TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az alapvető kérdés véleményem szerint is az, hogy megfelelő lépéseket vagyunk-e képesek tenni az áfacsalókkal szemben, megfelelő lépéseket tud-e hozni, döntést a kormány, illetve az Országgyűlés a gazdaság fehérítése érdekében.
Engedjék meg nekem, hogy azzal kezdjem, a jelenlegi kormány nagyon komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy ez megtörténjen, hiszen a szintén nagy vitát kiváltó online pénztárgépek bevezetése, amit egyébként szintén nem támogattak ellenzéki pártok, ennek ellenére már közel 190 ezer online pénztárgép működik Magyarországon. Szeretném mondani az eredményeit. 2014-ben a kis- és nagykereskedelemből befolyt áfabevétel 14 százalékkal magasabb, mint 2013-ban. Ez 227 milliárd forint áfatöbbletet jelentett. Úgy gondolom, hogy ezzel az a vita lezáródott. Olyannyira eredményes volt az online pénztárgépek bevezetése, hogy más országok is érdeklődnek, hogy hogy csinálta ezt Magyarország. Ott is voltak persze viták a bevezetésre, s a többi. Tovább is fejleszti a kormány ezt a rendszert is.
Ettől egy sokkal nagyobb döntés valóban az EKAER rendszer bevezetése, valóban ez is egyedi Európában, az Európai Unióban, és én bizonyos vagyok benne, hogy ennek is az eredménye az lesz majd, hogy Magyarország, a magyar kormány felé elismeréssel fognak adózni más országok, hogy hogyan tudta ezt bevezetni, nyilván akkor, ha ennek majd látszanak az eredményei.
(11.40)
Nagyon érdekes az ellenzéki pártok felfogása, hozzáállása. Egyik napon a napirend előtt ezermilliárdos áfahiányról beszélnek a költségvetésben, áfacsalásokról beszélnek, korrupcióról, kormányzati és a többi, amikor pedig lépéseket, nagyon komoly lépéseket tesz a magyar kormány annak érdekében, hogy ezt megállítsa és megszüntesse, akkor pedig fölállnak és azt mondják, hogy ez képtelenség, ez bürokratikus, ez anarchikus, ez tönkreteszi a magyar vállalkozói rendszert, ezzel a vállalkozások elmennek Magyarországról, hogy ez fölháborító, és hogy ez nem szükséges. El kellene dönteni, hogy melyik oldalra állnak: vagy arra az oldalra, hogy akkor segítik, támogatják az áfacsalók rendszerének a megszüntetését és ezáltal az áfabevételek növekedését, vagy a másik oldalra, ami persze nagyon népszerű, mert nyilván, akiket ez érint, való igaz, ez többletenergiát, erőforrást, adminisztrációt jelent az érintetteknek, de közel sem annyit, mint ami itt elhangzott, mert jó néhány cégnél jártunk kint, és megkérdeztük, hogy ez mégis mivel jár. Hozzáteszem, hogy nem az volt az alapvető probléma, hogy esetleg ez mennyi új alkalmazottal vagy a meglévő alkalmazottak munkaerő-átcsoportosításával jár, hanem egyszerűen a rendszer egyszerűbbé, gyorsabbá tételével foglalkozott mindenki és nem pedig ezzel a kérdéssel.
A másik vita: a Jobbiknak az a problémája, hogy ezt miért miniszteri rendelet fogja majd szabályozni. Én úgy gondolom, hogy a magyar jogrendszer része az, hogy a kormány tagja, a miniszter, aki meghatározott feladatokért felel, rendeletet alkosson. Egy miniszteri rendelet jogi szempontból kvázi ugyanolyan, mint egy törvény, hiszen feladatokat, kötelezettségeket határoz meg és szankciókat alkalmaz. Ebből a szempontból, akinek ezt végre kell hajtania, teljesen mindegy, hogy azt egyébként törvény írja elő, vagy éppen miniszteri rendelet írja elő. Tehát ebben a kérdésben azt tudom mondani, hogy mivel a Jobbiknak nincs tartalmi mondanivalója az EKAER-hez, ezért formai vitát kezdeményezett a miniszteri rendelettel szemben, amit meghallgatok, de meg nem nagyon tudom érteni.
Két dolog vetődött még föl, hogy miért csak az első áfarendszerbe való belépéskor, szállításkor kell az EKAER számot kérni. Ez jogos felvetés, ezt egyébként megfontolja a minisztérium, és gondolkodunk azon, hogy a miniszteri rendeletben ezt a részt kiterjesztjük, tehát ezt elfogadom szakmai értelemben, és ugyanúgy a Gőgös úr is ezt fölvetette, ez jogos felvetés, és azt gondolom, hogy megfontolandó az eredeti álláspontunkhoz képest.
