FÖLDI LÁSZLÓ

Full text search

FÖLDI LÁSZLÓ
FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A 2014. évi márciusi krími népszavazás, illetve az azt megelőző ukrajnai események, továbbá a népszavazást követően kialakult orosz-ukrán válság okán 2009 után ismételten napirendre került a kérdés, hogy amennyiben gondok adódnának az Európába szánt orosz földgáz Ukrajnán keresztül történő szállításában, miként tudják fogyasztóik számára garantálni a földgázellátás biztonságát az uniós országok. A megváltozott geopolitikai helyzetben minden ország, így Magyarország számára is elsődleges cél kellett hogy legyen saját földgázellátása biztonságának növelése, hogy ezzel megőrizze az ország gazdasági működőképességét, biztosítsa a fogyasztók zavartalan ellátását.
A kormány törekedett arra, hogy minden lehetséges eszközt felhasználjon az energiabiztonság garantálása érdekében. Ennek megfelelően a belső nemzeti intézkedések mellett jelentős erőfeszítések történtek a nemzetközi színtéren is. Az Országgyűlés által 2011-ben elfogadott nemzeti energiastratégiát megalapozó elemzés azt tartalmazta, hogy ellátásbiztonsági szempontból Magyarország számára kiszolgáltatott helyzetet eredményez az, hogy földgáz-importigényünket meghatározó mértékben Oroszországból származó földgázzal elégítjük ki, amelynek legnagyobb hányada a Testvériség-gázvezetéken keresztül jut el hazánkba. A nemzeti energiastratégia ezért az importot biztosító források és szállítási útvonalak diverzifikációja mellett földgázellátásunk biztonságának garantálása érdekében a hazai kitermelés, valamint a kereskedelmi és stratégiai készletezés növelését is fontos eszközként határozta meg.
Az elmúlt időszakban a kormány a nemzeti energiastratégiával összhangban a tárolók stratégiai előnyeinek kihasználása érdekében számos lépést tett. Az egész ország ellátásbiztonságát garantáló tárolók megvásárlásával növelte az állam szerepvállalását. Hosszú tárgyalási folyamat eredményeként, az E.ON magyarországi földgázipari érdekeltségeinek megvásárlásával lehetővé tette, hogy ismét hazai társaság üzemeltesse a legnagyobb kapacitású zsa-nai, hajdúszoboszlói, pusztaedericsi és kardoskúti földgáztárolókat.
A formálódó európai és nemzetközi energetikai erőviszonyok az elmúlt években előtérbe helyezték a regionális együttműködések szerepét, amelynek intenzitása és további fejlesztése jelentős mértékben elősegítheti nemcsak Magyarország, de az egész régió ellátásbiztonságának erősítését. Ezt szem előtt tartva a kormány úgy ítélte meg, hogy a tárolói kapacitások hozzájárulnak az országot érintő regionális piaci elképzelések megvalósulásához.
Mindezek alapján tisztelettel kérdezem államtitkár úrtól, hogy milyen tapasztalatokkal zárult a téli időszakban a hazai gázellátás, illetve mit tett a kormány a biztonságos földgázellátás érdekében. Tisztelettel várom válaszát.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me