SCHMUCK ERZSÉBET,

Full text search

SCHMUCK ERZSÉBET,
SCHMUCK ERZSÉBET, az LMP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Ha nem volna tragikus, amit ez a két törvénymódosító javaslat jelképez, akár viccesnek is tűnhetne, de nem az. Decemberben a nagy salátatörvények keretében került a parlament elé egy olyan javaslat, ami a jövedéki biztosítékot az alkoholok tekintetében 22 millióról 140 millió forintra szándékozta emelni. Ez az intézkedés a kisebb kereskedők ellehetetlenítését, kinyírását jelenti. Láttunk már ilyet, hogy a Fidesz szándékosan tönkretesz egy egész ágazatot, csak hogy saját néhány ismerősének kedvezzen, ezért sokáig nem is lehetett tudni, véletlen vagy szándékos károkozás történt-e.
(18.30)
Az intézkedés nemcsak a piacon okoz kárt, hisz a kvázi monopolhelyzetbe kerülő nagykereskedők megemelhetik az árakat, míg a tönkrementeknél igen sok munkahely megszűnik, de a költségvetés is veszít a csökkenő foglalkoztatás és a kevesebb befizető cég miatt. Valójában ma sem lehet tudni, hogy a dilettáns jogalkotás vagy valamilyen lobbicsoport betüremkedése okozta a gondot. Annyi biztos, hogy Gulyás Gergely tavaly év végén két alkalommal is megpróbálta kijavítani a hibát, ám sikertelenül. Az apparátus foggal-körömmel védte a selejtet, vagy egy ismeretlen háttércsoport lobbiérdekeit.
A most előttünk fekvő T/2520. számú javaslatban Gulyás Gergely harmadszor is megpróbálkozik a hiba kijavításával, egy sávos rendszer bevezetésével. A másik, T/2801. számú javaslatban Lázár János az egységes 20 millió forintra való csökkentést javasolja. A durva dolog nem is az, hogy kormányoldalról egyszerre két ellentmondó javaslat jön be, hanem az, ami az utóbbi javaslat indoklásában megnyilvánul. Az előterjesztő párttársát hibáztatja a rossz javaslatért, aki legalább megpróbált valamit tenni a korábbi rossz döntés ellen. Úgy tesz, mintha nem a Miniszterelnökséget vezető miniszter lenne a felelős a dilettáns jogalkotásért.
Tartalmi szempontból az LMP a T/2520. számú javaslattal ért egyet egy kiegészítéssel. A sávos rendszer elvben támogatandó, hisz jó, ha a biztosíték a forgalmazott áru értékétől függ. Ugyanakkor támogatandó, hogy az alsó kulcs 22 millió forintról 20 millióra csökkenjen. A biztosíték mértékének változtatgatása mellett felhívnánk a tisztelt kormánypárti képviselőtársak figyelmét arra, hogy ennél több gond is van a jövedéki biztosítással. Jelzések szerint a befizetések ellenőrzése és az ebből következő szankciók érvényre juttatása akadozik.
Hiába hoznak bármilyen szabályt, ha nem tudják betartatni. Ezért javasoljuk, kevesebb ötletet dobáljanak be a jövőben különböző területek hirtelen átalakítására, és több energiát fordítsanak a szabályok betartására, a rendszer működtetésére. Köszönöm a figyelmet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me