DR. MIKOLA ISTVÁN

Full text search

DR. MIKOLA ISTVÁN
DR. MIKOLA ISTVÁN külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Néhány szót szeretnék szólni a hosszú távú gázszállítási szerződésről, ennek lényegéről, kilátásairól és a Magyarország számára való előnyökről.
2013. szeptember 30-án az E.ON-MVM-tranz-akcióval lehetővé vált a hosszú távú szerződések újratárgyalásának magyar állam részvételével történő folytatása. A tranzakcióval az MVM belépett az 1996. október 1-jén kötött hosszú távú gázszállítási szerződésbe.
A jelenlegi szerződések árazása nem versenyképes, és az éves szerződés mennyisége meghaladja a veszteség nélkül értékesíthető mennyiséget. A jelenlegi szerződött 2015-ös mennyiségi átvételi kötelezettség meghaladja az éves magyar földgázfelhasználás mértékét, az utóbbi 2013-ban 9,2 milliárd köbméter volt, míg 2014- és 2015-ben várhatóan 8-8,5 milliárd köbméter között alakul. Ennek kezelése érdekében a Magyar Földgázkereskedő Zrt. folyamatosan tárgyalásokat folytat az orosz partnerrel mind a mennyiség, mind az ár kérdésében.
Oroszország a következő évtizedekben is jelentős szerepet fog betölteni Magyarország gázellátásában. Ez az együttműködés azonban csak olyan szerződés esetén lesz gyümölcsöző, amely kellően rugalmas, piaci alapon és versenyképes áron biztosít gázt Magyarországnak.
Magyarország földgázforrásoktól távoli fekvésére, ugyanakkor jelentős gázfogyasztására tekintettel hosszú távon kell biztosítani a földgázellátás biztonságos és költséghatékony megoldását. A Déli Áramlat-projekt lezárása ellenére úgy látjuk, hogy a régióban tervezett kisebb kapacitású határkeresztező vezetékek mellett szükség van egy jelentős kapacitású, évi 15-20 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas vezetékre, amely a török-görög határtól Macedónián és Szerbián keresztül képes alternatív szállítási útvonalat biztosítani számunkra.
(9.20)
A 2019 utáni beszerzési útvonalak meghatározása és létrehozása érdekében közös gondolkodásra van szükség.
A gáztározói együttműködés ugyancsak témája volt a Putyin-Orbán-találkozónak. A Gazprom évi 140 milliárd köbméter gázt értékesít a középeurópai régióban, ezenfelül a Gazprom számára a saját és bérelt föld alatti gáztárolók feltöltése prioritás. Európa-szerte számos bérleti szerződése van. Magyarország jelentős földgáztározói kapacitással rendelkezik. A magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy a nem EU-tagállami földgázipari társaságok is hozzáférjenek a tárolók szabad kapacitásához, illetve biztosított a földgáz tulajdonjogának megtartásával a magyarországi földgázbetárolás és az így betárolt készlet későbbi értékesítése. Ez is szóba került a tegnapi találkozón.
A 2014-ben létrejött együttműködés folytatására vonatkozóan Magyarország nyitott. A 2014-ben létrehozott jogszabályi környezet a jövőben is hozzáférést biztosít az orosz gáz tárolása érdekében a magyar tárolók szabad kapacitásához. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me