DR. FÓNAGY JÁNOS

Full text search

DR. FÓNAGY JÁNOS
DR. FÓNAGY JÁNOS nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! A magyar miniszterelnök, a magyar kormány és meggyőződésem szerint a Magyar Országgyűlés számottevő többsége a magyar emberek, a magyar családok, a magyarországi gazdaság érdekeit első helyre sorolva hozzák meg döntéseiket, alkotják meg a társadalom és a gazdaság működését elősegítő szabályokat, törvényeket. Ez vonatkozik a megbízható és megfizethető energiaellátásra is. A paksi erőmű kapacitásfenntartási beruházásának pénzügyi keretei mindenki számára megismerhetőek, hiszen az erre vonatkozó hitelszerződést az Országgyűlés törvényben fogadta el.
A törvény tartalmazza, hogy a hitel maximális összege 10 milliárd euró (Dr. Szél Bernadett ingatja a fejét.), mely forrás kizárólag a paksi erőmű 5. és 6. blokkjának tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására fordítható. A további feltételek ugyanebben a jogszabályban megtalálhatók, és mindenki számára megismerhetők. (Dr. Szél Bernadett: Nem igaz!)
Megalapozatlan önnek az az állítása, hogy a beruházással kapcsolatos szerződéseket véglegesen titkosítanák, hiszen a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásával kapcsolatos beruházásról, valamint az ezzel kapcsolatos törvények módosításáról szóló, a Ház előtt lévő T/2250. számú törvényjavaslat egyértelműen meghatározza azokat a határidőket, amelyek leteltét követően a szerződések megismerhetőek lesznek.
Az adatnyilvánosságra vonatkozó szabályok meghatározásakor a kormány figyelembe vette a nemzetközi, elsősorban vagy például a francia szabályozási gyakorlatot is. Gondolom, Franciaország szabadságát, államformáját, lelkiállapotát ön sem kérdőjelezi meg. Franciaországban az eljáró hatóság megtagadhatja a tájékoztatást olyan adatkérések tekintetében, ahol az adatok kiadása veszélyeztetné a törvényben meghatározott érdekeket. A francia szabályozás szerint ebbe a körbe tartoznak többek között az állam külpolitikai tevékenységével kapcsolatos adatok, a nemzetbiztonsággal, közbiztonsággal, a monetáris politikával és az államadóssággal kapcsolatos adatok.
(9.10)
A francia hatóságok megtagadhatják az előkészítő dokumentumokra vonatkozó adatok kiadását is, de ebben az esetben tájékoztatni kell a kérelmezőt arról, hogy mely határidőtől válik az adott dokumentum vagy információ elérhetővé. A kormány által javasolt szabályozás tehát összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvénnyel is, hiszen biztosítja annak a lehetőségét, hogy a közérdekű és közérdekből nyilvános adatok megismeréséhez való jogot a törvény korlátozhassa.
A törvényjavaslat által módosítani kívánt, az atomenergiáról szóló törvény hatálya ugyanis értelemszerűen nem terjed ki a környezetvédelmi eljárásokra, azok lefolytatását nem érinti, így mielőtt bármiféle létesítési tevékenység kezdődne, környezeti hatásvizsgálatokat kell végezni. Ennek szabályait a környezetvédelmi törvény és végrehajtási jogszabályai tartalmazzák, amelyek többek között lehetővé teszik a nyilvánosság számára a környezeti hatásvizsgálati dokumentáció megismerését, közmeghallgatás tartását írják elő, és a környezetvédelmi engedély kiadása szempontjából lényeges környezeti információknak a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tételét is biztosítják. Tisztelt képviselő asszony, ennyit a ma a Ház előtt lévő törvényről.
Ami pedig az alternatív energiákat illeti, tisztelt képviselő asszony, ön is pontosan tudja, hogy a paksi, egyébként jelenleg legolcsóbb, megbízható, egyenletes energiaellátás az ország villamos energiájának jelenleg a 40 százalékát adja. A paksi bővítés, az 5. és 6. blokk hosszú távon lényegében ugyanezt a 40, jó esetben 50 százalékot fogja adni. Az alternatív energiának - amelyet nem szabad szembeállítani a nukleáris energiával, a kettőt együtt, egymás mellett kell biztosítani - ott van a további 50-60 százaléknyi kapacitás lehetősége. Ön miért nem ennek a kitöltéséért harcol? Ön miért mindig minden ellen szól? Miért nem valamiért emel szót?
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me