DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA

Full text search

DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA
DR. HARANGOZÓ TAMÁS ATTILA (MSZP): Tisztelt Országgyűlés! Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Magyarország legnagyobb pénzügyi csalássorozatára fény derült. A brókerbotrányok, kiemelten a Quaestor-ügy, kendőzetlenül vágta az egész ország arcába, milyen szégyenletes, korrupt vezetése is van hazánknak.
Most nem a Quaestor-ügy konkrét részleteit fogom boncolgatni. A mai napon elhangzó kérdéseink, azonnali kérdéseink majd lehetőséget biztosítanak a kormánynak, hogy tisztázzák a helyzetet, vagy ami még valószínűbb, hogy újabb és újabb hazugságokat adjanak válaszul, ötölő-hatoló, összevissza beszédet, amelynek során majd cáfolják egymást és önmagukat is. Minden mondatukkal, vergődésükkel csak mélyebbre süllyesztik magukat a mocsárban. Ez az ügy túlnőtt önmagán. Mint cseppben a tenger, benne van egész kormányzásuk lényege. Olyan esszenciája ez az önök politikai és gazdasági ámokfutásának, amelyben sűrűsödve látunk viszont mindent, amit eddig és számtalanszor elkövettek.
Nem egyetlen Quaestor-ügy van, hanem az egész kormány valójában Quaestor-kormány; brókerkormány, amely nemcsak nyakig belekeveredett a cég gyanús üzelmeibe, hanem nagyban ugyanúgy járt el, mint a csaló cég kicsiben. Visszaélt a könnyen hívők bizalmával, ígérgetett, elszedte és saját céljaira költötte a pénzüket, a felelősséget pedig másra akarja hárítani.
Gondoljanak csak bele, kormánypárti fideszes és jobbikos képviselőtársaim mit szólnának, ha az MSZP-kormány idején derülne ki, hogy a külügyminiszter sportbarátját, a miniszterelnökkel is bizalmi viszonyban lévő üzletembert egy csaló agrárdiplomatával együtt fontos diplomáciai, külgazdasági feladattal bíznak meg, törvénytelenül állami pénzeket bíznak rá, és éveken át behunyják a szemüket a csalásai fölött, majd hagyják, hogy 150 milliárdot csaljon ki közemberektől. Mit szólnának, ha kiderülne, hogy a csődbe jutott cégből a miniszterelnök csak a tárcák pénzét vonatná ki nagy titokban, ezzel elvonva a még rendelkezésre álló pénzt a többi károsult elől, és nem riasztaná a rendőrséget, az ügyészséget, a pénzügyi felügyeletet? Mit szólnának, ha az ügyészség, amelynek élén a kormánypárt volt képviselőjelöltje áll, nem tartaná elegendő oknak a kihallgatáshoz sem a 150 milliárd forint értékű kötvény törvénytelen kibocsátását, sem azt, hogy a cégvezető egy büntetett előéletű közmunkást állít a maga helyére a cég élére? A választ pontosan tudjuk: a Jobbik és a Fidesz összefogásával már lángolna Budapest.
Kormánypárti képviselőtársaim, az önök dolga most nem az, hogy asszisztáljanak Orbán Viktor és brókerkormánya hazugságaihoz. Pontosan látniuk és érezniük kell, hogy minden nappal csak lejjebb húzzák magukat a posványban mindaddig, amíg az áldozatok kártalanítását meg nem oldja az Országgyűlés, és amíg nem vállalják a felelősséget azok, akik szemlátomást nyakig vannak az ügyben.
Az MSZP a múlt héten, kedden benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amelyik rendkívüli és azonnali kártalanítást tenne lehetővé az áldozatoknak. Mindezt tenné úgy, hogy az állam a lefoglalt vagyon értékével megegyező összeget megelőlegezné, illetve az MNB, mint aminek dolga lett volna megakadályozni a kár bekövetkeztét, vissza nem térítendő összeggel járulna hozzá a kártalanításhoz. Így 6 millió forintig minden érintett azonnal hozzájutna a pénzéhez, az állam pedig a későbbiek folyamán behajtaná a megelőlegezett összeget. Ezzel a megoldással több mint 22 ezer károsult juthatna a bent ragadt pénze száz százalékához azonnal.
Önöktől, országgyűlési képviselőktől most azt várják, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Ehelyett Kövér László kisstílű és pitiáner akciójával a múlt héten megakadályozta, hogy érdemben tárgyalhassunk erről a javaslatról, és akár már a mai napon szavazhattunk is volna róla. De Kövér úr, a Fidesz asszisztálásával, nem hívta össze a Házbizottságot az általunk megjelölt időpontra, így nem került napirendre a kérdés.
Azt várjuk el önöktől, hogy a jövő héten érdemben és ugyanolyan gyorsasággal döntsünk az áldozatok kártalanításáról, mint ahogy múlt héten a zár alá vétel kiterjesztéséről szóló fideszes javaslatról tettük ezt; nem az MSZP kedvéért, képviselőtársaim, a sok tízezer kisemmizett család érdekében.
Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, azért van ebben az ügyben legalább két olyan érintett kormánytag, akik politikailag már megbuktak. A kérdés, hogy jogilag mikor lesznek felelősségre vonva. Minden nap, minden óra és minden perc, amit Szijjártó Péter és a 410 milliót elherdáló Fazekas Sándor a miniszteri székében tölt, szégyen az egész országnak, de leginkább szégyen a Fideszre nézve. Sőt, a Fidesz szempontjából ez nemcsak szégyen, hanem a bizalmi válság egyik legfőbb okozója. Ezt önök is pontosan tudják.
Tegyenek végre ellene! Szijjártónak és Fazekasnak mennie kell. Ezt már nem úszhatják meg. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me