SZABÓ SZABOLCS

Full text search

SZABÓ SZABOLCS
SZABÓ SZABOLCS (Független): Köszönöm a szót. Tisztelt Miniszter Úr! Az ön kezdeményezésére 2014 decemberében az Országgyűlés módosította az Országgyűlésről szóló törvényt, amelynek eredményeként kiegészítette azt a közjogi tisztségviselői igazolványra vonatkozó rendelkezésekkel. Teljes meglepetésünkre most ismét módosító javaslatot nyújtottak be ugyanehhez a törvényhelyhez. Az ön által tavaly ősszel benyújtott eredeti javaslatban is nevesítve volt már néhány közjogi tisztségviselő, az Országgyűlés pedig ennél jóval bővebb, részletes felsorolást fogadott el rájuk nézve.
A mostani törvénymódosító javaslat azonban e taxatív felsorolást kívánja feloldani azzal, hogy a listát a nem túl konkrét, „egyéb törvényben meghatározott személy” kategóriával bővíti. Ráadásul az eredeti őszi javaslat tartalmazott néhány előírást az igazolvány minimális adattartalmára nézve. Ezek azonban az elfogadott szövegbe nem kerültek bele. A jogszabály az igazolvány céljáról hallgat.
Fentiekből következően az alábbi a kérdésem: milyen adattartalommal, milyen célból kell kiállítani a közjogi tisztségviselői igazolványt? Milyen jogok fakadnak az igazolvány birtoklásából, és milyen jogok érvényesíthetők a felmutatásával? Tekintve, hogy az Országgyűlésről szóló törvény egyértelműen kijelöli, hogy közjogi tisztségviselő az Országgyűlés által megválasztott személy, e definíció alapján jól meghatározható azok köre, akik számára igazolvány állítandó ki.
Érthetetlen tehát számomra a jogszabály-módosító javaslat, így további kérdéseim az alábbiak: miért szükséges tételesen definiálni, hogy kinek jár a közjogi tisztségviselői igazolvány, ha törvény alapján egyszer ez egyértelmű? Másrészt, pontosan kiket takar a kodifikálni tervezett „egyéb törvényben meg nem határozott személyek” köre, kik tartozhatnak e kategóriába és mely törvényhelyek alapján? Köszönöm, szíves válaszát várom.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me