyok körét a közfoglalkoztatás keretében szervezett munkaerőpiaci szolgáltatásban való részvétellel. A módosítás lényeges eleme a szabadságkiadás jogszabályi feltételeinek megteremtése, továbbá a javaslat a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rendelkezést is módosítja. A foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény a közfoglalkoztatásról szóló törvény módosítására tekintettel a rövid időtartamú munka fogalmát módosítja, valamint egyéb pontosító rendelkezéseket is tartalmaz.
A manuális, papír alapú anyakönyvvezetést 2014. július 1-jével felváltó hatékonyabb, gazdaságosabb elektronikus anyakönyvi rendszer alapjaiban változtatta meg az anyakönyvi eljárás eddigi szabályait. Ezért a törvényjavaslat az értelmező rendelkezések között bővíti az anyakönyvi igazgatásban használt fogalmak körét, pontosítja és kiegészíti az anyakönyvi igazgatásban közreműködő szervek és személyek hatáskörére és illetékességére vonatkozó szabályokat, e körben például speciális jellegű, ismeretlen holttestek anyakönyvezését a fővárosi és a megyei kormányhivatal feladatává teszi.
A törvényjavaslat a névviselésre vonatkozó rendelkezéseket a határidők, a csatolandó okiratok vonatkozásában hiányzó eljárási szabályokkal egészíti ki.
A törvényjavaslat a Ptk. rendelkezéseivel való összhang megteremtése érdekében a házasságkötés megtagadására, valamint az apai elismerő nyilatkozatra vonatkozó rendelkezések pontosításával is módosítani javasolja az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt.
A törlésre vonatkozó hatályos törvényi szabályozás pontosítása érdekében a törvényjavaslat részletesen rendelkezik az anyakönyvből törlésre jogosultak köréről, valamint az eljárás rendjéről. A törvényjavaslat az anyakönyvi bejegyzések törlését a bejegyzést teljesítő anyakönyvvezető feladatkörébe utalja, ugyanakkor a saját maga által teljesített bejegyzések törlésére a fővárosi és a megyei kormányhivatal, valamint a hazai anyakönyvezést végző hatóság lesz jogosult.
A bonyolultabb, több anyakönyvvezető illetékességi területét is érintő törléseket a törvényjavaslat az illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal feladatkörébe utalja, ha pedig a törlés hazai anyakönyvezést érint, az a hazai anyakönyvezést végző hatóság feladatává válik.
A törvényjavaslatbeli szabályozással az anyakönyvbe való bejegyzések és törlések átlátható, a jogalkalmazók számára jól értelmezhető rendje valósul meg.
Kiegészíteni javasoljuk az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt a családi név korrekciójára irányuló új eljárással. Az új eljárás célja az 1953-ban kialakult, családi névre vonatkozó irracionális szabályozásokból eredő hibák kiküszöbölése. A korábbi, több évtizedet felölelő szabályozás a családokon belül eltérő névhasználatot eredményezett, továbbá a két- vagy többtagú családi nevet viselő személyek születési, házassági, halotti anyakönyvi bejegyzése is eltérő írásmóddal lett rögzítve. Ezért a törvényjavaslat lehetővé kívánja tenni, hogy az 1953. január 1-jét megelőzően született és kötőjel nélkül vagy kötőjellel összekapcsolt családi néven anyakönyvezett személyek és leszármazóik családi nevük korrekcióját kérelmezhessék.
A törvényjavaslat javaslatot tesz ezen új eljárás illetékességi és részletes eljárási szabályaira is, továbbá rendezi a megkülönböztető betűjeles névviselés szabályait is.
A közfoglalkoztatás rendszerének alapvető célja, hogy a munkatapasztalatok megszerzése, illetve szinten tartása mellett megteremtse annak a lehetőségét, hogy a közfoglalkoztatottak olyan ismereteket sajátítsanak el, amelyek elősegítik a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésüket. Ezen cél elősegítése érdekében a törvényjavaslat megteremti annak a lehetőségét, hogy a vegyes, képzéssel vagy munkaerőpiaci szolgáltatásban való részvétellel és munkával járó közfoglalkoztatási programban részt vevők ezek ideje alatt is fenntarthassák közfoglalkoztatási jogviszonyukat.
A javaslat a munkaerőpiaci szolgáltatásban való részvételt naptári évenként legfeljebb 3 nap időtartamra korlátozza, melyhez a hatósági szerződést megkötő hatóság jóváhagyását is előírja.
Javasoljuk a közfoglalkoztatási törvény módosítását annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatottak részére megállapított szabadság kiadásának részletszabályai rendezésre kerüljenek. A szabadság kiadásának szabályai a közfoglalkoztatási jogviszony sajátosságainak figyelembevételével részben a munka törvénykönyvéről szóló törvény rendelkezésein alapulnak. Példaként említeném a szabadság kiadásának jogát, amelynek alapján a közfoglalkoztatónak a szabadság kiadásának időpontját legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölnie kell a közfoglalkoztatottal, a szabadság kezdetét megelőző 15 napon belül közölt szabadság csak a közfoglalkoztatott hozzájárulásával adható ki.
A törvényjavaslat alapján a közfoglalkoztatásról szóló törvény fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rendelkezése úgy módosul, hogy a fizetés nélküli szabadság maximális időtartama 90 napról 120 napra emelkedik, valamint a fizetés nélküli szabadság igénybevételéhez szükséges munkaszerződés bemutatásának határideje a jelenlegi 5 napról 2 napra csökken.
A közfoglalkoztatási törvény és a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény közötti összhang fenntartása érdekében a törvénycsomag tartalmazza a foglalkoztatás elősegítéséről szóló törvény módosítását is.
(9.10)
A javaslat a rövid időtartamú munkaidőt hozzáigazítja a közfoglalkoztatott részére a munkaviszony létesítése esetén kötelezően engedélyezendő fizetés nélküli szabadság felemelt időtartamához.
Kérem a tisztelt Házat, hogy támogassa a törvényjavaslat elfogadását. Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me