LÁZÁR JÁNOS,

Full text search

LÁZÁR JÁNOS,
LÁZÁR JÁNOS, a Miniszterelnökséget vezető miniszter: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Próbáltam megérteni az írásban előterjesztett interpelláció után a szóbeli előterjesztésből is, hogy vajon a kérdés mire vonatkozik. De ha arra vonatkozott a kérdése, amire az utolsó néhány mondata, hogy van-e az oktatásra, az egészségügyre és a szociális ellátásra megfelelő mennyiségű pénz az országban, az ország jelenlegi teherbíró képességéhez képest és az adófizető állampolgárok adófizető képességéhez képest a parlamenti többség mindent megtett a költségvetés elfogadásakor, hogy a források rendelkezésre álljanak. Minden forrás jóval több, mint a szocialisták idején.
De úgy érzékeltem, hogy az ön kérdése alapvetően nem erre vonatkozott, hanem sok mindent próbált egy interpellációba belevegyíteni. Jobb lett volna több interpellációt feltenni, és akkor egyszerűbb lenne válaszolni.
(15.30)
Azzal kezdeném először is, hogy elég furcsa kifejezéseket használt a kormánnyal és a miniszterelnökkel kapcsolatban, aki kiválóan meg tudja magát védeni, nem az én dolgom és felelősségem. Egyet mondanék önöknek, ami szerintem parlamenti mérceként mindannyiunk számára vonatkozik, hogy ha ön nem hajlandó, nem képes és nem akarja megadni Magyarország megválasztott miniszterelnökének a tiszteletet - amit megadhatna egyébként Orbán Viktornak is, aki mégiscsak 25 éve tagja a parlamentnek, és egyébként háromszor választották Magyarország miniszterelnökévé -, akkor tegye meg… (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Vadai képviselőtársamat is kérem, hogy tartsa tiszteletben ezt az eredményt! Akkor kérem, hogy ha önök a személynek nem adják meg a tiszteletet - ami az önök baja -, akkor legalább azoknak a választóknak adják meg a tiszteletet, akik a fideszes képviselőkre és Orbán Viktorra szavaztak. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Kövér László…)
Mi mindig megadjuk azoknak a választóknak a tiszteletet, akik önökre és önre szavaztak. (Moraj az MSZP soraiban. - Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Tehát azt kérem önöktől stílusban, hangnemben, hogy azt a tiszteletet adják meg, ami a választókat illeti, és nem árt, ha a személynek is megadják a tiszteletet.
Elolvasva az interpellációját, azon kicsit csodálkozom - de a parlamenti jegyzőkönyvnek szép részlete lesz majd az interpellációnak ez a momentuma -, amikor ön Simicska Lajos szavaival próbálja revolverezni a kormányt vagy a miniszterelnököt. Nem tudom, hogy ez önre nagyobb szégyen, vagy Simicska Lajosra nagyobb szégyen. Az elmúlt egynéhány esztendő történéseit figyelembe véve a Magyar Szocialista Párt politikai tartásáról sokat elmond, hogy az elmúlt négy esztendőben, én ültem itt a parlamentben, amikor napokat áldoztunk annak, hogy kicsoda Simicska Lajos, mennyi pénzt keresett; akkor még Simicska Lajos ellen támadtak, most pedig Simicska Lajossal próbálják Orbán Viktort és a jelenlegi kormányzati többséget revolverezni. Ez a politikai gerincről, a politikai tartásról és szerintem a politikai éleslátásról is elég sokat elmond.
Egyébként, ha Simicska Lajosról tudni akar, akkor forduljon Puch Lászlóhoz. Szerintem ő tud közülünk legtöbbet Simicska Lajosról, ezért javaslom, hogy Puch Lászlóval, az MSZP tartópillérével vegye fel a kapcsolatot, és legyen szíves, vele konzultáljon arról, hogy ki kicsoda az oligarchák világában.
Ami a szegénységet illeti, képviselő asszonnyal miniszterelnök úrnak, a kormánynak és nekem sem volt sohasem abban vitám - elismerve az ön személyes törekvéseit a szegénység felszámolása érdekében -, hogy Magyarországon a gyermekeket sújtó hátrányok, a hátrányos megkülönböztetés, az esélyek egyenlőtlen elosztása vagy a felzárkóztatásbeli nehézségek valóban komoly problémát jelentenek.
Kifejezetten egy tipikus baloldali programot megvalósítva vezetjük be 2015-től, hogy minden gyereknek hároméves kortól kötelező az óvoda. Ha kinyitom az európai baloldal programját, az ehhez hasonló integrációs és felzárkóztatási programok képezik annak az alapját. A legfontosabb felzárkóztatási elem, hogy minél hamarabb kezdjünk azokról a gyerekekről gondoskodni, akiknek a szülei nem rendelkeznek az ehhez szükséges, kellőképpen megfelelő mennyiségű anyagi forrásokkal.
Baloldali politikusként képviselő asszonynak, ha következetes, és nem csak a kormánnyal szembeni gyűlölet fűti, vagy a miniszterelnökkel szembeni gyűlölet, akkor a gyerekek érdekében támogatnia kellene ezt. Én kérem, támogassa, mint ahogy azt is, hogy minden gyerek, aki hároméves korban megkezdi az óvodát, ingyen kapjon ebédet és általános étkezést egész nap. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me