DR. SIMICSKÓ ISTVÁN

Full text search

DR. SIMICSKÓ ISTVÁN
DR. SIMICSKÓ ISTVÁN (KDNP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kereszténydemokrata képviselőként hisszük és valljuk, hogy társadalmunk legfontosabb értékei, jövőnk zálogai nem mások, mint gyermekeink. Ezért minden eszközzel arra kell törekednünk, hogy biztosítsuk számukra az egészséges életmódhoz való feltételeket, hogy egészséges nemzedékek nőjenek fel egészséges fizikummal és szellemiséggel. Ennek egyik nagyon fontos eszköze nem más, mint a sport.
Engedjék meg, hogy a ’20-as években kiadott Magyar sport című könyvből (Felmutatja.) idézzem Albrecht királyi herceget, aki úgy fogalmaz: „A magyar sport eredményei alapján már hosszabb idő óta nagyhatalomnak számít a sportvilág szemében. Ennek a nagyhatalmi állásnak elérése a múlt érdeme, megtartása a jövő feladata.” Tehát nagyszüleinknek, szüleinknek és nekünk, aztán gyermekeink feladata lesz. Úgy zárulnak a bevezető gondolatok, így szól szó szerint: „S a jelek, az egymást követő nagy nemzetközi események mind azt mutatják, hogy a magyar sport állja a harcot, bírja a versenyt. Ez a legbiztatóbb jele a jövőnek.” Ne feledkezzünk meg arról, hogy Trianon után vagyunk, amikor ez a könyv íródott, és valóban a jövő, a nemzeti egység, a nemzettudat megmaradásának egyik fontos eszközét is látták a sportban. Mindig erőt tudunk meríteni a nemzeti egység vonatkozásában a sport területéről.
Mi volt a helyzet 2010-ben, amikor átvettük a kormányzást? Azt láttuk, hogy Magyarországon a népességnek mindössze 5 százaléka sportolt rendszeresen, azt láttuk, hogy a tanköteles korú fiataljainknak, gyermekeinknek mintegy 75 százaléka kizárólag a testnevelésórák keretében végzett bármilyen sportjellegű testmozgást. Ezek nagyon komoly gondok voltak, ezeken kellett változtatni. Ezért hármas célrendszert fogalmaztunk meg a sport területén. Az egyik, hogy minden magyar gyermek sportoljon, a másik, hogy minél több sportversenyt, nemzetközi versenyt hozzunk Magyarországra, a harmadik pedig, hogy az ehhez szükséges létesítményeket biztosítsuk, tehát a sportolás feltételeit ezen keresztül is megteremtsük.
Ez a kormányzat feladata, nem más. Úgy látom, az elmúlt négy évben a kormány nagyon sokat tett annak érdekében, hogy előrelépés történjen. Bevezettük a mindennapos testnevelést, az idei évtől, szeptembertől elérjük azt, hogy közel 1 millió 200 ezer gyermek sportol 12 évfolyamon keresztül, minden tanítási napon. Ez egy fontos eredmény, ez egy minőségi áttörést jelent, ez egy mérföldkő a magyar sport vonatkozásában. Elértük azt, hogy 110 ezer fővel nőtt az igazoltan sportoló, többségében utánpótlás-korosztályú gyermekek száma. Ez egy óriási eredmény. Ez önmagában már nagyon komoly eredmény, 46,7 százalékos növekedést jelent a sportolói létszám vonatkozásában.
A 16 kiemelt sportágat támogatjuk a MOB-bal közösen, ez azt jelenti, hogy ennek hatására az elmúlt másfél-két évben 20 százalékkal nőtt a sportoló fiatalok utánpótlás-korosztályú létszáma. Az edzői létszám 14 százalékkal növekedett, és az egyesületek, sportegyesületek száma pedig 5 százalékkal növekedett. A helyzet az, hogy szeretnénk ezen az úton további lépéseket tenni. Nyilván, a KDNP minden támogatást megad a kormánynak annak érdekében, hogy a sportban továbbra is sikereket tudjunk elérni. A létesítmények vonatkozásában tudjuk azt, hogy milyen komoly fejlesztési program indult meg, tanuszodák épülnek, tornatermek épülnek, kézilabdacsarnokok épülnek, hogy csak néhányat említsek.
A versenyek vonatkozásában pedig ebben az évben 41 világversenyt rendezünk. Házigazdái leszünk többek között a felnőtt női kosárlabda-Európa-bajnokságnak, a budapesti dzsúdó Grand Prix-nek, a kajak-kenu maratoni világbajnokságnak, az öttusa-világkupának, 2015-ben szintén a nyíltvízi úszó-világkupát rendezzük, hőlégballon-Európa-bajnok-ságot, rg-világkupát, vívóvilágkupát, hogy csak néhányat említsek a 41-ből.
A KDNP-frakció vallja, hogy minden egyes forint, amit a sportba fektetünk, a nemzet jövőjének építését, gyermekeink egészségének, testi-lelki egyensúlyának megteremtését jelenti. A sport egyedülálló erőforrás, hiszen képes erősíteni a nemzeti identitást, összehozni a különböző világnézetű és gondolkodású embereket. Tudjuk, hogy a győzelem közös nevezőre hoz, tudjuk azt, hogy egy olyan nyelvet beszélünk, a sport nyelvét, ami fontos mindannyiunk számára. Azt hiszem, kereszténydemokrata politikusként nem lehet más feladatunk, mint ezt az erőforrást, a sport erőforrását, a sportot minél inkább a társadalom építésének szolgálatába állítani. Tudjuk, hogy a kereszténység egyetemes érték, a sport egyetemes nyelv.
Amikor azt mondják egy sportolóra, egy játékosra, hogy sportszerű, az azt jelenti, hogy fair, azt jelenti, hogy jó. Mi ennek szellemében szeretnénk továbbra is a kormányban részt venni, és a munkánkat ennek szellemében szeretnénk ellátni. Ehhez kérjük valamennyi képviselőtársunk segítségét és támogatását, hogy a magyar sportot továbbra is erősíteni tudjuk a jövőben. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me