DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nemcsak bizottságokról szeretnék beszélni önnek, hanem cselekvésekről, olyan intézkedésekről, amelyeket ez a kormány meghozott, amelyeket meglépett. Volt ezek között olyan, amelyikre 20-25 éve vár a magyar kormány; ilyen például a büntető törvénykönyv módosítása, miszerint a kapcsolati erőszak mint tényállás most már bekerült a büntető törvénykönyvbe, ami a legtöbb esetben a kiszolgáltatott helyzetben lévő nők fokozottabb védelmét jelenti. Előtte 20-25 éven keresztül ezt más kormányzatok is megtehették volna, nem tették meg; a Fidesz-KDNP fogadott el olyan büntető törvénykönyvet, amelyben ez is szerepel.
Az ön által említett Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanácsnak egyébként az eredete 1999-re, az első Orbán-kormány idejére nyúlik vissza, akkor indult el ez az egyeztetési fórum; Nőképviseleti Tanács volt a neve akkor, és ebből nőtt ki ez a hosszabb nevű testület. Tehát az Orbán-kormányhoz köthető ennek a megalapítása is.
Ami az egyéb alapjogi kérdéseket, alapjogvédelmi kérdéseket illeti, 2012 februárjában állt föl a kormányzat emberi jogi munkacsoportja, pontosan annak a párbeszédnek és egyeztetésnek a jegyében, amit képviselő asszony is mondott: szakértőkkel, civil szervezetekkel való folyamatos kapcsolattartás jegyében, évente többszöri üléssel. Ennek van egy nőjogi tematikus munkacsoportja, amelyik szintén többször ülésezik, és azokat a kérdéseket, amelyeket képviselő asszony fölvetett, ez a munkacsoport 2012 óta folyamatosan napirenden tartja; a legfontosabb, nőjogokat érintő kérdéseket, a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos nemzetközi, ENSZ- vagy Európa tanácsi dokumentumokat, és itt vitatták meg többek között a Btk.-módosítás tényállását is.
Mindemellett Magyarországon nő az Európai Unión belül az egyik legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatottsága, és ez nem véletlenül alakul így, hanem azoknak az intézkedéseknek a következtében, amelyek például a munkahelyvédelmi akciótervben a hölgyeknek kifejezett kedvezményeket adnak, akár ha gyermeknevelésből térnek vissza, akár ha nyugdíj előtt vannak; és ha már nyugdíj, akkor a „nők 40” kedvezményt is említhetném, ami a hölgyek számára nyújtott és Európában is példaértékű intézkedés volt. És még sokáig sorolhatnám. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me