DR. GULYÁS GERGELY

Full text search

DR. GULYÁS GERGELY
DR. GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mint az itt, a megelőző vitából is már kiderült, vasárnap Tapolcán időközi képviselő-választásra kerül sor, Ajka, Tapolca, Sümeg és a térségben élő településeken mintegy 80 ezer választópolgár nyilváníthatja ki demokratikus keretek között a véleményét. Úgy gondoljuk, hogy fontos meghatározni azt, hogy ennek a választásnak mi a tétje, és mi nem tétje már. Nem tétje az, hogy a kormánypártoknak lesz-e kétharmados többsége, hiszen erről a választópolgárok Veszprémben már döntöttek. A tétje tehát az, hogy a térségben élők érdekeit ki fogja képviselni az Országgyűlésben az előttünk álló három évben.
Úgy gondoljuk, hogy a kormánypártok jelöltjének erre nem csupán azért van a legjobb esélye, mert kormánypárti jelöltként egy térségnek lobbizni mindig könnyebb, mint ellenzékből - ellenzékből sem lehetetlen -, hanem azért, mert a Fidesz-KDNP jelöltje kiemelkedően a legalkalmasabb arra, hogy a Tapolcán, Ajkán, Sümegen és a környékbeli településeken élők érdekeit az Országgyűlésben képviselje.
Fenyvesi Zoltán több mint 25 évig tanított Ajkán, jól ismeri a várost, jól ismeri Tapolcát, jól ismeri a térségben élők problémáit, és pontosan látja annak a térségnek a lehetőségeit. Garancia arra is az ő politikai szerepvállalása és esetleges reménybeli parlamenti jelenléte, hogy az a politika folytatódhasson, amely vitathatatlan eredményeket mutathat föl, amely 2010-ben elkezdődött, és amely ma odavezetett, hogy Magyarországon gyakorlatilag megszűnt az infláció, hogy érezhető mértékű volt az elmúlt másfél-két évben a reálbér-növekedés, hogy 2,5 százalékos volt egy választási évben a költségvetési hiány - emlékezzünk arra, amikor a Szocialista Pártnak a 2006-os választást hazugsággal sikerült megnyernie, akkor majdnem 10 százalékos költségvetési hiányt produkáltak abban az évben -, hogy csökken az államadósság, és hogy az Európai Unió 28 tagállamából az egyik legmagasabb gazdasági növekedés, 3,5 százalékos gazdasági növekedés volt az elmúlt évben Magyarországon. Úgy gondoljuk, hogy ennek a politikának az országos szinten való folytatására is az jelent garanciát, ha Fenyvesi Zoltánt tisztelik meg a térségben élők a bizalmukkal.
De a helyi ügyekben is azt látjuk, hogy a többi képviselőhöz képest már képviselőjelöltként is Fenyvesi Zoltán kiváló eredményeket mutathat fel, az ő megkeresésére az egészségügyi kormányzat korrigálta a korábbi, 2012-ben megszületett döntést, és ezért 2,3 milliárd forintos támogatást fog kapni a tapolcai kórház. Ennek köszönhetően a sürgősségi, belgyógyászati ellátás már az idén nyártól a korábbiaknál is jelentősebb mértékben fog fejlődni Tapolcán. Új mentőállomás jön létre, amely állandó ügyeletet biztosít a helyben élőknek. Ezeket sikerült már jelöltként is Fenyvesi Zoltán kezdeményezésére elérni. Ezekről a kormány döntött, az ezekhez szükséges forrásokat ebben az évben és az elkövetkező években is a kormány a térség számára biztosítani fogja.
És azt is látjuk, hogy kik az ellenfelek, és érdemes erről is beszélni, a Jobbik mindig kikéri magának a szélsőségesség vádját. Egyszerűbb lenne nem a vádat kikérni, hanem olyan személyeket indítani, akikre ilyen bélyeg teljes alappal nem süthető rá. Sajnos az a helyzet, hogy a térségben most indítandó jobbikos jelöltről nem mondhatjuk azt, hogy ez a bélyeg ne lenne teljesen indokolt. Államtitkár úr ezt hosszabban is kifejtette.
Úgy gondoljuk, hogy az lenne az érdeke mindenkinek, hogy alapvető demokratikus meggyőződéssel rendelkező embereket indítsunk mindenhol. Örülnénk, ha a jövőben ez a Jobbiknak is sikerülne, és külön örülnénk, ha a választópolgárok nem díjaznák az ettől minden megjegyzésével nagyon távol álló jelöltnek az indulását.
És valóban a Magyar Szocialista Párt sem dicsekedhet a jelöltjével, a Magyar Szocialista Párt jelöltje a MAL Zrt. felügyelőbizottságában ült akkor, amikor a tragikus vörösiszap-katasztrófa történt, és akkor sem gondolta, hogy le kellene mondania, amikor a cégvezetők azt közölték a több ember halálát okozó katasztrófa után, hogy a vörösiszap nem mérgező. Úgy gondolom, hogy ez minősíti azt, hogy ő hogyan állt a katasztrófához, az ott történtekhez, és úgy gondolom, hogy a választópolgároknak ezt is értékelni kell akkor, amikor arról döntenek, hogy ki képviselje a térségben élőket.
Úgy gondoljuk tehát, hogy Fenyvesi Zoltánt a kormánypártok személyében is, nem csupán a kormánypárti támogatás okán, jó szívvel ajánlhatják a választópolgárok figyelmébe. Arra kérünk mindenkit, hogy vegyen részt a demokratikus megmérettetésen, és szavazzon, éljen a választójogával, és hogyha úgy gondolja, hogy Fenyvesi Zoltán a legalkalmasabb jelölt, ahogy mi is gondoljuk, akkor őt támogassa szavazatával a most vasárnapi választáson.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me