Nem tudok egyetérteni azzal a félelemmel, ami politikai megközelítésű, hogy a miniszteri rendelet milyen mentességeket fog majd bevezetni. Meg kell várni valóban a rendeletet, a rendeletet nem lehet Országgyűlés elé hozni, de alapvetően tevékenységek, alapvetően állami cégek, ugyanaz, amit egyébként a törvényjavaslat maga is tartalmazott, illetve a tapasztalatok alapján ez még kibővítésre kerül. Tehát nyilván, hogy a jövedéki termékek szállítására például nem kell a jövőben sem EKAER számot kérni, és ez még tovább fog bővülni.
Az egyéb mentesség sem úgy van, hogy csak bead valaki egy kérelmet, hogy ő nem szeretne EKAER számot kérni, hanem meghatározott feltételeknek kell megfelelni, és csak a meghatározott feltételek megléte esetén kérheti majd ezt az adott mentességet. Hozzáteszem, hogy ezt ráadásul nem is a miniszter, hanem az adott megyei adóhatóság fogja majd eldönteni, hogy az jogos vagy nem, a rendeletben előírt feltételek alapján.
Sajnos Gőgös képviselő úr elment, de azt kell mondjam, sok kérdést nem értek. Ő a mezőgazdasághoz értő ember és annak az élharcosa, egyszerűen nem értem, hogy miért van az EKAER rendszer ellen. A minap olvastam egy baromfifeldolgozó cég nyilatkozatát, aki a következőt mondta: alig várják már, hogy ez az EKAER rendszer élesben működjön, ugyanis azt tapasztalják, hogy olyan helyekre kellett szállítani február hónapban, ahova eddig sohasem, és az a feltételezésük, hogy mindez azért van, hogy az adott helyen eddig olyan helyről rendelték meg az árut, a baromfit, ahonnan - érdekes módon - e rendszer bevezetésének a hírére most már nem rendelnek. Tehát ő már most ki merte mondani, hogy ez teljesen egyértelműen a magyar piacot tisztítja, és a magyar helyi vállalkozások javát szolgálja. Ez csak egy másodlagos hatása lesz egyébként az EKAER rendszernek.
És nem kell attól félni, hogy ez milyen túlzott adminisztrációt jelent majd a mezőgazdasági termelőknek. Ne mondja már nekem senki, hogy akár éjfélkor, akár hajnal 4 órakor elindul egy autó mezőgazdasági termékkel, és a tulajdonosa nem tudja, hogy hány kiló meg mi van rajta azon az autón! Nem tudja, hogy az mennyit ér, és hogy majd mennyi pénzt fog érte kapni? Ha ezt valaki tudja, márpedig ezt tudni kell, mert egyébként akkor ő ott sincs; tehát valaki más csinálja, azt se tudja, hogy mennyi és milyen terméket szállítanak el, egyébként ami az ő tulajdona? Hogyha ezt tudja, akkor már csak egy lépés az, hogy ennek a rendszernek is meg tudjon felelni, ami egyébként a saját érdeke is lesz.
Úgy gondolom, hogy a szoftverrel kapcsolatos észrevételek jogosak - ezt az LMP mondta -, ezen valóban egyszerűsíteni kell, összességében a miniszteri rendelet ezeket megpróbálja kezelni.
Nem igaz az, hogy nem egyeztettünk a szereplőkkel, mást sem csinálunk két hónapja, aki csak teheti, mindenki minden észrevételt figyelembe vesz, és a legjobb szándékkal. Egyébként tegnap nekem is pontosan a Logisztikai Szövetség főtitkára elismerte ezt, hogy valóban a minisztérium nagyon korrektül jár el, és az észrevételeket megpróbálja ebbe a rendeletbe beépíteni. Azt tudom mondani, hogy a gazdaság szereplői, akiknek nincs féltenivalójuk, takargatnivalójuk, azok várják azt, hogy ez a rendszer élesben működjön, és ha kell, még áldoznak is rá, ahogy mondtam, többleterőforrásokat is. A minisztérium, a miniszter kész arra, hogy a folyamatosan jövő észrevételeket feldolgozza és a miniszteri rendeletbe ezeket folyamatosan beépítsük.
Úgy gondolom, hogy mindannyiunk közös érdeke, hogy ez a rendszer elinduljon, működjön, mert ez a magyar gazdaság tisztulását, fehéredését fogja jelenteni, ami a parlament padsoraiban ülőktől függetlenül, hogy melyik oldalán ülünk, mindannyiunk közös érdeke kell hogy legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me