DR. ARADSZKI ANDRÁS

Full text search

DR. ARADSZKI ANDRÁS
DR. ARADSZKI ANDRÁS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! A földgázellátásban nemcsak hazánk, de az Unió esetében is meghatározó szerepet játszik az import, ezen belül is az Oroszországból származó földgáz, ezért az Európai Unió valamennyi tagállamában kiemelkedő fontosságú feladatként kezelik az energiaellátás biztonságának garantálását. Ezt támasztja alá az Európai Tanács legutóbbi ülésének az energiabiztonság fokozását célzó intézkedésekről szóló döntése is, amely célja a biztonságos, megfizethető és fenntartható energiaellátás biztosítása a fogyasztók számára. Az Európai Tanács döntésének előkészítésekor sikerült kedvező kompromisszumot kialakítani Magyarország számára, és a végrehajtás során is a magyar érdekek maradéktalan érvényesítését tekintjük célunknak.
Ahogy ön is említette, az elmúlt időszak sok teendőt adott a kormány részére az ellátásbiztonság garantálása érdekében. Úgy vélem, az eredmények igazolják munkánk sikerességét, hiszen a folyamatos földgázellátás mellett az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt az idei fűtési szezonban is. Mindemellett a hazai ellátásbiztonság garantálásán túl jelentősen hozzá tudtunk járulni Szerbia és a nagyon nehéz helyzetben lévő Ukrajna földgázellátásához, a felmerülő fogyasztási szükségletek fedezéséhez.
A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal összesített adatai szerint 2014-15-ben a téli időszakban a hazai földgázfogyasztás meghaladta a 2013-14-ben regisztrált értéket. 2014. december 1. és 2015. március 15. között összesen 4 milliárd 190 millió köbméter gáz fogyott, amely mennyiség 0,22 milliárd köbméterrel több az egy évvel korábbinál. A lakossági földgázfogyasztást leginkább az átlaghőmérséklet változása befolyásolta, amely idén a tavalyi 3,4 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel szemben csak 2,6 Celsius-fok volt. Ugyanakkor a még zordabb időjárási körülmények esetében is biztosította volna a hazai földgázrendszer a fogyasztók ellátását, s mindezt azért, mert a hazai földgáztermelés mellett sikerült biztosítanunk Ukrajna felől a folyamatos és biztonságos földgázszállítást, így az import megfelelő időben és mennyiségben érkezett az országba.
(11.30)
Emellett a kereskedelmi tárolókban is rendelkezésre álltak a készletek, így jelentős mértékű biztonsági földgázkészlet felhasználására a fűtési időszak végéig nem került sor. Beszédes adat az elmúlt téli magyarországi földgázellátás biztonságára nézve, hogy tárolónkban több mint 1 milliárd köbméterrel több gáz volt a betárolási időszak végén, mint a 2013. évi betárolási időszak végén elért legmagasabb töltöttségi szint esetében.
A betárolt készleteknek is köszönhetően még 2015. március végén is közel 1,5 milliárd köbméter földgáz volt a hazai tárolókban. A kormány és a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a tavalyi évben is sok intézkedést tett a földgázellátás biztonságának növelése érdekében, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarországon a régió országai közül az egyik legmagasabb, éves szinten 50 százalékot meghaladó, fogyasztásarányos földgázmennyiség állt rendelkezésre.
Az intézkedések közül a legfontosabbakat emelem ki. Miniszteri rendelet módosításával a biztonsági készlet mértékét 300 millió köbméterrel megnöveltük, így az jelenleg 915 millió köbméter. A kormányzat a készletek növelése érdekében az ágazatban példaértékű módon 100 milliárd forintnyi tulajdonosi kölcsönt biztosított a Magyar Villamos Művek Zrt. részére, amely nagyságrendileg 800 millió köbméter földgáz beszerzését tette lehetővé. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal a téli ellátásbiztonság növelésével összefüggő szállítások és betárolások ösztönzése érdekében felülvizsgálta a rendszerhasználati díjak szabályozását. Ennek eredményeképpen pedig több mint felével csökkentette a betárolásért fizetendő díjakat.
A földgázágazati szabályozás 2014. július 1-jével hatályba lépett módosítása biztosította, hogy a piaci szereplők a hazai földgáztárolói készlet növelését eredményező többlet szállítói és tárolókapacitás-lekötéseiket kedvezményes módon, úgynevezett megszakítható kapacitásként is tehessék meg.
Mindezek alapján, tisztelt képviselő úr és tisztelt Országgyűlés, látható, hogy eredményes intézkedéseket tettünk. De amint lezárult az előző fűtési szezon, már most, 2015. április elején is lépéseket teszünk ahhoz, hogy a 2015-2016-os évben hasonló biztonsággal tudjuk rendelkezésre bocsátani a szükséges gázmennyiséget. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me