HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN

Full text search

HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN
HARANGOZÓ GÁBOR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tudják, képviselőtársak, először még kétpercest akartam nyomni Turi-Kovács Béla felszólalása után Most mondanám azt, hogy Turi-Kovács és Jakab képviselőtársaimnak a hozzáállása és felszólalása nekem kifejezetten tetszett, és azt szeretném tőlük kérni, hogy ezeket az érveket, illetve Turi-Kovács Bélának azt az érvét, ami arról szólt, hogy ez egy jelentős vita, és egy ilyen jelentős vitának nemcsak itt, most ezen a plenárison kéne szólnia, hanem sokkal szélesebb körben, ezt legyenek szívesek, mondják már el a frakcióülésükön is.
Ugyanis, tudják, a következő dolog történt: látva azt, hogy ez az egész EKAER rendszer nem működik január közepén, és hogy súlyos problémákat okoz a gazdaság szereplőinek, mi összehívtunk egy ellenőrző albizottsági ülést január 20-ra, tíz nappal azelőtt, mielőtt az eredeti törvény szerint ez a rendszer élessé vált volna, és elkezdték volna büntetni a gazdaság szereplőit, akik nem tudnak megfelelni a ki nem dolgozott törvény követelményeinek.
A következő dolog történt: a Fidesz képviselői nem jöttek el erre az albizottsági ülésre, így nem lehetett napirendet elfogadni. Miután napirendet nem lehetett elfogadni, se a gazdasági tárca, se a földművelésügyi tárca képviselőinek nem volt kötelező jelen lenni, és elmondani az álláspontját, segíteni, tisztázni a helyzetet.
(11.30)
A földművelésügyi tárca ezt megtette, de nem tudták elmondani, hogy mitől lesz működőképes, ők is csak osztották a mi aggályainkat, és várták azt, hogy a gazdasági tárca mondjon rá valami választ. A gazdasági tárca képviselője néhány telefon elintézése után közölte, hogy a főnökei arra utasították, hogy hagyja el a termet, és ne álljon szóba az ott lévő képviselőkkel így, hogy nincsen hivatalos ülés. Tehát még az információt sem voltak hajlandók megosztani velünk, nyilván azért, mert nincs kitalálva, a mai napig nincs kitalálva ez a rendszer. Tehát ha párbeszédet és szakmai párbeszédet hiányolnak, akkor mondjuk, amikor létrehozunk kifejezetten erre egy ülést, akkor oda el kell jönni, és a gazdálkodók érdekében ezeket az üléseket nem szabotálni kéne, hanem tisztességesen ott el kellene mondani, hogy mik az elképzelések, meghallgatni, hogy mik a felvetések, mik a problémák, és azokra megtalálni a tisztességes választ. De miután ez nem így történik, ezért Pócs képviselőtársamnak szeretném megismételni, amit az elején mondtam, mert úgy látszik, hogy rosszul értette: én nem jó maffiáról és rossz maffiáról beszéltem, hanem azt mondtam, hogy azért, mert az önök kormánya egy rossz maffiára hasonlít, azért még Magyarország nem a bűnözők országa. Ezért nem olyan törvényeket kell hozni, ami bűnözőnek tekint minden gazdasági szereplőt, hanem olyat, ami kifejezetten a bűnözést tudja meggátolni, megállítani. Ez, amit önök letettek az asztalra, nem állítja meg az áfacsalásokat.
Minden ellenzéki képviselő elmondta, mindenki tudja, egyébként önök is tudják, hogy nem alkalmas a rendszer arra, hogy az áfacsalásokat megállítsák, ezért tessék ezt a rendszert felfüggeszteni, és egy olyan rendszert beterjeszteni, ami alkalmas az áfacsalások megállítására. És egyébként pedig az élelmiszeriparban az áfát meg le kell csökkenteni, mert akkor biztos, hogy nem lesz csalás, és még a gazdaság szereplői is jól járnak.
Még egy megjegyzésem lenne. Szilágyi képviselőtársam azt mondta, hogy Vida Ildikóval beszéljék meg, hogy a NAV-ot utasítsa arra, hogy ami jogosítványuk van, azzal éljen most is, és tessék megfogni az áfacsalókat. Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Vida Ildikót semmire ne utasítsák azon kívül, hogy mondjon le, mert aki maga is érintett ilyen ügyekben, az ne vezesse az APEH-ot. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me