DR. RÉPÁSSY RÓBERT

Full text search

DR. RÉPÁSSY RÓBERT
DR. RÉPÁSSY RÓBERT igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Ház! Biztos csak nyelvbotlás volt, hogy a Buda-Cash ügyfeleiért nem aggódik a Magyar Szocialista Párt, hanem csak a Quaestor ügyfeleiért. A Buda-Cashnél 96 301 ügyfélről van szó, a Quaestornál 31 ezer ügyfélről van szó. Még egyszer mondom, mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy miért csak a 31 ezer ügyfélért aggódik a Magyar Szocialista Párt, és miért nem a 96 ezer ügyfélért.
Talán csak nem azért, mert a Buda-Cash ezer szálon köthető… (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiból.) - a Buda-Cash-ben bűncselekményeket elkövetők ezer szálon köthetők a Magyar Szocialista Párthoz? (Közbeszólás az MSZP soraiból: Szijjártóról beszélj! - Lukács Zoltán közbeszól.) A Buda-Cash 96 301 ügyfelének 97 százalékát május 31-ig kártalanítja a Befektetővédelmi Alap. Tehát még egyszer mondom, több mint 90 ezer kisbefektetőt kártalanít a Befektetővédelmi Alap. (Lukács Zoltán: Akkor meg is válaszoltad!) A Quaestor ügyfelei közül, akik közül 31 832 ügyfélről tudunk, ezek közül 22 264 betétest száz százalékban kártalanít a Befektetővédelmi Alap.
Ezek a befektetések a 6 millió forintot nem meghaladó befektetések, tehát kifejezetten a kisbefektetők százszázalékos kártalanítása megoldott. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Simán hazudsz!) Még egyszer szeretném hangsúlyozni: a kisbefektetők száz százalékban meg fogják kapni a kártalanítást. (Dr. Harangozó Tamás Attila: Miért? Mert Rogán kérte, azért?)
(11.20)
Akikért aggódik a Magyar Szocialista Párt, az a 10 ezer befektető, akik 6 millió forintnál nagyobb összeget helyeztek el a Quaestor-csoport valamelyik cégénél. Természetesen őértük is kell aggódni, ezért döntött úgy az Országgyűlés, hogy a vagyonzárolásról a fideszes képviselők javaslatára törvényt fogad el, és ahogy a hírekből ismerjük, most már a feltételezett kárösszegnél jóval nagyobb összeget zár alá is vett a bíróság. Ez a zár alá vett összeg, ez a bizonyos biztosítási intézkedéssel rendelkezésre álló összeg fogja a fedezetét jelenteni részben a vagyonelkobzásoknak, amelyeknek nyilvánvalóan a büntetőeljárás és a büntetőjogi felelősség megállapítása után van helye, részben pedig a polgári jogi igényeknek.
Tehát még egyszer mondom, azoknak a kisbefektetőknek a befektetéseit a Befektetővédelmi Alap ki fogja fizetni, akik 6 millió forint alatt helyeztek el betétet, vagy ennél nagyobb összeget helyeztek el, de 6 millió forintig fogják biztosítani az ő kisbefektetéseiket. A nagyobb befektetők pedig, akik nyilván többet kockáztattak, kénytelenek lesznek megvárni azt, hogy megállapítsák az ügyben a büntetőjogi felelősséget. Ebben minden segítséget megadnak a hatóságoknak a kormány képviselői. (Zaj az MSZP soraiban.) Amennyiben a Magyar Szocialista Párt képviselői érdeklődnek a büntetőeljárás állásáról, azt természetesen nem a kormánytól tudják megkérdezni, hanem a legfőbb ügyésztől, mint ahogy az már meg is történt.
Néhány szóval térjünk vissza arra a vádaskodásra, ami itt a Magyar Szocialista Párt részéről elhangzott! (Kunhalmi Ágnes: Nagyon szépen mondtad, hogy Magyar Szocialista Párt.) Mondhatom másként is, de én Magyar Szocialista Pártnak nevezem most ebben a pillanatban. A tények tehát azt bizonyítják, hogy a kisbefektetők pénze, a kisbefektetők befektetései biztonságban vannak (Dr. Harangozó Tamás Attila: Ez nem igaz!), a kisbefektetők megkapják a kártalanítást a Befektetővédelmi Alaptól.
Ezek után felmerül a kérdés, hogy mire jó ez az egész ügy a Magyar Szocialista Pártnak. Természetesen csak arra jó, hogy a kormányt olyasmivel vádolja, amit nem követett el. Erre ékes példa, hogy két minisztert egymással teljesen ellentétes magatartás miatt akarnak lemondatni. Az egyik esetben a külügyminisztert azért, mert intézkedett a befektetés kivételéről, a másik esetben a földművelésügyi minisztert pedig azért, mert bent maradt a Quaestor-csoportnál a pénz. (Folyamatos moraj az MSZP soraiban.) Tehát az egyiket azért akarják lemondatni, mert kivette a pénzt, a másikat meg azért, mert nem vette ki a pénzt. A Magyar Szocialista Párt véleménye nyilván ennyit is ér. Nem tudják eldönteni, hogy valójában mi a nagyobb felelősség számukra, az, ha valaki a közpénzek biztonságba helyezéséről intézkedik, vagy az, ha nem veszi ki a közpénzt. Már hallom a választ, hogy az ő szempontjukból mind a kettő mondjon le.
Ebből a magatartásból derül ki legjobban, hogy ez csak egy politikai hecckampány a Magyar Szocialista Párt részéről. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me