DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valószínűleg nem véletlen, hogy a Jobbik frakciója pont az Országos Roma Önkormányzatot pécézte ki magának, és a szavaiból az sütött, mintha ön nem tartaná fontosnak azt, hogy felzárkózás területére igenis fontos forrásokat biztosítsunk. Márpedig én úgy gondolom, hogy ez a projekt, ez a pályázat, amelyik itt elindult, és egy országos foglalkoztatási szövetkezetet már létre is hozott, és igyekszik így a roma önkormányzathoz tartozók, az általuk képviselt emberek gazdasági integrálódását, társadalmi integrálódását elősegíteni, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élők foglalkoztatottsági szintjét megemeljék, hogy a munkaerőpiacon való jelenlétét biztosítsák, azt gondolom, hogy erre igenis fontos ilyen forrásokat fordítani.
Az Országos Roma Önkormányzat nyilvánvalóan egy gazdasági önrendelkezésében biztosítja ezeknek a forrásoknak a kifizetését a támogatási szerződésnek megfelelően. Én kíváncsi lennék, ha egyébként a Jobbik-frakciónak megnéznénk adott esetben az év végi elszámolását, vajon hasonló tételekkel mennyiben találkozhatnánk hasonló léptékekben.
Ami pedig az ön támadásait illeti, tisztelt képviselő úr, ezek arról árulkodnak, hogy ön még csak a pályázati kiírást sem ismeri, nemhogy a tényeket, nemhogy a teljesüléseket, de még azokat a felhívásokat sem olvasta, amelyek ezzel a pályázattal kapcsolatosak.
(15.40)
Rendkívül elszomorító, de a Jobbik részéről egyáltalán nem meglepő, hogy az ön interpellációját megelőzően a témára vonatkozóan az elvárható és körültekintő tájékozódást láthatóan nem tette meg. (Szilágyi György nevet.) Nem is ez volt a célja, a gyűlöletkeltés a célja, a feszültségkeltés a célja, és rendkívül felelőtlen egy több évszázados társadalmi problémához így állni, és teljesen feleslegesen társadalmi indulatokat az egész roma kisebbséggel szemben korbácsolni itt a parlamentben. Mert amiket ön tényként mondott (Mirkóczki Ádám: Sajtóinformációkat mondtam.), képviselő úr, azok egyáltalán nem felelnek meg a valóságnak. Ebből a projektből, mint ön is tudja, vagy tudhatná, még közel fél év van hátra, az indikátorai arányosan teljesültek, képzésben eddig 1282 fő vett rész, amely 28 százalékkal haladja meg a tervezettet.
Ami pedig az egyes tételeket illeti, hát elég nagy torzítások voltak az ön által felolvasott szövegben. Az ön által említett számítógép-beszerzések például hét darabra vonatkoztak, megközelítőleg 150 ezer forintos egységáron vásároltak számítógépeket, ezt tartja ön orcátlan túlárazásnak, hogy valaki 150 ezer forintért vesz számítógépet. Ugye, ön is tudja, hogy az ön keze alatt fekvő számítógép, amin ön nap mint nap dolgozik, ennek legalább az ötszörösébe kerül, mégis a Roma Önkormányzattól ezt a 150 ezer forintos számítógépet (Dr. Staudt Gábor: Mert miért került annyiba?) kéri számon, amely a piaci viszonylatban középkategóriás, ám jó minőségű.
Ha megnézzük a járműbérléseket, itt egy autóra a napi bérleti díj 2060 forintra jön ki, a piacon elérhető átlagos autóbérleti díjak 4990 forint és 13 190 forint között mozognak. Ez 2060 forintot jelentett, az autók bérleti díjára vonatkozóan számla támogatás terhére egyébként még nem került kifizetésre, de láthatja, hogy ez is az átlagos bérleti díjak alatti összeg.
Az irodabútorok beszerzésével kapcsolatban körülbelül 30 millió forintos összegnél ez 497 darab bútor beszerzését jelentette a rendelkezésünkre álló információk szerint, úgyhogy szíveskedjék ebben a vetítésben nézni ezeket a számokat, így már azért egy-egy komplett irodaberendezés sokkal inkább racionálisnak mondható. Ha a felújításokat nézzük, 500 négyzetméter alapterületű központi iroda felújítása volt 24 571 579 forint, amely magában foglalja a bontási kiadásokat, a kőművesmunkát, az asztalosipari munkát, a burkolási munkát, a festési munkát, a gépészeti és elektromos munkálatokat.
Ami a következő tételt illeti, a toborzás-kiválasz-tással kapcsolatos kiadásokat, itt egy közbeszerzési eljárásban nyertes céggel kötött az ORÖ megállapodást, amely magában foglalja 6 ezer fő tekintetében a létrehozandó országos foglalkoztatási szövetkezet (Az elnök csenget.) szervezeti kiépítésének előkészítését…

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me