Z. KÁRPÁT DÁNIEL

Full text search

Z. KÁRPÁT DÁNIEL
Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az utóbbi hónapokban különböző becslések látnak napvilágot azt illetően, hogy hány magyar ember távozott nyugati irányba Magyarországról, főleg munkavállalás céljából. Itt 350 és 600 ezer között ingáznak a tippek, piaci becslések. Legutóbb egy 600 ezer körüli érték látott napvilágot. És látható módon ezen távozó migránsok leginkább azt jelölik meg távozásuk, ideiglenes, reméljük, ideiglenes és sokkal kevésbé végleges távozásuk okául, hogy az anyagiak, a munkahelyek hiánya mögött ott toporog második sorban az otthonteremtés kilátástalan mivolta. Tehát az az egyértelmű félelem, hogy ha a KSH szerinti átlagfizetésüket vizsgálva azt szemlélik, hogy mennyi idő alatt tudnak elegendő pénzt félretenni akár egy saját, önálló lakás, otthon megteremtésére, megszerzésére, akkor nagyon kevesen láthatják azt, hogy másfél-két évtizeden belül realizálhatják ezt a tervet. Ami egyébként egy teljesen életszerű, egyszerű és logikus terv minden ember életében.
Látható, hogy a kormányzat otthonteremtési sorral jelen pillanatban nem bír, a szocpol típusú elképzelései pedig bár talán segítenek a jobb módúakon, de akinek 18 milliója nincs egy lakásra, annak 14,5 sem lesz, még akkor sem, ha a kormányzat a kereskedelmi bankokon átfolyatva adott esetben egy-két milliós kedvezményt is biztosít hasonló tranzakciókhoz. De az, hogy a tavalyi év első 9 hónapjában összesen alig több mint 5 ezer lakás épült, önmagában beszédes a tekintetben, hogy sem a bérlakásállomány nem növekszik, a magyar fiatalok számára pedig a kormányzat továbbra sem hozott tető alá egy olyan bérlakásépítési és otthonteremtési programot, amelynek értelmében a piaci ár töredékéért lehetne beköltözni ilyen lakásokba, és aztán az az ember tulajdonjogába kerülhetne át 6-8 év törlesztés vagy bér fizetése után. Hiszen látható, hogy egy ilyen program nélkül a kivándorlási spirál sem lassítható érdemben, a magyar építőiparnak sem adható tőkeinjekció.
A kérdés tehát adódik: miért áll négy és fél éve ezen a fronton a kormányzat? Várom érdemi válaszát. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me