SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A kormány 2015-ben radikálisan átalakította az útdíjak rendszerét. Egyrészt egy-egy megyére érvényes matricákat vezettek be, másrészt pedig az autópályák mellett számos más utat is fizetőssé tettek. (Zaj az MSZP soraiban.) Elnök úr, kérem, hogy itt csitítsa már el a szocialistákat, nem lehet így beszélni. Köszönöm szépen. (Zaj, közbekiáltások az MSZP soraiból: Üljél át a másik oldalra! - Vissza-fizettétek már az áfát? - Derültség az MSZP soraiban.)
Szóval, az újonnan fizetőssé tett utak esetében nyilvánvaló, hogy semmi másról, mint egyszerű pénzbehajtásról van szó, a kormány növelni akarta a bevételeit, és most az autósokon volt a sor. Ilyen fizetős útszakasz lett egyébként például a Ferihegyi repülőtérre vezető pár száz méteres szakasz is, így nem lehetett ingyen kijutni a repülőtérre, vagy az M8-as, M9-es út hídjaira való átkeléshez is két-két matricát kellett venni.
A kormány érzékelve a jogos felháborodást és a számos hibát, köztük ezt a kettőt is, egyébként orvosolta, kijavították ezeket a hibákat, és büszkén ki is emelték később a kommunikációjukban, hogy kitűnő az új rendszer, egy-két hiba volt benne, de azt felszámolták. Ez azonban egész egyszerűen nem igaz, továbbra is maradtak egészen elképesztő részek és rendelkezések ebben az útdíjrendeletben, amelyeket egyébként nem oldottak meg. Ilyen például az, és most csak egyre tudom felhívni a figyelmet, hogy lényegében a röszkei határátkelő is fizetőssé vált, ugyanis a Szerbiából átlépők azonnal egy fizetős részre érkeznek, és az úttól, a határátkelőtől való első lehajtó 450 méterre található. Ennek a 450 méternek a kedvéért kell tehát egy 5 ezer forintos megyei matricát megvennie mindenkinek, aki Szerbiából átlép Magyarországra, köztük ugye, délvidéki magyaroknak is.
Ezt az elképesztő sarcot továbbra sem törölték el, államtitkár úr. Remélem, nem kell hangsúlyoznom azt, hogy az ott élő nemzettestvéreinknek, az anyaországgal kapcsolatot tartóknak, itteni rokonaikat, barátaikat meglátogatók számára ez egy értelmetlen és fölösleges teher. Szeretném kérdezni, hogy miért maradt ez a határátkelő fizetős szakasz, miért nehezítik ezzel a délvidéki magyarok kapcsolattartását. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Kérem önöket, hogy töröljék el ezt a rendelkezést. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me